Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rosendochev - специалист
Сдобих се с един електромотор от стара пишеща машина
роботрон 202Изображение
, ще ми се да си направя някоя дреболия от това моторче обаче на него има много изводи , ако някой може да помогне да се оправя с тях кой за къде е и малкко инфо като обороти мощност и др. ще съм много благодарен .
Ето снимки и на моторчето

Прикачен файл

motor otzad.png

Прикачен файл

motor otpred.png

Прикачен файл

motor.png

Прикачен файл

motor nadpis.png
gogo7777 - майстор
Не се обиждай, но от това моторче не можеш да направиш нищо. Поне аз не се сещам нищо. То си е за конкретна дейност и като нямаш механиката, която му принадлежи е безполезно.
rosendochev - специалист
Няма проблем :-) наистина е предназначено за конкретната машина но въпреки това идеята ми е да си направя нещо като това на снимката в по малки размери и едва ли така добре изглеждащо , но ...
Мисля , че няма да е толкова слабо за малък диск с шкурка , друг е въпроса колко бързо ще го върти :-D , а в краен случай за скрап .

Изображение
ivanovbg - майстор
Ако го правиш да си точиш моливи - става, но за нещо по голямо си иска едни 4-500вата поне. Иначе е по добре на ръка.
ZEDYCUS - майстор
И едни 180 вата от пералня Перла стигат.-- viewtopic.php?f=18&t=31763&hilit=%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%88%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D1%84&start=0 :razz:
Ако си от Пловдив, да ти подаря един такъв дето ми се пречка от бая време.
rosendochev - специалист
Благодаря за предложението но не съм от Пловдив а и целта ми беше да го оползотворя за нещо да не седи ей така ама ще е за коша май :-D
gogo7777 - майстор
Е чак пък да го изхвърляш. Сега се сетих, че от него може да стане малка настолна бормашинка :-D . С малък патронник и свредла до 6 мм. няма да има проблем.
rosendochev - специалист
Става за платки ще е идеална , ама зор да го подкарам . Като му меря кабелчетата които са шест на брой излиза че са три намотки с по около 60 ома съпротивление всяка което още повече ме обърква защото машината беше монофазна т.е. на 220 волта имаше и кондензатор в нея 4 uF който също е бил свързан с моторчето ама кабелите вече бяха извадени от местата си , и до тук закъсвам .
rosendochev - специалист
Най-накрая успях да го подкарам :-D по долу съм нарисувал как съм го свързал , в първият вариант като , че малко се затопляше и затова го свързах във вариант две , като не очаквах да тръгне но и така заработи , дори мисля , че така върти малко по бързо . С няколко думи моторчето работи много добре , наистина малко е слабичко за по сериозни машинки но пък за рязане на платки може и да стане оборотите му са ниски около 1500 - 2000/мин (окомерно) но пък работи много безшумно , като разменя местата на връзките А и Б сменя посоките на въртене . Остава да му измисля някакво приложение.

Прикачен файл

Мотор свързване.png
Мотор свързване.png (6.55 KиБ) Видяна 2602 пъти

Тема "? Мотор от пишеща машина ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: