Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bridge - специалист
В момента ни сменят ел. инсталацията с ПВВ-МБ1 кабели. Каква е разликата в качеството на инсталацията в сравнение с многожилните кабели?
moimoimoi - майстор
ами няма разлика в изолацията,стига да отговаря на бдс
разлика в качеството по скоро може да има от изпълнението /от майсторите/

многожилните проводници са за монтаж в тръби докато ПВВ-МБ1 е за директен монтаж върху стената чрез гипс и пирони или друг начин-фиби,скоби и други крепежни елементи
PCL82 - майстор
Инсталацията с мостови проводници е най-евтината и проста за полагане и затова от средата на 70-те е най-масовият тип. Може да се каже, че е ширпотреба евтино, бързо и върши работа.
Като недостатъци могат да се посочат: невъзможност за промяна и поправки без къртене, проблеми със сработване на ДТЗ при неправилен монтаж, повишено електромагнитно замърсяване, защото проводниците са раздалечени и не си компенсират полетатата напълно, цветовете им се виждат само напречно погледното, не са подходящи за влажни помещения.

В Германия поради тези причнини не се използват масово, а са изместени от кръглия кабел NYM, аналогичен на СВТ. Прилагат се единствено за лампи на тавани с тънка мазилка, но там хората залагат гофрета още при отливането на бетона и всичко е съобразено.
bridge - специалист
Защо не са подходящи за влажни помещения?
boqn_zara - специалист
Поради много причини.Заради директния монтаж.Заради това,че не са проектирани да се ползвуват като такива.За влажни помещения си има съвсем различно електрообурудване съобразено с клас на защита.Но колегата ви казва че не са подходящи а не,че не стават.На 90 процента от сградите са изпълнени с такъв проводник в Бг.
MrSpasov - специалист
Слагаш в гофрирана тръба , задължително, и си ти!
Многожилен не се ползва за инсталация, поради ред причини, най малко съпротивлението му е малко по - различно.
А и в крайна сметка е направен такъв за да е гъвкъв а на теб такъв не ти трябва!
hidrazin - майстор
MrSpasov написа:
Многожилен не се ползва за инсталация, поради ред причини, най малко съпротивлението му е малко по - различно.
Правиш ли разлика между многожилен и многожичен? И мостовия проводник е многожилен. Та я тогава обясни колко му е по-различно съпротивлението при еднакво сечение. И да, ползва се за инсталации.
Май трябва да почване от А и Б:
Що е то проводник
:partyman:
VLADO66 - майстор
Само шашкате народа :)
boqn_zara - специалист
Винаги се появява някой който да е опонент на другите.Що за глупост е това да сложиш мостов проводник в гофрирана тръба :-D :-D :-D :? :? :? .Кой ще е този къде ще ти плати за този филм?Имаш ли идея колко се оскъпява така и колко мъка е за монтажника да го изтегли.Мостовия проводник не е проектиран да е в тръба той е за директно полагане.Не че не съм виждал и такава глупост но то и инвеститорския контрол бяха страшни тъпаци.Аз бих използвал бланкови жила защото е много по-рационално и разумно или СВТ но дори и то не е добър вариант по ред причини.
Съжалявам ако съм обидил някой ама е тъй.... :partyman:
MrSpasov - специалист
Опа, :rock:
Пак нещо не съм дочел в поста.
Да правя разлика, грешката идва от недочитане , но тук има бдителни корективи, които няма да допуснат някой да направио грешка
което прави този форум добър. Благодаря на hidrazin
Относно изказването на boqn_zara
Няма място за сръдня колега. Завършил съм електротехника. Верно, че преди доста години и съм практикувал
едва 5 години, след това живота доста ми се позавъртя .. и съм позабравил, но тук грешка не правя.
Всички кабели за вътрешна инсталация по БДС се прекарват през гофре , ето ти няколко причини:
1. Греят и изолацията се разширява.
2. Предпоставка за стареене.
3. Лесна смяна.
... има и дурги но нека спрем до тук.
Неминуемо е доста по скъпо, но дори панелното ми жилище е направено с гофрирана тръба.

Тема "ПВВ-МБ1 кабели - качество на инсталацията?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: