Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
egx - специалист
Проблема ми е доста елементарен, даже глупав. Купихме фурна за вграждане и отделно два керамични котлона (общо 6 kW) и в последствие стана ясно, че имаме само един контакт и за двете, а едното е на твърда връзка другото на щепсел. Какво правя в това положение ? Малко е късно вече за къртене.

Прикачен файл

IMG0286A.jpg

Прикачен файл

apartmen4.jpg
apartmen4.jpg (29.16 KиБ) Видяна 10294 пъти
VLADO66 - майстор
Махаш щепсела и вместо контакта слагаш контакт твърда връзка като тази http://www.elektrocomplex.eu/prod.php?id=63 където да се съберат кабелите .При монтажа трябва да се съблюдава фаза,нула и заземяване.
igt - специалист
Споко моята фурна е с четири котлона 8 км. общо, вързана е на един контакт. Реално се ползват два котлона и фурната, но котлоните никога на 6.
Връзвай зраво и добър апетит.
ferrari4456 - специалист
Моята е 10 киловата.
По нова година и празниците се случва печката да е включена и 3-4котлона, махах контактите за да боядисвам стените и няма никакво нагаряне и разтапяне.
ПП Какви са ти жиците?
Аз пуснах 6 квадрата от таблото.
hidrazin - майстор
ferrari4456 написа:
ПП Какви са ти жиците?
Аз пуснах 6 квадрата от таблото.
Ами какви може да са му жиците? Човека е казал че има само един контакт. Няма да са 6 нито пък 4 квадрата.
Ами да вземе да види какъв е кабела в контакта и какъв е предпазителя на този токов кръг.
:partyman:
bavarec - напреднал
VLADO66 написа:
Махаш щепсела и вместо контакта слагаш контакт твърда връзка като тази http://www.elektrocomplex.eu/prod.php?id=63 където да се съберат кабелите .При монтажа трябва да се съблюдава фаза,нула и заземяване.

+1
egx - специалист
С зелената стрелка е главния, а с червените са двата отговарящи за този кръг на който ще е фурната и котлона. Този, който е между тях и е данолу е за хладилника. Иначе в самия контакт е обикновен трижилен кабел, за това не съм го снимал.Този контакт твърда връзка става ли за два уреда, че така ми иглежда само за един.Ако става супер.Проблема е решен.

Прикачен файл

dd.jpg

Прикачен файл

photo0099.jpg
PCL82 - майстор
По принцип кутиите за твърда връзка са за по един уред, защото твърда връзка се ползва за уреди, които изискват отделен токов кръг. Но след като фурната и котлоните са отделни то не пречи да се свържат към една твърда връзка. Тя трябва да се подбере, такава, че да могат да влезнат и двата кабела. А ако конзолата е двойна, направо се слагат две твърди връзки една до друга.

Не ми харесва как е свързано таблото. Предпазителите и дефектнотоковите защити са добри, но монтажът е лош и е добре да се оправи. Това ще рече гребени на предпазителите, вместо мостове с тънък проводник. Усуканата връзка трябва да изчезне, и да се свърже на подходяща клема/шина. Горната нулева шина небива да седи свободно, а трябва да е закрепена за таблото, долната земна също по възможност. Ако нулевата шина се опре в гипс и той е влажен ще ти изключат ДТЗ и ще се чудиш защо.

Какво има на десният предпазител 25А. Нещо ми се струва, че той е за печката, а ти се опитваш да я свържеш към по слаб кръг за обикновени контакти.
fox_vt - майстор
И какъв е тоя главен 40А #-o да нямаш само една стая :lol: Иначе твърдата връзка си се връзват без проблем два уреда все пак е четворна,отзад към захранващия проводник два моста и си ти имаш 4 свободни дупки.
mitko2be - специалист
Много лошо изпълнение на таблото,преработи го .Не трябва да се виждат оголени жици,както ти каза колегата трябва да се сложи гребен.Главният ти предпазител е 40А и дефектнотоковите са по толкова,трябва да се степенуват,пък и 40А е голям за печка,другата 40А дефектнотокова за какво е.Според мен за печката не е необходимо да преминава през дефектнотокова,по добре през 25А предпазител.При наличие на утечки ще ти изключва.

Тема "Фурна и котлони на един контакт ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: