• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
swenstyle - специалист
имам една фурничка, която е по скоро партигрил със долен реотан. съвсем проста горен долен реотан, механично термо реле, механично реле за време, копче за избор горен долен двата. преди 3-4 седмици сменям реотан, че беше изгорял. и онзи ден тоя новия пак не нагрява, днес остана време отварям я и:

1. включвам я в контакта и се пада така, че фазата отива към реотана (реотаните) и има фаза на другия край, а нулата съответно отива към механияния таймер (той е прекъсвач) и викам сигурно е от него. това беше при отворена верига
2. викам си сега ще обърна щепсела, и фазата се пада към въпросната врътка, а след нея няма ток - нормално, завъртам я на положение включено и дава ток - пак нормално
3. викам си от копчето за горе, долу, двете ще да е, мяря го при затворена верига на входа му има и на изходите ток - и то работи, а нагряване на проблемния реотан няма
4. решик пак да обърна щепсела като в положение 1 че някой отблясък да ме е заблудил, вадя завъртам 180* пъхам (при затворена верига на печката) и патна като при късо, клемата на шепсела е леко опушена, но не падна прекъсвача в сстаята (автоматичен) и спрях да се занимавам с това понеже се работи на компютъра и ако направя пак късо ще се сърдят ако не са правили SAVE скоро.

меря с фазопоказател (фазоУказател, със П е по звучно) сега, четох една тема и разбрах, че фазомер е нещо доста различно.
Контакта е занулен и е нов на 1 година някъде
А и печката има моторче за грила, което се върти постоянно щом печката работи, няма си собствен прекъзвач
мисля че е станало нещо като късо заради затворената верига по време на обръщането на щепсела, защото като беше отворена нямаше проблем?
KingLin - майстор
Искрата се е получила, защото е имало консумация. Какъвто и уред да включваш преди това го изключвай от копче, бутон терморегулатор или каквото има там. Въздуха също е проводник, макар и лош и за това така се получава.
swenstyle - специалист
рискувам да се повторя, ама за да съм сигурен, НЕ БЕШЕ искра със жужене, както когато завиваш порцеланов бушон от едно време, А СИ БЕШЕ паткане като от малка пиратка, или когато окъсиш 2 проводника. и върха на клемата на щепсела има деформация от разтапяне и черен нагар, абе точно като при късо, правил съм къси с фазопоказател и той аха да му се откъсне върха, толкова голяма дупка става, ама тоя щепсел е немски и е много малко, колкото половин зрънце ситна сол.

май пиша глупави обяснения [-o<
Последна промяна от swenstyle на пет юни 21, 2013 7:36 pm, променено общо 2 пъти.
boqn_zara - специалист
Въпросното „жужене“ където вие говорите е причина от две неща:хлабава лоша връзка и пускането под товар.
moimoimoi - майстор
ел. уредите трябва да са с три-проводен захранващ кабел
това са фаза,нула и земно
нагревателя е между фаза и нула а земното е на корпус за защита
фазата и нулата на уреда не трябва да имат връзка с корпуса
но ако един от тези проводници направи връзка с корпуса то в зависимост от това как си завъртял щепсела в единия случай да работи а като го завъртиш на 180 градуса да стане късо
това е така защото по проводника който е окъсил към корпус се подава фаза,но на корпуса има земно или защитна нула и става късо
swenstyle - специалист
говорете ми на ти, моля, едва ли съм по голям от вас

няма развинтени кабели които да се допират някъде неправилно, само копчето за превключването между реотаните) свалях за да мога да меря дали има ток на изходите му, то е с метален корпус от страната към която се прикрепя към уреда. освен вътре пластинките да са се смачкали и да са щтръкнали неправилно, но се върти нормално както преди. И май не се разглобява, ама сега ще го видя.
todortv - майстор
Ами включи през пробна лампа, върти щепсела и гледай дали има разлика.
swenstyle - специалист
todortv написа:
Ами включи през пробна лампа, върти щепсела и гледай дали има разлика.
всичко работи релета, захранващ кабел, превключвател, реотани, освен 1 (те са 2х115V за горно и 2 за долно), а мога да се закълна че при най-първата проба (т.1 първия ми пост) даваше фаза на работещ.

защо се е получило късото -no idea.

можете ли да ми кажете някой магазин в София, който да е доста зареден, този реотан е на 10 ползвания купен е от Сливен и само на едно място го имаше. И навсякъде ме гледаха като терорист като им го покажа. Представлява пръчка около 30 см от двете страни стърчат шпилки 400W/115V.
swenstyle - специалист
moimoimoi написа:
ел. уредите трябва да са с три-проводен захранващ кабел
това са фаза,нула и земно
нагревателя е между фаза и нула а земното е на корпус за защита
фазата и нулата на уреда не трябва да имат връзка с корпуса
да това го знам

moimoimoi написа:
но ако един от тези проводници направи връзка с корпуса то в зависимост от това как си завъртял щепсела в единия случай да работи а като го завъртиш на 180 градуса да стане късо
това е така защото по проводника който е окъсил към корпус се подава фаза,но на корпуса има земно или защитна нула и става късо
всичко си беше на местата здраво завинтено, а самите реотани имат едни порцеланови втулки и тези втулки кореспондират с корпуса който е метален, а самия реотан има една шина в единия край която служи да не се върти около оста си докато го монтираш и тя прави връзката между външната обвивка на реотана и корпуса на уреда, та ако има утечка при повреден реотан тя минава от там.
възможно ли е неизправен реотан да направи късо, такъв на който вътрешността опира в външната обшивка.
boqn_zara - специалист
Възможно е всеки уред да направи късо съединение когато е неизправен.Но затова нали имаш бушон /предпазител/ който те пази от късо съединение и от претоварване.Провери въпросния реотан на уред дали е изправен преди да търсиш друг.
  • 1
  • 2

Тема "Късо при завъртане на щепсела на 180*" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: