Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Много търсих в интернет, и не се ориентирах... Приятели помагайте...
Преди година смених в стълбището на блока старото автоматче(беше изгоряло). Купих едно с по-добри параметри (за макс. мощност която може да комутира 1200W, с предпазител 6,3А.... марка EL-01). Понеже реших че имаме 10 крушки от по 100W общо. И, си работеше до вчера. Червената лампа свети постоянно и лампите не се гасят. Веднага проверих всички ключове, да не би някой да е "залепил"...-няма -никой не прави постоянно контакт. Реших че автоматчето пак е изгоряло... И, купих ново от същия вид. Само че реших този път и да поставя реле-контактор за да не гори толкова често. Взех от магазина едно реле NCH8-20 household contactor.
Ето и снимки на стълбищния автомат и релето:
Прикачен файл:
стълбищен автомат ЕL-01.jpg

Прикачен файл:
стълбищен автомат ЕL-01-инструкция.jpg

Прикачен файл:
реле.jpg

И, като смених сега старото с новото стълбищно автоматче, -пак същата работа. Свети си червената лампа(на самото автоматче-по принцип гасне като таймера изключи), и осветлението също... Не, знам къде е проблема. Досега аз съм оправял стълбищното осветление, не съм имал проблеми... Не съм специалист ел.техник, но ... Имате ли идея? Къде е повредата? Как да я открия? Защо не се гасят лампите...? И с новото и със старото автоматче вси тая... Във входа няма разбиращи, а и са само стари хора, и пари за майстор нямаме... То аз се набутах с общо 35 лева за автоматчето и контактора, и не знам как ще си ги взема, та камо ли да търсим майстор... А, и не знам пипано ли е от друг, и за какво... Вече не знам ...

А, относно реле-контактора подходящ ли е? Споделете мнението си. От магазина ми казаха че е добър и е почти безшумен(вярно е, вкъщи му пусках ток). Но, никъде в интернет не открих хубава схема за свързване на стълбищен автомат с реле-контактор. Дори и тук в сайта, нещо не се ориентирах в тези които са приложени в подобни теми. Ще дам тук снимки, и ако може да ми обясните за схемата на свързване. Моля да не ме критикувате че не знам, и че се учи в техникумите. Друго ме е образованието, но това не означава че не трябва да си ремонтирам някои неща.
Искам ако отстраня, с Ваша помощ повредата на стълбищното осветление, да монтирам и реле-контактор. Та поне да е по-сигурно, и да не се занимавам перманентно с тази работа...
Аз съм направил една схема на свързване стълбищния автомат с реле-контактора, но не съм сигурен дали е правилна. И, моля, ако има грешки да ме поправите.
Дори, ако не е много нахално, някой да начертае една(но за моя случай). Много се извинявам за нахалството. Но мисля че ще е от полза не само на мен, а и на още хора които са решили сами да си ремонтират осветлението на входа. Е, така "на ползу роду". Много ми е притеснено че днес не успях да открия проблема, то, може и автоматчето да не е изгоряло, а ,не дай си боже и може да е и новото дефектно (имал съм такъв проблем с компютърни части, и вярвайте ужас е, и голямо чудене(една звукова карта...).
Ето и малко снимки:
Прикачен файл:
040720133681.jpg

Моето мнение е че, на клема (А1) и на клема (1) на контактора подавам един и същия изход (1) от стълбищния автомат. Този ,който е изхода към "фазата" на товара(лампите). А (А2) свързвам към "нулата", а изхода от контактора (2) подавам към "фазата на лампите". Този, който по принцип трябва да си излезе от стълбищния автомат от изход (1), ако не се свързваше реле-контактор. Правилна ли е схемата?
Прикачен файл:
040720133683.jpg


Предварително Благодаря на отзовалите се със съвети. Моля, прегледайте схемата начертана от мен, и я коригирайте ако съм сгрешил.
Ще чакам вашите коментари.
Ти донякъде сам си си отговорил-свързал си грешно контактора и сега е все едно, че го няма.

Бобината на контактора свързваш между изхода на автомата и нула (все едно е някоя лампа по оригиналната схема). Контактът на контактора свързваш между постоянна фаза и прекъснатата фаза към лампите-все едно е обикновен ключ за лампа.

Може да имаш проблеми с автомата, ако той има изискване за минимален товар, но не ми се вярва.
Ако има такъв проблем може да свържеш пробно една лампа директно към автомата, заедно с бобината на контактора.
На схемата,която си нарисувал контактора става излишен,защото товара пак се поема от автомата. Ако на кабела,който идва от бутоните имаш постоянна нула пак провери бутоните.
Не ти трябва контактор бе човек, само стълбищния автомат ти е достатъчен - пише на него че комутира 1200 watt. какво повече ти трябва ?
Здравейте, и много благодаря за отговорите. Първо за схемата:
Преправих я както казахте. Ако съм разбрал правилно... Вижте на снимката:
Прикачен файл:
вярно .jpg

Така правилно ли е?
(Ако пак съм сгрешил, моля казвайте).
Сега и за автоматчето:
Новото работи. Проверих го вкъщи(свързах го -всичко -точно). То и контактора работи,-и на него пусках ток... Както ме посъветвахте, ще проверя кабела, който идва от бутоните и влиза в "4" на стълбищния автомат, да не е пък постоянна "0". ...-Аз проверих още вчера всеки ключ(махнах капачката) и с фазомера проверих на всеки и фазата и нулата. Също и при включване нали и нулата светваше на фаза(т.е. си работят). Но, не знам дали има значение, но една крушка по стълбището гледам свети много слабо, едвам нагрява жичката (да не е това проблема, -и може ли?). Иначе, не мисля че някой е пипал, трябва да пробвам пак с новото автоматче. Да не би вчера да не съм дочакал да изгасне след първоначалното включване, уж беше на минимума 30сек., ама от зор, ако съм решил че не е от него... :rolleyes: .
Днес, ще продължа с опитите. Но ще изчакам да ми кажете за новата ми схема с контактора.
Понеже, ако отстраня проблема, искам този път да е с новото автоматче и контактор. Чул съм че е по-добре за да не гори самото автоматче.
Благодаря пак, и моля коментирайте схемата ми.
Теоретично последната схема е вярна. Чрез контактор комутираш тока към лампите.
Остава да отговориш защо ти е необходим този контактор,след като релето на стълбищният автомат има максимална комутационна мощност 1200W, което означава 30бр.лампи с мощност всяка от 40W
или 20бр от 60W. Чрез контактора,който е за номинален ток 20А ти можеш да увеличиш броя на тези лампите според единичната мощност на 45бр и 30бр.Това необходимо ли ти е?
И една корекция в терминологията - в тази инсталация на стълбищното осветление елементите за моментното и включване не се наричат ключове, а бутони/лихтбутони/ за стълбищно осветление.
За разлика от ключовете в осв. инсталации,които имат две устойчиви състояния- вкл/изкл.
Благодаря, радвам се че най-накрая с ваша помощ направих правилната схема на свързване. ...Искам да сложа това реле-контактор, за да не гори стълбищния автомат. А и също да се подсигуря срещу нови проблеми. Още не съм сигурен че и този ще отстраня(ще пиша как съм се справил днес). Просто реших и го купих(релето) за по-добре. Понеже не вярвам много на тези 1200W на автоматчето. И имаме общо около 1000-1100W на лампи. Доста ги ползват, дори и през деня.... Та за подсигуряване.
Приемам за бутоните. Благодаря за точните и коректни отговори.
Мисля че темата ще е полезна и на други ентусиасти като мен.
П.П.
Ще пиша как съм се справил със другия проблем. Че и там нещо пропускам...
Развий клема 4 (бутони) на стълбищния автомат, пускаш лампите (те сами се пускат доколкото разбрах) и дръпваш (изваждаш) кабела от клема 4(бутони) на автомата , чакаш повече от зададеното време.
Ако изключи осветлението значи проблем с бутоните - има залепнал бутон, много глим лампи, някой има вътрешен ключ (не бутон) забравен включен, постоянна нула. - Може да измериш съпротивлението между въпросния кабел влизащ в клема 4 и нулата - ИЗКЛЮЧИ напрежението (фазата) преди да измерваш. Първо мери напрежение на мястото където ще мериш съпротивление - да си сигурен че няма, защото не се знае кой какво е творил.
Ако не изключи при изваден кабел и изтекло време, провери кой кабел е фаза, нулата и махни лампата дето свети слабо. След проверката ако продължава пак да свети откачи кабелите на автомата 1 2 3 4 и измери съпротивлението между 1 и 2 на самия автомат - ако е близо до 0 - 50 ома - нов автомат.
Внимавай и не бързай, че стават бели!
Успех!
fikata написа: Остава да отговориш защо ти е необходим този контактор,след като релето на стълбищният автомат има максимална комутационна мощност 1200W, което означава 30бр.лампи с мощност всяка от 40W
или 20бр от 60W. Чрез контактора,който е за номинален ток 20А ти можеш да увеличиш броя на тези лампите според единичната мощност на 45бр и 30бр.Това необходимо ли ти е?

Аз мисля - да. Какво става при късо? - гори бушона на автоматчето или залепва релето или стопява писта на платката на автомата. И така вероятността за късо причинено от крушка не е малка (нямам предвид чужда намеса) и в този случай спасението е или по-маломощен предпазител или контактор към стълб.автомат.
И понеже и на мен ми писна да сменям автомати (при нас има и етажни за 2 или 4 лампи на всеки етаж и отделно за стълб.клетка с 18 лампи) и добавих контактор към автомата за 18 лампи с АП 10А, а на етажните смених АП-то от 10А на 2А и престанах да сменям автоматчета. От време на време щракам АП-тата след някое късо. Но цената на 2А АП е 2-3 пъти по-висока от тази на 10 или 6А-овите.
kozl
Нали не слагаш знак за равенство между АП и контактор?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:Развий клема 4 (бутони) на стълбищния автомат, пускаш лампите (те сами се пускат доколкото разбрах) и дръпваш (изваждаш) кабела от клема 4(бутони) на автомата , чакаш повече от зададеното време.
Ако изключи осветлението значи проблем с бутоните - има залепнал бутон, много глим лампи, някой има вътрешен ключ (не бутон) забравен включен, постоянна нула. - Може да измериш съпротивлението между въпросния кабел влизащ в клема 4 и нулата - ИЗКЛЮЧИ напрежението (фазата) преди да измерваш. Първо мери напрежение на мястото където ще мериш съпротивление - да си сигурен че няма, защото не се знае кой какво е творил.
Ако не изключи при изваден кабел и изтекло време, провери кой кабел е фаза, нулата и махни лампата дето свети слабо. След проверката ако продължава пак да свети откачи кабелите на автомата 1 2 3 4 и измери съпротивлението между 1 и 2 на самия автомат - ако е близо до 0 - 50 ома - нов автомат.
Внимавай и не бързай, че стават бели!
Успех!

Благодаря! Благодаря, и тук. Супер сте, много ми помагате. Сега да обясня днес работата си. Направих схемата с реле-контактора и новото ст. автоматче. Пробвах я вкъщи, работи. Слязох долу и свалих старото автоматче, и поставих новата конфигурация с контактора. Включих бушона, и както и преди(със старото автоматче) светват лампите и не гаснат. Проверих старото автоматче вкъщи,-работи си. Но оставих новото с контактора долу в таблото. Бутоните са обикновенни и нямат лампички и т.н., проверих ги 2 пъти(освен някъде да бъркам...,-но не ми се вярва),-няма залепнал, или повреден бутон.Единия кабел е фаза, другия нула, влизат в клемите на бутоните. При натискане-светва фаза и на другия кабел(нулата).
Проверих(както ми се каза по-горе), на клема "4" на ст.автомат дали има фаза...,-няма.Но при включени лампи.Нямам друг вариант да пробвам, нали не гаснат. Ако не е от крушката(или май гледам има и други такива мъждукащи...), нямам си и на идея какво е. Само се набутах за контактор и нов ст.автомат. Стария не е изгорял(все пак предишния път избрах хубав-до 1200w...). Е, поне понаучих нещо. От всичко човек трупа опит. Дори и да няма резултат. То, там в нашето табло всеки се е учил от много години, а и може и да има някой да краде(днес едно бабе понамекна...-ма не я разбрах какво има в предвид). Другото е че, от електромера(общия), до кабелите където връзвам автоматчето не мога да им хвана дирите. то е резано, наставяно, слаган е един токоизправител, едно трафче има вързано,... Трябва основен ремонт.... А и не знам как се отвеждат кабелите и към осветлението на мазето(там си бачка). Също има и една глупост(и съседите казват че е от 50г.-от построяването?!), към общия електромер да са вързани звънците на 30% от апартаментите(аз не съм от тях!). Изобщо не мога да им хвана дирите... Във възможностите ми е да разглобя ключовете(но не мисля че ще е от тях), да подменя 2-3-4 крушки, .... Но кабели да проследявам, да отварям на всеки етаж разпраделителните кутийки(а там е за всеки апартамент, плюс общото),...-май ми е в повече. Имах желание, купих нови части, направих каквото мога, много ме е яд че не го направих... Имах доброто желание. Но ще кажа да си извикат съседите квалифициран ел.техник )да провери всичко по таблото и т.н. Пък ако е нещо дребно,-ще има късмет, а може и да хване някой крадец, нещо да се е подвключил. И да ме е гледал как 3 дена рия в таблото ...
Все ще излезе някъде повредата. Задължително ще пиша тук (ако каже майстора), какво е причинило негасненето на лампите. Но мисля че е време да пипне професионалист. И те трябва да имат работа. Тъкмо и да пооправи дългогодишните самоделни истории. Тук не включвам моите действия(автоматчето и контактора са перфектни, както и съм обозначил кабелите с етикети...).
П.П.
За да не се товари ст.автоматче(свети постоянно червеното диодче) и да е постоянно залепен контактора, свалих(извадих от клемата) от ст. автоматче кабела на фазата и го изолирах с изолирбанд.
Както и сложих книжката на автоматчето и схемата на свързването на контактора в таблото,(ако идва ел. техник да е улеснен максимално,ако не съм там...-то и няма нужда). Така лампите не светят,но е включен бушона(за да има ток в мазето и любимите звънци на съседите...). И, за съжаление абдикирам.
Поне научих доста неща от тук. Благодаря! Благодаря!

П.П.П.
Не мисля да приключваме темата, ще споделя какъв е бил проблема(ако разбера). А, и Вие можете да коментирате и последния пост. И как мислите, къде е проблема? Възможно ли е да е пипал някъде недоброжелател, или е нещо като крушка и ключ... Да стигнеш до Рим, и да не видиш папата... :rolleyes: .
След като си се наспал добре прочети пак:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:Развий клема 4 (бутони) на стълбищния автомат, пускаш лампите (те сами се пускат доколкото разбрах) и дръпваш (изваждаш) кабела от клема 4(бутони) на автомата , чакаш повече от зададеното време.
Ако изключи осветлението значи проблем с бутоните - има залепнал бутон, много глим лампи, някой има вътрешен ключ (не бутон) забравен включен, постоянна нула. - Може да измериш съпротивлението между въпросния кабел влизащ в клема 4 и нулата - ИЗКЛЮЧИ напрежението (фазата) преди да измерваш. Първо мери напрежение на мястото където ще мериш съпротивление - да си сигурен че няма, защото не се знае кой какво е творил.

Щом си пробвал автоматите у вас и работят , то монтирани в таблото е най-вероятно като откачиш жицата от клема 4 и изтече времето на таймера лампите да загаснат и тогава хвани жицата с изолирани клещи и я допри в клема 4, ако лампите светнат търси причината по веригата на бутоните. Е вЕрно, че трудно. Още по-трудно ако бутони повече и има в апартаменти и най-мъчно се открива причината ако има и саботьор.
В една жил. кооперация ме хванаха да им оправям такъв проблем. Всеки път подменях бутон и така почити всичките. Старите бутони се чупеха и даваха постоянен контакт. Тези дето бяха здрави аз ги изпочупих от разглобяване и така смених всичките с нови и пак лампата не гасне и кВо - клечка в новия бутон щот явно се е опънал да се счупи. А клечката сложена "културно" под голямата капачка да не се вижда. Извиках домоуправителката и след 2 седмици денонощно светене вече имат ламБи с датчици за движение и престанаха да ме викат за негаснещо осветление. Сега от време на време ме търсят за несветещи лампи. :shock:
Като се убедиш, че проблема е в ключовете извади жиците от клема 3 и 4 и като ти писаха тествай за напрежение м-у тях и ако няма мери съпротивление помежду им. Ако има верига тръгвай по ключовете. На който и ключ да мериш все едно мериш всички заедно и верига ще има докато не откриеш проблема. И по-малко пиши, повече чети, мери.
fikata написа:kozl
Нали не слагаш знак за равенство между АП и контактор?

Па знам ли вече. Едно време га нЕмаше шини и АП-та, бушоните се връткаха на резба, а контакторите бЕа грозни, звучни и големи и се Фащаха с винтче или рапиТка.................. Тогава нЕмаше как да не ги разпозная.
Ама сега когИ са ги направили толкова много да са еднакви, а аз почнах да не доскивам без цайси много пъти съм :? "на това АП де му е шалтера" докато се усетя, че било контактор, или па стълбищен автомат или............звънец :shock: за шина.
kozl написа:След като си се наспал добре прочети пак:
- Точно :lol: , аз затова не спя при малкия, защото с тока шега не бива - "Миг невнимание - цял живот умрял"

kozl написа:И по-малко пиши, повече чети, мери.
- Наистина, чети внимателно де.
Мислех, че съм достатъчно кратък и ясен, но явно - не.
С какво мериш всъщност? - май фазомер. А имаш ли мултицет (уред или пробник за верига)
abracadabraabrac написа:Единия кабел е фаза, другия нула, влизат в клемите на бутоните. При натискане-светва фаза и на другия кабел(нулата).
...
Проверих(както ми се каза по-горе), на клема "4" на ст.автомат дали има фаза...,-няма.
- Тези три изречения ме притесняват. Оплел си кабелите.
Провери пак, като закачиш всичко както си мислиш, че трябва да е.
Хващаш фазомера и проверяваш на стълбищния автомат на 1 2 3 4 изводи къде светва фазомера.
Ако светят лампите, фазомера трябва да свети на 1 и 2.
На извод 3 НЕ ТРЯБВА ДА СВЕТИ !!!
Ако на извод 3 свети фазомера - СПРИ се, не пипай и докладвай. - кабелите са разменени.
На извод 4 - не знам вътре в автомата как е реализиран този извод. - логично е да не свети, но е възможно да излъже фазомера.
Последно - ИЗВАДИ/ДРЪПНИ/ОТКАЧИ/СРЕЖИ (избери си по-лесното) кабела който влиза на клема "4" и включвай, изчакай 1 минута и повече (пуши една цигара) и кажи аджеба, спреха ли теа лампи? Успех.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”