Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Palawnik - специалист
Това открих в един форум. Надявам се да е полезно

По принцип в сгради се работи с коаксиален кабел RG6 или българския вариант РК75-4-11А на които дебелината на вътрешния проводник е около 0.6 мм, който е със затихване за най-високата честота /860 MHz/ - 16 dB/100m, тъй като е по-лесен за монтаж. За външна инсталация се използва кабел тип RG11.
При еднофамилна къща се предвижда някъде в коридора на сградата кутия 200/140/50 в която се монтира сплитер към който се подвързват кабелите на отделните ТВ-R контактите. Един сплитер 1/2 има затихване 3.5 dB, сплитер 1/3 има затихване 5.7 dB, сплитер 1/4 има затихване 7.0 dB.
При по-големи сгради обаче трябва да се предвиди монтиране на широколентов усилвател, който да компенсира затихването по кабела и проходното затихване в отклонителите. Започва се от там че на входа на ТВ приемника нивото на сигнала трябва да е не по-малко от 65 dB/mV. Към това ниво добавяме затихването в кабела (15м х 0.16 dB = 2.4 dB) и ако има в апартамента сплитер се добавят 3.5dB към тази стойност. Значи на изхода на етажния отклонител трябва да имаме ниво 65dB + 2.4dB + 3.5dB = 70.9dB. На последният етаж се използва отклонител със затихване 8dB, като изхода се съгласува с тапа с вълново съпротивление 75 Ома за да не се получат отразени вълни /на екрана на приемника това се изразява в получаване на двоен и троен образ/. Приемаме че сградата е на осем етажа и се намираме на последния етаж. Тогава имаме 8 отклонителя х 1.5dB проходно затихване което прави 12dB. Затихването по кабела е 8 етажа х 3.2 м = 25.60 м х 0.16dB/м = 4.1dB. На първият етаж получаваме 70.9dB + 8dB + 12dB + 4.1dB = 95dB. Това трябва да е изходното ниво на усилвателя за да се получи качествен сигнал в телевизионния приемник на осмия етаж.
На всеки етаж отклонителя трябва да има необходимото затихване за да се получи на входа на ТВ приемника ниво 65dB. Например за третия етаж 95dB - (1.54dB + 3dB + 3.5dB +65dB + 2.4dB) = 19.56dB. Избираме стандартен отклонител с по-малкото затихване Тап 18dB.
Това до тук е прекалено ясно, но до входа на жилището. Как е най-добре да се изгради инсталацията вътре в дома, като се свържат 3-4 телевизора и модем за интернет?
vk - специалист
Mного добре е обяснено,
а каква е цената на хубав коаксиален кабел, защото намирам от 0.23 лв (китайски) до 1.20 лева/метъра производство на Гамакабел, гр.Смолян.
nivanov - специалист
Аз лично предпочитам RG6 на commscope, намира се от 50 до 70 ст. на линеен метър, затихването му при 600 мегахерца е 11 дб/100м, което е повече от добре за вътрешната инсталация ;-)
Ники274 - специалист
Само дето колегата забравил да спомене,че на всеки F-конектор имаш затихване.... и отделно,че ако си в края на магистралата,колкото и тапове или усилватели да слагаш едните програми са си със "снежинки" а по други си вървят "чергите".В общи линии кабела прецаква сигнала със всеки един метър.
nivanov - специалист
И за това се слагат усилватели и изравнители на определени места ;-) Въпроса е да не паднеш под необходимия входен сигнал за усилвателя, който обикновено е около 75 децибела :>
Само че това си е работа на кабелната телевизия и не засяга вътрешната инсталация, те трябва да ти докарат сигнала до теб в границите на 60-65 децибела, под 60 почват снежинките, над 65 - чергите по каналите :-)
Иначе пада на сигнала на всяка връзка е около 1 децибел, при двоен сплитер - около 3 дб във всеки канал, троен сплитер - около 4.5 и т.н.
Колкото повече го разклоняваш - толкова повече пада сигнала :>
zdravkich - специалист
Някой може ли да обясни разликата между тези коаксиални кабели и какъв е най-подходящ за жилищно окабеляване за кабелна телевизия при 2 двойни сплитера. Имам пуснат кабел за CATV в най-отдалечената стая и се налага да пусна разклонения и до другите стаи в които искам да гледам тв. Имам известно количество коаксиален кабел RG59/U 75ohm /малко по-тънък е от стандартния коаксиален кабел/ и пречи ли на места да е такъв , а на други RG6? Какви сплитери 2 way бихте препоръчали ? Благодаря предварително.
Ники274 - специалист
nivanov съгласен съм.Но пак казвам,че колкото повече метри минава сигнала ,толкова повече се изменя нивото му между програмите с ниска и висока честота.Затихването им е различно.За това и на входа на всеки усилвател би трябвало да се слагат честотни коректори,но КПД-то им не е толкова високо.За това често се получава на едните програми да имаш "снежинки",а на другите "черги".

zdravkich мога да ти дам само съвет.Кабела който смяташ да взимаш гледаш да е изпълнен с медна оплетка и читаво медно жило.Под читаво имам в предвид,виждал съм коаксиали със толкова тънко жило,че едвам успява да натисне пластинките на сплитера.В общи линии гледаш да има по много мед от всякъде.За това и са по дебелички самите кабели,съответно и по скъпи.Кабел от-20-40 ст на метър не ми го хвали ;)
Последна промяна от Ники274 на пет окт 22, 2010 12:56 pm, променено общо 1 път.
zoro1 - специалист
Ако ще се пуска и интернет с модем на всеки изход трябва да се монтира филтър.Разликата е кабелите в повечето случаи е в оплетката-колкото повече оплетка толкова по добре -по малко смущения има.Сплитерите затихват в идеалния случай затихват по 3.5,иначе стига до 4 на двоен сплитер.Трябва да се знае ,че различните телевизори изискват различен сигнал,някой по широкоекранен може да иска и до 75-80 dB .Много е важно и отношението сигнал/шум -всеки активен елемент по мрежата внася шум от порядъка на 6dB.Довечера ще пусна снимки на различните сплитери и насочени отклонители/тап-ове/.
aifos - напреднал
Ники274
Това за медната оплетка въобще не е така.
Вземи един Комскоп и ми виж с каква оплетка е....
Нормалното затихване на RG6 е 20-23db при 860MHz.
Усилвателите имат обикновенно корекция 15-20 децибела ,което означава,че могат да компенсират разлика около 1520 децибела м/у метър и дециметър.
Домовите усилватели може и да нямат ''коректори'',защото се предполага че сигнала който е подаден е с наклон,т.е. дециметровите програми са с около 3-5децибела повиссоки от метровите.Разтоянията в една домова инсталация неса толкова голями и на телевизора БИ трябвало да му се подават равни програми.Естествено всичко зависи от конкретния случай,и се решава индивидуално.
основните структори мрежи са зведообразна и дървовидна.
Като човек ,който се занимава повече от 15г. с кабелна телевизия,съвет : не пестете от елементи и кабел ,защото съм се нагледал на "шедьоври" :).
Още нещо ,повечето ТВ розетки ,които се продават не стават за КТВ,и се налага да бъдат преправяни.

Тема "TV Инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: