Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
aglad - помощник
Закупихме си мини(тип Раховец) готварска печка Дипломат с керамичен плот. Още в началото подмених кабела (трижилен), като новия( трижилен) е свързан по същия начин (цветове и клеми). Инсталацията е двупроводна, на отделен бушон.Връзката е твърда. Клемата от корпуса на печката със знак за земно е подвързана към нулата на контакта. След подвързването, при изключени котлони и фурна, на тъмно, на индикатора за котлоните забелязах съвсем слаба,трептяща светлина. Съпругата се оплака от "боцкане" при допир с печка и стена или под (плочки). Реших и размених местата на кабелите, без нулата.Стана още по-зле, сега светна глимката на фурната с пълна яркост. Преди бях проверявал с фазомер само корпуса. Сега и при двата случая на пантите на фурната и самата фурна фазомера свети като на фаза, а и бие ток на поразия.
Проверих връзките и в контакта и в таблото, всичко е наред. Нямам проблеми с други уреди.
Изключил съм я и се чудя от къде да почна, нямам схема а и не можах да намеря #-o .
fikata - майстор
Ако си сигурен в правилното свързване на печката и контакта, тогава провери какво е състоянието на нулевия проводник - контактните му съединения и свръзки. След електомера. Ако не откриеш нищо потърси съседействие от ЕРП-то за проверка състоянието на нулата преди електромера ти.
Последна промяна от fikata на ср авг 07, 2013 4:07 pm, променено общо 1 път.
boretobobo - специалист
Прегледай пак заземяването да не си объркал нещо и опитай но преди това извади и обърни
щепсела да не би нулата и заземяването да са към фазата.А на самия контакт имаш ли заземяване :?:
VLADO66 - майстор
При несиметричното натоварване на фазите/в клона от трафопоста към блока или къщата/ в нулата се наблюдава ток с нулева последователност или разговорно казано замърсена нула.
докера - специалист
Най-вероятно си офазил корпуса при размяната на проводниците - върни ги в първоначално положение.
Изображение
Ако свързването към печката от този тип - на 1,2 и 3 е фаза , на 4 и 5 е нула , а заземяването се вижда ясно . Провери си контакта с фазоуказател , за да си сигурен къде е фазата и къде нулата .
iv.grigorov - напреднал
Незанулен контакт.
Прикачен файл:
Untitled.png
Untitled.png (15.95 KиБ) Видяна 8109 пъти
boretobobo - специалист
И внимавай че ТОКЪТ е единственото нещо което като те удари не можеш да му го върнеш.
Просто стискаш зъби :axe: .
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
На тая печка и сложи един щепсел и я разходи из къщи по другите контакти. Хубаво е близко до водопровода (стига да е метален, нещо метално с потенциал земя). Включваш големия котлон и мериш между металния корпус на печката (нула) и водопровода (земя) колко волта променливо има. Аз смятам че до 3 волта не е проблем. Ако е повече и при всички контакти - проблема е или лоша нула в твоето табло или при електромера или още преди него.
Ако са много различни - вътрешната инсталация.
ebahti - майстор
Ти па за една печка...и то мини ! Аз като бях в Русия , душа редовно ми правеше електромасаж :-D
boretobobo - специалист
Ако ползвате печката и сте с пантоф или чехли с по дебела подметка няма проблем.
:lol:

Тема "от печката "бие" ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: