• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ремонтирах старата къща като пристроих нови помещения към нея.Демонтирах още при строежа старата ел.инсталация.В момента искам да направя нова ел.инсталация на къщата.Същата е от три стай и баня и тоелетна.Мисля да пусна три кръга като вържа осветлението на един, контактите на втори а бойлера и един силов контакт на трети.Малко ли са тези кръгове или трябва да разделя осветлението и контактите в стайте на други различни кръгове.Контактите ми е ясно как да ги свържа също и по принцип осветлението но искам часто от него /това в коридора/ да е дивиаторно.Моля за схема как от разклонителната кутия да вържа два ключа с две лампи дивиаторно.
любител - специалист
Ако не те натоварва прекалено финансово си пусни трипроводна инсталация, както е вече трябва да е по стандарт. Може да си сложиш и дефектнотокова защита поне за силовият кръг където явно ще имаш мощни нагревателни уреди - бойлер, готварска печка. А може да разделиш и стаите на отделни кръгове. За стаите ако предвиждащ дефектнотокова защита съобрази да подбереш подходящата за натоварване от електронни консуматори. Тя е различна от тази, която ти трябва за силовите контакти.
Time2Burn - специалист
Бойлера и силовия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на отделна теглова линия, и на отделен предпазител! С кабел 2Х4 квадрата (ако имаш земно - 3Х4)
Стаите те съветвам да ги разделиш, но и да не ги разделиш не е фатално. Все едно да кажа че моята панелка се е запалила, като всичко е на едно. Ето ти и схема на девиатора, супер елементарно е стига да го схванеш. Наи лесно е и двата ключа да ги закараш с трижилен кабел в кутията и оттам да пуснеш двужилен към лампата....

Прикачен файл

untitled.GIF
untitled.GIF (3.77 KиБ) Видяна 23649 пъти
Тани - модератор
Ако дадеш една схема с разположението на стаите и консуматорите в тях , ще направим цялостна схема!
Rumen Iankov - специалист
Ако имаш възможност осветлението при таблото го остави на отделен предпазител така ако ти изключи някой предпазител да има от къде да ти свети а не да търсиш фенерче,което в такъв момент все го няма. :)
Това е разположението.Ако по него може да ми направите схема много ще ви бъда благодарен.Ако има по добър вариант нека да го видя.Благодаря предварително.Схемата за девиаторите е идеална.

Прикачен файл

image001.gif
image001.gif (4.75 KиБ) Видяна 23576 пъти
Time2Burn - специалист
виждам табло със 7 токови кръга. 1ви - печка, 2ри - бойлер, 3 - пералня, 4 - контакти една стая, 5 - контакти друга стая, 6 контакти 3 та стая, 7 - осветление. 1ви и 2ри са ти с 4 квадрата кабел - с директна теглова линия до таблото, 3ти ти е с 2 квадрата и половина, пак директен до таблото. Останалите щеги събереш в разкл кутии, като започваш от последната точка и вървиш към таблото.
Тани - модератор
Интересно , не мога да видя схемата!
това е схемата

Прикачен файл

image001.gif
image001.gif (4.75 KиБ) Видяна 23516 пъти
Justy - майстор
Мартин, сам го казваш в началото - осветлението на един, контактите на втори а бойлера и един силов контакт на трети - това са и задължителните кръгове - осветление, силов и усилен. Всичко друго - разделяне по помещения само излишно усложнява.
  • 1
  • 2

Тема "направа на ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: