• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Fen - напреднал
ЗДарвейте онзи ден се балтах по клемната кутия , и в крайна сметка не посмях да пусна 5 КW трифазен двигател. Клемната кутия е на снимката . снимал съм и табелката , странното е че е означено : триъгълник/ двоен триъгълник/ ; 220/ 380 ; 1480 / 1450 об /мин . Мерих с мултицет съпротивленито на намотките и е както следва . такак както е вързано между U1 V1 w1 няма нищо . Между U2 , V2 ,W2 ,пак няма връска

U1 -> most ->3,5 oma
V1 -> most ->3,5 oma
W1 -> most ->3,5 oma

most ->X2 ->3,5 oma
most ->Y2 ->3,5 oma
most ->Z2 ->3,5 oma

На 12-те клеми има искарани проводници . Двигателя няма термичка или спирачка.
Някакви идеи как да го пусна ?? :?:

Прикачен файл

New_PIC_0007.jpg
New_PIC_0007.jpg (41.37 KиБ) Видяна 3730 пъти

Прикачен файл

New_PIC_0001.jpg
New_PIC_0001.jpg (63.27 KиБ) Видяна 3730 пъти
shadow__01 - майстор
Намерих в някакъв каталог тези схеми на свързване. Дано да са полезни.
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (42.29 KиБ) Видяна 3656 пъти
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (74.78 KиБ) Видяна 3656 пъти
alsted - майстор
U1 -> X2 -> 7Ω ?
V1 -> Y2 -> 7Ω ?
W1 -> Z2 -> 7Ω ?
Ако е така, правиш мостове: X2 -> V1, Y2 -> W1 и Z2 -> U1. Това е варианта с най-високо съпротивление (за най-малък ток) в Δ. Пробвай, замери тока и пиши за резултата.
shadow__01 - майстор
Излишно е да го пиша, но все пак при опитите слагай изчислен правилно предпазител според мощността на двигателя. за да не стане беля.
fikata - майстор
Означение на табелката:? Свързване двоен триъгълник е приложим при трифазна мрежа с линейно напрежение 220V. Свързване в триъгълник - мрежа 380V
▲▲/▲ 220/380V ?
Табелката не е много ясна.Между втория и третия триъгълник има черта, но при увеличаване се вижда,че това не е наклонена черта.Може тези 380V да се отнасят за двойния триъгълник
?????
Горното разчитане от мен се опровергава и от поста ми по долу
Fri Sep 06, 2013 5:51 pm
От линковете се вижда, че двигател с двоен триъгълник при запазване на оборотите се развърта на триъгълник и се превключва в нормален режим в двоен триъгълник.
Такъв двигател може да се пусне да работи и директно на 380V свързан в двоен тригълник.
Както може да се стартира при триъгълник и да се превключи в двоен триъгълник за нормална работа.
При плавното пускане токът е 65-70 процента от нормалния и въртящият е много малък.
Последна промяна от fikata на пет сеп 06, 2013 9:47 pm, променено общо 5 пъти.
alsted - майстор
Ако беше казал на кои изводи при линейно 220V, на кои - при 380V и как виждаш мостовете ...
Какво ще рече според теб този двоен триъгълник - по две намотки в паралел? Т.е. - мост U1-X1, U2-X2; мост V1-Y1, V2-Y2, W1-Z1, W2-Z2 и мостове "начала"-"краища" за триъгълник (U2X2-V1Y1 ... )?
fikata - майстор
:)
Литература
http://imageshack.us/f/143/dvoentkyt9.jpg/
http://www.usmotors.com/TechDocs/ProFac ... Delta.aspx
Двоен триъгълник ще рече по две намотки в паралел за нормална работа на мотора.
По две намотки последователно свързани в триъгълник при развъртане на мотора.
shadow__01 - майстор
Тъй като в България няма по стандарт линейно напрежение 220V остава единствено варианта за единичен триъгълник с мостове както някой писа по-горе.
alsted - майстор
Fen написа:
... Някакви идеи как да го пусна ?? :?:
alsted написа:
... Ако е така, правиш мостове: ... Пробвай, замери тока и пиши за резултата.
Не разбрах с включването си отричаш ли казаното от мен, нещо уточнаваш ли ... :?
fikata написа:
... ▲▲/▲ 220/380V...
Чудех се как го откри това нещо, а то било написано :wink:
Прикачен файл:
ТТ-данни.JPG
ТТ-данни.JPG (4.93 KиБ) Видяна 3539 пъти
После си правил някаква корекция :? :shock:
fikata написа:
...?????
Може би такова разчитане се опровергава от поста ми по долу
Fri Sep 06, 2013 5:51 pm
от който се вижда,че двигателя може да се пусне да работи директно на 380V свързан в двоен тригълник. :?
fikata написа:
... Както може да се стартира при триъгълник и да се превключи в двоен триъгълник за нормална работа.
То така е при "класическото" пускане Y/Δ. Не казвам, че не може да е така, но от къде?
fikata - майстор
Не казвам, че не може да е така, но от къде?
От разчитането на понятието двоен триъгълник според линковете които съм дал по горе.
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... g&dur=1076
Тази двигатели рядко се срещат не само у нас и са предназначени за стартиране назадвижвания под товар с тежък пуск /компресор,вентилатор/. Един вид опция на двигател с пускане "звезда-триъгълник" или софтстарт или другите познати плавни пускания...
  • 1
  • 2

Тема "Странна схема на електродвигател VEM" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: