• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
abracadabraabrac - специалист
Здравейте, печката е китайска тип "духалка". Пускам я и не грее, вентилатора си върти. Отворих я, и открих че връзката се прекъсва в този резистор ли е, какво не знам. Виж на снимката.
Прикачен файл:
031020133911.jpg
Прикачен файл:
031020133909.jpg
Прикачен файл:
031020133912.jpg
(Там на синия кабел на напрежението е малко поопушено, защото мерих с мултицета под напрежение и без да искам дадох на късо та малко изключиха бушоните...,ама всичко е ОК :rock: ).
На него пише(250V 10A,името на китайката SANYUAN,RY121,11 121 градуса по C). Какво е това, съпротивление,-а?
Сега, какво направих аз, за да не сменявам това съпротивлние, взех с дебела медна тел и го шунтирах. (По натам си има една биметална пластина, и е на включено положение, и не съм я пипал...). И печката почна да грее, но взе че почна да топи пластмасата около вентилаторчето. Май грее повече от преди (заради този шунт), и затова топи пластмасата. Затова махнах медната тел, и сега се чудя как да я направя печката? Това нещо как се казва, мога ли да намеря подобно? Или по някакъв начин да я направя пак да грее? Дайте идея.
Последна промяна от abracadabraabrac на чет окт 03, 2013 6:50 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Казва се термопредпазител.
http://vikiwat.com/thermal-fuses.html
Последна промяна от fikata на чет окт 03, 2013 6:51 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Прецакан ти е вентилатора. Или е клеясала смазката във втулките или се е опекла намотката и има навивки на късо. Просто пробвай да почистиш или смажеш лагерите(втулките). Ако пак грее мотора я изхвърли. Иначе ще се запалиш.
Това "чудо" е термопредпазител и има точно тази функция - да не те подпали когато спре вентилатора. Не го давай на късо с тел а ако моторчето тръгне го смени със същия.
ТЕРМОПРЕДПАЗИТЕЛИ
:partyman:
Благодаря за бързия отговор. Много благодаря. Значи, вентилатора си е ОК, върти добре. Но този термопредпазител е изгорял май. Така, търся: Термопредпазител 250V 10A RY121, 121 градуса по C .

"Термичен предпазител (thermal fuse) RY121 с температура на изгаряне 121°C номинален ток 10A/250VAC диаметър на корпуса ф4mm дължина на корпуса L 14mm
Модел: RY121
Тип предпазител: термичен
Температура на прекъсване: 121°C±3°C
Номинален ток: 10А/250VAC
Диаметър на корпуса (mm): ф4
Диаметър на изводите (mm): ф1
Дължина на извод 1: 16mm
Дължина на извод 2: 32mm
Материал на изводите: мед"

И го сменявам с този, нали?
Последна промяна от abracadabraabrac на чет окт 03, 2013 7:07 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
abracadabraabrac написа:
И печката почна да грее, но взе че почна да топи пластмасата около вентилаторчето. Май грее повече от преди (заради този шунт), и затова топи пластмасата.
Вентилатора ти не е О.К. Ама хич не е. Това какво мислиш и преценяваш ти няма никакво значение.
VLADO66 - майстор
Приятелски те съветвам да фукнеш печката в коша.Предпазителя може да е прекъснал веригата защото е имало защо.
Добре, ще го смажа на втулките. И като сменя термопредпазителя, ако грее, значи е нещо прецакан вентилатора, така ли?
...Смазах го. Според мен вентилатора си работи много добре.
Последна промяна от abracadabraabrac на чет окт 03, 2013 7:18 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Да. Този предпазител изгаря когато температурата се повиши над определената. Това означава че вентилатора не може да охлади добре - ниски му са оборотите. Печката не грее повече защото го няма термопредпазителя а защото температурата вътре надвишава максимално допустимата. И без него ако всичко е О.К. не би трябвало да топи пластмасата. Само че ако го няма някой ден ще се запалиш. Ама и сам си се убедил де. :-D Ферщензи?
Загрявам по малко. Ама имам и една друга печка от същия тип(малко по-различна на вид само),която пък не се изключва. И си работи и грее, но не се изключва и включва. И, аз я пускам, и я изключвам когато си преценя, и не е затопила нищо.... Работи си, не прегрява, не мирише на пластмаса...
Ще кажете тоя да вземе да си ги смени и двете...
VLADO66 - майстор
Виж как сам се досещаш :-D Виждал съм такава печка на топка.Добре че беше върху замазка.
  • 1
  • 2

Тема "Евтина вентилаторна печка,-не греят реотаните." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: