• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Светлинис - специалист
Здравейте
Задължително ли е да се свързва металният корпус на електрически уред към защитен проводник? Уредът в случая е домакински, стационарен, кухненски, но има само две клеми за свързване (твърда връзка върху него), продава се и в момента от голяма мебелна верига, откъдето въпреки усилията ми да разбера, не можаха да ми отговорят дали е безопасен. "Щом вносителят го предлага така, значи е така", отговарят ми. В упътването е "нарисувана" и трета клема, която обаче липсва тотално - има място, но липсва, кабелът е двужилен. Уредът се внася от голям вносител и ми обясниха, че го продават от години и "досега няма проблем". Няма означение за "двойна изолация" и т.н. Искам да разбера дали греша, като казах в мебелния магазин, че не бих пипал такъв електроуред на тяхно място (свързан в шоурума, работещ на два проводника, подът е леко влажен бетон). Ключетата са върху металния корпус.
... и има голямо количество още такива уреди, които чакат купувачи :barb:
P.S. Моите хора вече са го купили
PCL82 - майстор
При метален корпус може да няма защитен проводник само ако уредът е с двойна изолация или е за безопасно ниско напрежение 12В. У нас имам аспиратор с корпус от ламарина и двужилен захранващ кабел и двойна изолация. Вентилаторите и лампите са с пластмасов блок, който изключва допир на тоководещи части към корпуса.

Във твоя случай прилича на икономия заради дупка в контрола над стоките на нашия пазар.
Друга причина може да е продукт предназначен, не за нашия пазар, но подаднал у нас, защото е икономисано това онова.

Навремето съветските уреди бяха масово с двупроводни кабели, независимо дали са с метален корпус. За двойна изолация не е могло да става и дума, просто може би по-стабилна изолация.
Такива уреди без защитен проводник се продават все още в третия свят.

У нас до скоро китайските поялници бяха без защитен проводник, но от как сме в ЕС почнаха да ги правят със. Но пак незаконни-вместо минимално допустимото сечение на шнура 3х0,75мм2 слагат само 3х0,5мм2. И кагато някой се е изсилил с 25А предпазител вместо 16А не ясно дали камилата или камиларя...
Кики - специалист
Според описанията му вероятно става дума за аспиратор, защо ли автора не казва какъв е уреда за да му се помогне адекватно?
Светлинис - специалист
Благодаря. Става въпрос за аспиратор. Исках да разбера къде нормативно е посочено, че трябва да е с трети проводник такъв уред. Не казвам все още името на мебелната верига. Засега искам да разбера дали имам законово основание да повдигна въпроса пред Комисията за защита на потребителите. Аз лесно ще си пусна трети проводник към корпуса, защото съм преработил инсталацията в панела на трипроводна, сложил съм и ДТЗ, така че питам, за да зная дали да ги подхвана. Още повече, че отдал "клиентско обслужване ми обясни, че щом ги внасят големите вносители (и името на вносителя премълчавам засега), значи аз нещо бъркам.
Та бих искал да науча дали съм прав, да вдигна шум (иначе аспираторът си шуми, тегли, светии топли над лампите и т.н.).
Благодаря от името на леля Пена, която вече няма да пипа аспиратори в мебелни магазини с мокри ръце [-X .
P.S. И в схемата, която придружава аспиратора има трети защитен проводник ... само в схемата.
Кики - специалист
Аспираторите са така, поне по-новите, всички ел. елементи са в пластмасови корпуси и дори кабелите са допълнително изолирани, така че реално имаш двойна изолация която не е обозначена отвън на изделието, ако искаш пусни си защитен проводник към корпуса за твое успокоение. А мебелната верига лесно ще се измъкне защото не е производител на ел уреда.
Светлинис - специалист
Благодаря за информацията, значи не е задължително свързване на защитен проводник, въпреки, че го има "нарисуван" на схемата. Ако все пак свържа металния корпус към земя (по метода направи си сам защитно свързване) това май ще наруши гаранцията? Това не е ли несъответствие? Значи няма нормативно изискване за защитно зануляване или заземяване на метален корпус на електроуред. А имам ли право да поискам сертификат за безопасност?
В случая май станах твърде придирчив.
VLADO66 - майстор
Няма да наруши гаранцията,защото няма интервенция по уреда.
Кики - специалист
Май наистина ставаш много придирчив, щом си пуснал до уреда предпазен проводник свържи го (грамотно за да не те притеснява гаранцията) но и да не го направиш няма страшно, слагал съм и скъпи аспиратори по над 2000 лв. и евтини всички са така с много малки изключения.
Junak - майстор
НАРЕДБА № 3 ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ УРЕДБИ И ЕЛЕКТРОПРОВОДНИТЕ ЛИНИИ

Чл. 203. (1) Изискванията за защита при индиректен допир се отнасят за:
1. метални корпуси на въртящи се електрически машини, трансформатори, електрически апарати, осветители и др.;
2. метални задвижващи механизми и приспособления на електрическите апарати;
3. метални конструкции на комплектни комутационни устройства (разпределителни и командни табла, електрически шкафове и др.), както и на техни части, които се снемат или отварят, когато на тези части е разположено електрообзавеждане за напрежение над 50 V променливо или 120 V постоянно (за случаите, предвидени в съответните глави на наредбата - съответно 25 V променливо или 60 V постоянно);
4. метални конструкции на разпределителни устройства, конструкции носещи кабели, кабелни муфи, метални обвивки и брони на контролни и силови кабели, обвивки на проводници, електроинсталационни тръби (канали), метални конструкции, на които се разполага електрообзавеждане;
5. метални обвивки и брони на контролни и силови кабели и проводници за напрежения, които не превишават посочените в чл. 179, ал. 2 и 3, положени на общи метални конструкции, включително общи тръби, кутии и други подобни, с кабели за по-високи напрежения;
6. метални корпуси на подвижни и преносими електропотребители;
7. електрообзавеждане, разположено на движещи се части на машини и механизми.
Светлинис - специалист
Благодаря, на Junak, Кики, VLADO66 и PCL82.
Значи корпусът на аспиратора в случая не подлежи на защита, ако е стационарно поставен.
  • 1
  • 2

Тема "Метален корпус - защита от поражение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: