• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Приятели,имам следния проблем. Напрехението в един от ел контурите захранващ два от контактите в апартамента ми падна на 116 волта . Възможни причини предвид,че никой не живее там и няма включени консуматори ?
kozl - майстор
Как така падна - преди да падне колко беще и какво се случи в периода на нормално и паднало? С какво го мериш? Имаш ли два уреда, които да показват едновременно в различни кръгове? И колко фази влизат в таблото?
В таблото влиза само една фаза ,на всички други кръгове напрежението е 220 Замерите бяха направени от техниците при монтаж на климатик Преди е имало хладилник,който работеше нормално,но замери не са правени
kozl - майстор
Значи някой друг го е мерил и с какво и как - не можеш да обясниш. Не се сещам за начин без товар потенциала на единия кръг да е по-нисък от другия. Товара може да е късо съединение, но тогава при изправен електромер ще имаш и разход на енергия без включени консуматори.
И вместо да се мъча да гадая по-добре разкажи цялата история. Ако техника е мерил при включен климатик - вероятно някъде има лоша връзка, което води до пад на напрежение при включен товар.
hidrazin - майстор
Не знам какво и как са ти мерили ама вземи една лампа - обикновена с нажежаема жичка и я включи в някой от тези двата контакта с напрежение 116 волта. Ако наистина е толкова лампата ще свети като църковна свещ, пък и лесно може да сравниш яркостта и като я включиш в друг контакт.
Ако свети слабо - нататък ясно. Проверка на всички връзки в разклонителните кутии, табло...
:partyman:
DMN - майстор
Наистина не става много ясно, какво и как е измервано. Ако напрежението е измерено без консуматор, най-вероятно нулата ти се губи някъде. Пробвай както са ти казали по-горе, да включиш някакъв консуматор, ако не работи, значи може би е е това, щом не е бутано нищо друго по инсталацията :) .
PCL82 - майстор
Тези 116В са точно половината на мрежовото напрежение 230В и ми прилична на незанулен контакт. Вероятно напрежението е мерено между защитните пластини и някоя от дупките и е отчетено половината напрежение, заради мрежов филтър със средна точка, на нещо включено във същия контакт.
Кики - специалист
Най-общо казано, кофти връзка някъде от таблото до контактите.
petrov_belota - специалист
Кики написа:
Най-общо казано, кофти връзка някъде от таблото до контактите.
Колега, подкрепям ти мнението ! :)
VLADO66 - майстор
В кухнята имам ударен с бормашина кабел в стената и показва същото/горе долу/напрежение на контакта
  • 1
  • 2

Тема "Загуба на напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: