• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitko_rupite - специалист
Здравейте Приятели и Поздравления за Прекрасния Форум ..
Имам Няколко въпросчета на които много ще се радвам на отговор от ваша страна ..

1. При консумация от Котлон с мощност 2 кило вата и напрежение на мрежата от 220 волта , на електромера за 1 час показанията ЩЕ се покачът с 2 кило вата ..........
-
а ако напрежението е 200 волта примерно то тогава за 1 час колко ще навърти електромера ??

-------------------------------
2. Допустимо ли е минаване на мостов кабел - на нова инсталация - през комин ???

------------
3. Всички знаем за хлабавата НУЛА / в етажното табло или в някоя разклон кутия , или пак от Енергото /....... и как Бойлера Взима НУЛАТА от ВиК инсталацията През меките връзки ... и връзките нагреват и дават фира още на "втория ден "...........
Та мисълта ми е
Колко Вата КРУШКА/сигурно към 2по 500w :? / да закача на мостовия кабел - който захранва бойлера - та да видя дали НУЛАТА идва както трябва - СТАБИЛНО ??
Или има по тарикатски начин да се установи че НУЛАТА е ДОСТАТЪЧНА ??

-------------
Предварително Ви благодаря за отговорите и ще прощавате ако звучът простоватичко .....

.
Justy - майстор
Мите :
1. 1652,8925 вата - а не 1818,1818 вата - както ще ти каже някой

2. ТВЪРДО НЕ

3. Всички знаем за хлабавата НУЛА / в етажното табло или в някоя разклон кутия , или пак от Енергото /....... и как Бойлера Взима НУЛАТА от ВиК инсталацията През меките връзки ... и връзките нагреват и дават фира още на "втория ден "...........
Та мисълта ми е
Колко Вата КРУШКА/сигурно към 2по 500w / да закача на мостовия кабел - който захранва бойлера - та да видя дали НУЛАТА идва както трябва - СТАБИЛНО ??
Или има по тарикатски начин да се установи че НУЛАТА е ДОСТАТЪЧНА ??

Не съм Баба Ванга, Митенце, а въпросът ти е много дълбоко скрит.
Ако питаш дали ще можеш да крадеш ток като вземеш нула от ВиК инсталацията ще те разочаровам. Само че, тази тема нашироко беше дискутирана по надолу в темите - разгледай ги и прочети :)
Последна промяна от Justy на ср мар 14, 2007 6:02 pm, променено общо 1 път.
по 1 - нищо не разбрах ...
в селата където напрежението е по ниско е "ПРИЕТО " че едва ли не дисковете на ел мерите въртят по бързо при напрежение от 180-200волта .. отколкото при 220 волта ...
Ся за всички е ясно че ако един КОТЛОН с мощност 2кв и напрежение 220волта за 60минути ще заври 1литър вода ...... то при напрежение 180 волта ще са му наебходими примерно 90 минути ........ / демек КПД то на котлона нема да е пълно /
Интересува ме в двата случая / при 180 и 220 волта / за 60 минути колко ток ще навърти ел мера ???
-----
по 3 - нито имам някакви идеи за крадене на ток нито нищо подобно ...
Мисълта ми е следната - Неможе ли по некакъв начин да се измери СТАБИЛНОСТА на НУЛАТА която ти идва от ЕТАЖНОТО табло ...
Примерно земното се мери с МЕГЕР и ако не се лъжа трябва да е около 10 ома ......
....
Ето Ви един Хипотетичен пример
Имам Бойлер с Подцинковани тръби и същата Вик инсталация ...
Демек ако некъде до бойлера до сега НУЛАТА ми е била ХЛАБАВА ....... бойлера си я е вземал през ВиК мрежата ....
Но сега Свалих бойлера за ремонт и вместо подцинковани ХОЛЕНДРИ - ще го вържа с меки връзки .........
Та как ще разбера Идва ли ДОБРА нула до бойлера или да чакам да ми ПРЪСНАТ меките връзки та тогава да му мисля ???

-
Поздрави и ще прощавате ако въпросите Ви изглеждът несериозни ...

.
Justy - майстор
1. За променливотокови вериги с активен товар :

I=U/R - закон на Ом

P=U*I

Q=0.24*I*I*R*t - закон на Джаул-Ленц

с тези формулки се забавлявай да сметнеш кога ще се сварят яйцата :)

3. Виж рубрика - Искри по водопровода
Последна промяна от Justy на ср мар 14, 2007 6:01 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Според мен по-важно е дали другите "взимат" нула през твоите меки връзки. Затова трябва да премериш дали тече ток между нулата и водопровода. преди това разбира се трябва да прекъснеш всякакви връзки между ел инсталацията и тръбите. Най добре е направо да прекъснеш нулата , която стига до бойлера , а може направо тъкмо си извадил кабела от клемата , да мериш между неговата нула и тръбите. Препоръчително е меренето да става в най натоварените часове на ел. мрежата. Дори може да включиш всичките консуматори у вас - всички котлони + фурната и други по-мощни консуматори!
Trifun - специалист
Мите, всеки котлон си има собствено съпротивление на нагревателя, което НЕ СЕ ПРОМЕНЯ. По формулката I = U / R можеш да пресметнеш, при еднакво съпротивление, колкото е по-малко напрежението, толкова и тока ще е по-малък за еднакъв период от време. Следователно, при напрежение 180 или 200 V , за 1 час електромера ще ти покаже по-малко изразходвана енергия. По селата хората се бъркат че електромера върти по-бързо, щото наистина се налага котлоните им да работят по-дълго време за да си сварят чорбата, и от там идват и по-големите сметки за ток. :wink:

По второто ти питане - колегата вече ти каза да не си прекарваш кабела в комина (дори не го прекарвай и в близост до комина, тъй като комините се нагряват от пушека и има опасност изолацията на кабела да се стопи.

По трета точка от дневния ред :wink: - ако искаш да си защитиш гъвкавите връзки при евентуално не добра "нула" - можеш да направиш това по следния начин :
Изображение
Trifun написа:
Следователно, при напрежение 180 или 200 V , за 1 час електромера ще ти покаже по-малко изразходвана енергия. По селата хората се бъркат че електромера върти по-бързо, щото наистина се налага котлоните им да работят по-дълго време за да си сварят чорбата, и от там идват и по-големите сметки за ток.
Значи следва Че сметките за ТОК Не са по големи --- щом напрежението е по ниско и ел мера върти по малко :)
Ма да ти кажа бих предпочел още някой да го потвърди --
въпреки че и аз съм на тва мнение ...
щото ел мера е ВАТ МЕР .......
P=U*I ако U намалява то и P/мощноста/ ще намали ... ма дали ел мера ще отчете тва намаление :?:
----------------------------------------------------
Благодаря на Trifun за добрата картинка и съвет за
заздравяване на зануляването но специално и в частност за бойлера - бих предпочел :arrow:
Palawnik написа:
А не е ли по-добре да разбереш защо протича ток по тази гъвкава връзка и да премахнеш източника????
----------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Ся ще Ви разкажа един истински лично мой случай ..
имам трифазен хладилник ТОРГО ..
ПРеди 2 год ми изгоря компресора щото НУЛАТА в под таблото за хладилника беше хлабава -- лично аз я видях как - майсторите не я беха стегнали добре за главната шина ..
Та се чуда как може да се разбере ПРЕДВАРИТЕЛНО има или не хлабава нула ...
Защо трябва да чакаме да се късат меки връзки ,или да горът компресори и т.н ..
Та мисълта ми е че може в дадена точка - да се закачи пробна лампа от 1000 вата - която ще натовари достатъчно инсталацията и ако нулата е хлабва - лампата нема да свети или ще премига ........ Май трябва ЯК товар за да се ПРОБВА ... аз друг начин не виждам ...

-----------
извинявам се за СПАМА ма не мога да се стърпя - да не Ви го разкажа

Отива селяк у София на гости при приятел. Селяка решил да види силата на Софийсксия ток и казал :
- А пръжни 3 яйца да апнем
Домакина сложил яйцата у тигана и излезъл на терасата да ги пръжне върху дъртата Мечта ..
Гледа нашия герой ,че домакина яко е вперир поглед в близкото кръстовище и мести тигана от котлон на котлон ... ту на най големия , а след малко на средния и т.н ...
- Брей Другар от така местиш тигана бре ????
- Тихо бе взел съм ток от светофара ....

.
vlado0549 - специалист
Това за "торгото"дето ти е изгорял компресора заради "хлабавата" нула го забрави!Нема такова нещо,вервай МИ!
А ако измислиш начин да контролираш в една верига дали има "хлабави" връзки сигурно ще станеш милиардер,щото това е световен проблем.
Меките връзки на бойлерите "горят" не защото има "хлабава" нула а напротив!Получава се потенциална разлика между земя и нула.Земното няма необходимите показатели и нулата е "натоварена".Как се оправя проблема е спорна тема,така че неискам да го засягам.Само ще добавя че мой познат почина от такава "безобидна" работа.
А заземление не се мери с "мегер" а със специален уред.
Изобщо май както предположи админа, това си е майтап а?
  • 1
  • 2

Тема "общи въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: