• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
имам следния въпрос - имате ли някаква идея на какъв волтаж са стандартните черни звънци в панелните блокове ?
Баща ми живее в такъв и е спрял да звъни. Не знам проблема дали е в бутона или в звънеца, но все пак да знам като пипам с какъв волтаж си имам работа.
Жичките са доста тънки за 220 волта, но всякакви глупости съм виждал ...
zemo - напреднал
По принцип са на 8 волта , но всеки принцип си има изключения.
Благодаря ти за отговора, ще меря пък дано не гръмне мултицед-а :)
PCL82 - майстор
Звънците работат с 8 Волта променлив ток. Звънчевият трансформатор в главното табло има три клеми: между едната крайна и средната са 3 Волта, между средната и другата крайна са 5 Волта и между двете крайни 8 Волта. В действителност напрежението може да е до 12 Волта.
Звънчевият трансформатор е част от една кутийка в която има и токоизправител и усилвател за домофона. Цялата тази звънчева и домофонна кутия е захранена от отделен токов кръг или от стълбищното осветление и е към електромера за общи нужди на входа.

Сечението на проводниците е 0,75мм2, същите са и чифтовете за телефоните, които заедно със звънците и домофона вървят във едната от двете кутии на стълбищните площадки-едната е слаботокова, другата е силнотокова.

Недопустимо е да се инсталират звънци на 230 Волта, които да ползват слаботоковата инсталация поради риск от токов удар за работещи по инсталацията и за съседите.

Ако някой държи на звънец за 230 Волта трябва да го управлява през реле от 8-те Волта, за да няма бутони с мрежово напрежение.
didoni_ - специалист
Преди да сложа моя звънец,мерих жичките на които преди е имало сигурно звънец и беше към 4,5-4,7 някъде.
Имах 36 волта,някакъв стар май от телефон беше с 2 бобини,който тръгна на това напрежение,но бая развиване на намотките беше :rolleyes:
Последна промяна от didoni_ на чет яну 09, 2014 12:47 pm, променено общо 1 път.
PCL82 - благодаря за изчерпателния отговор. Значи да разбирам, че звънеца по никакъв начин не е свързан с инсталацията на апартамента ? Значи ако нямам напрежение на звънеца, да търся проблема в таблото ? И още нещо - 8-те волта не би ли трябвало да са прав ток , след като минават през токоизправител ?
8180 - майстор
PCL82 написа:
Звънците работат с 8 Волта променлив ток.

Звънчевият трансформатор е част от една кутийка в която има и токоизправител и усилвател за домофона.
DundyTheCroc - майстор
Принципно 8 волта, но....
Преди време тръгвам да оправям бутоните на входа долу, докато в един момент не изтръпнах. Един комшия си пуснал звънец на 220, ама ползвал готовото окабеляване, без да го прекъсне към общата част. Та колко е напрежението - от 8 до 220 волта, Божа работа :-D
MrSpasov - специалист
8180 написа:
PCL82 написа:
Звънците работат с 8 Волта променлив ток.

Звънчевият трансформатор е част от една кутийка в която има и токоизправител и усилвател за домофона.
Ама има и на 12 V
Благодаря, това с домофона го бях проспал :) Утре ще пиша резултата :)
  • 1
  • 2

Тема "Напрежение на звънец в панелен блок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: