Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valeridechev - специалист
Здравейте/
Не съм електротехник.
Питането ми е - имам нова оловна батерия (акумулатор) 6v 4ah.
Седи си непотребна и се сетих, че може да върши работа, като Пауър банк (външна батерия) за зареждане на GSM.
Да но телефоните се зареждат с 5v а батерията е 6v. Дайте идея за някаква платка или друго решение.
Благодаря предварително на отзовалите се!
valeridechev написа:
Здравейте/
Не съм електротехник.
Питането ми е - имам нова оловна батерия (акумулатор) 6v 4ah.
Седи си непотребна и се сетих, че може да върши работа, като Пауър банк (външна батерия) за зареждане на GSM.
Да но телефоните се зареждат с 5v а батерията е 6v. Дайте идея за някаква платка или друго решение.
Благодаря предварително на отзовалите се!
Преди да пусна темата, се порових из нета. В някакъв форум, някой беше писал, че става с един диод и един резистор, но нито за диода, нито за резистора не бе дал инфо и аз за съжаление не взех за сериозно и не запазих линк към този форум. :roll:
petromaniq - специалист
1 или два диода последователно от серията 1N400X зависи колко ти е зареден акунулатора.
petromaniq написа:
1 или два диода последователно от серията 1N400X зависи колко ти е зареден акунулатора.
Напълно зареден.... 6,5v
jordanvass - майстор
Всеки обикновен силициев диод, включен последователно и в правилната посока във веригата, намаля напрежението с 0,7 волта. Винаги е 0,7, почти без значение колко консумира батерията ти през него. Ако вместо диод сложиш резистор, той ще погаси напрежение, което зависи от консумацията ти. При по-голяма консумация ще ти пада повече напрежението и няма гаранция, че ще е в нормални граници. Слагането и на двата елемента едновременно е безсмислено. Ако твоят акумулатор в режим на разряд има напрежение 6-6,2 волта, то след диода ще имаш вече 5,3-5,5 волта. Не мога да твърдя със сигурност, но мисля, че ще му е таман това напрежение на телефона. Може би маааалко в повечко, но той вътре си има защита и ще се оправи.
jordanvass написа:
...........но той вътре си има защита и ще се оправи.
Телефона е Samsung Galaxi S4..... все още си е читав. Ще изчакам още мнения по темата и ще пробвам.
Благодарско jordanvass, за изчерпателното разяснение.
Хубавото в случая е, че съфорумците не започнаха да ме убеждават, как това не може да стане :lol:
Последна промяна от valeridechev на пон апр 04, 2016 11:45 am, променено общо 1 път.
DMN - майстор
jordanvass, +1 :) .
Аз дори си мисля, че дори и без диод т.е. на 6V и малко отгоре, телефона няма да има проблем с това напрежение(без да съм 100% сигурен). Не знам обаче дали в телефоните има ограничение на зарядния ток от самия телефон т.е. ако например имаш зарядно, което на 5V ти дава 2А, то колко ще бъде зарядния ток към батерията на телефона, има ли ограничение на зарядния ток в самия телефон :?
Последна промяна от DMN на пон апр 04, 2016 11:50 am, променено общо 1 път.
DundyTheCroc написа:
Ето готово решение от братята китайци
http://www.dx.com/p/zndiy-bry-diy-dc-6- ... wIn2nrLnVs
Ооооооо... това е ИДЕАЛНО!!!!!!!
, но от къде в България може да се закупи?
DMN написа:
jordanvass, +1 :) .
Аз дори си мисля, че дори и без диод т.е. на 6V и малко отгоре, телефона няма да има проблем с това напрежение(без да съм 100% сигурен). Не знам обаче дали в телефоните има ограничение на зарядния ток от самия телефон т.е. ако например имаш зарядно, което на 5V ти дава 2А, то колко ще бъде зарядния ток към батерията на телефона :?
Не знам.... не разбирам...за това питам!!!!

Тема "Акумулатор 6V/4 Ah, и платка със стабилизатор за 5V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: