• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Предстои ми сериозен ремонт в панелна гарсониера, която ще се преустройва. Терасата пред хола ще се усвои и ще стане на кухненски бокс, а кухнята на спалня. Таваните ще са ГК на конструкция, съответно смятам да прекарам новата инсталация със СВТ кабел оттам и да пусна вертикални спусъци до нужните точки. Стените ще са с лепен ГК и се чудя дали не са си пак със СВТ кабела до точките. Как ви се струва подобно разпределение на инсталацията

Консуматорите са:

Кухненски бокс
- печка с котлони (отделен кръг с предпазител 20А с ДТЗ 20А, 4 мм2 кабел)
- миялна, абсорбатор (един кръг с предпазител 16А и ДТЗ 16А)
- контакти ок. 5 бр. за кана за г.в. (2.4 kW!), хлебопекарна, миксер, пасатор и подобни(един кръг с предпазител 16А) последните две с общо ДТЗ 32А, 40 ще е много, мога ли да сложа 25 с оглед цената :) !? )
- 1 бр. климатик (1 отделен кръг с предпазител 20А и ДТЗ 20А)

Дневна/хол
- хладилник (в кръговете на контактите)
- контакти ок. 8-10 бр. за слаби консуматори (разделени на 2 кръга по 16А предпазител и ДТЗ 16А)

Баня
- осв. тела
- 1 бр.влагоустойчив контакт (заедно с осв. на един кръг с 16А предпазител и ДТЗ 16А)
- бойлер (на отделен кръг с предпазител 25А и ДТЗ 25А, 4 мм2 кабел и бойлерно табло)

Антре
- пералня и сушилня (на 1 кръг с предпазител 25А и ДТЗ 25А, 4 мм2 кабел) не се чудете, че са тук, ще са в голям вграден гардероб и на граничната стена с банята) чудя се дали да не са по 20А тук!?
- осв., което си е на кръга на осветлението

Коридор
- осв. което си е на кръга на осветелнието
- 1 бр. контакт високостенен и още 5-6 бр. контакти в съвърен шкаф за слаби консуматори (на 1 кръг с предпазител 16А и ДТЗ 16А)

Спалня
- ок. 4 бр. контакти за слаби консуматори ( 1 кръг с предпазител 16А и ДТЗ 16А)
- 1 бр. климатик или конвектор (1 отделен кръг с предпазител 20 А) и общо ДТЗ 25А

Осветление
- ок. 5 осв. тела в 1 кръг с предпазител 10А и ДТЗ 16А, 10А не знам дали ще намеря)

Моля препоръки, мнения, насоки :) Доста ДТЗ-та ми се виждат, ако могат да се оптимизират в по-малко без да страда защитата би било много добре.
valentino76bs - майстор
Всичко ти е един голям миш маш!
Има доста писано из форума по твоя въпрос и се налага малко да почетеш :)
Ако ти го направя аз влизам в ролята на проектант но като не си сложа подписа под това(а и право нямам) което съм казал не струва нищо.
Има много варианти с които може да се лавира при теб ....
Всеки иска дтз ама като му кажат накрая това дтз е еди колко си ..и се почва ми не може ли без него и става кашата...
Моя съвет е : първо намери и прочети тука има теми бол. Дъвкано е като дъвка турбо това занятие. Поне каскадирането да си оправиш все е нещо :)
И второ добре е на място да види някой за какво става въпрос.
Да ти кажа аз какво бих направил но това си е за мен и моите изисквания.
Понеже панелката няма с какво да ме изненада бих пуснал допълнително само скромните два кабела един 4кв.мм и още един 2.5кв.мм нищо повече!
И за бойлер 3Х2.5.
Последна промяна от valentino76bs на пет фев 28, 2020 6:11 pm, променено общо 1 път.
moimoimoi - майстор
авторче , описал си 12 дтз-та, само за тях трябват 24 модула в таблото,добави и 12 предпазителя +1 главен предпазител и .............табло с 36 позиции няма да ти стигне
на 50% може да намалиш дтз-тата,на климатика и лампите не е нужно дтз
valentino76bs - майстор
пет фев 28, 2020 6:06 pmmoimoimoi написа:
авторче , описал си 12 дтз-та, само за тях трябват 24 модула в таблото,добави и 12 предпазителя +1 главен предпазител и .............табло с 36 позиции няма да ти стигне
на 50% може да намалиш дтз-тата,на климатика и лампите не е нужно дтз
Това упражнение е само за Николов....имаше и още един ама кой беше с 20/30 контакта в стая чак за лампите на гирляндите беше предвидил контакт :) ши го фалират набързо хахаха..
nikolov333 - майстор
Опааа.. У нас имам само 6 ДТЗ-та или 12п. в три табла 2*18п+1*8п.или общо 44п.Демек останалото са 32 предпазителя, за 3 клими, ламби, контакти, печка, бойлер и жакузитъ.. :-D :lol: :lol:
gogo7777 - майстор
Тая гарсониера ще има повече контакти и ДТЗ-та от Бъкингамския дворец. Ама нека има....сигурноста е на първо място.

ПП.....ще трябва и локално земно..... :)
Lutchezar - майстор
Ако натовариш всичко няма да издържи входната инсталация като ти чета сметките.

Малко странични размисли:
Не мога да разбера как всеки си вкарва таралеж в гащите когато се налага да се прекара вода и канал за мивката до кухненски бокс през половината апартамент. По старите нормативни актове нямаше право да полагаш тръби в пода в панелите. Освен възможността за течове които са трудноотсраними, ще изкараш и аспирацията на кухнята под балкон на съседи например, и ще им се вгорчи животът. Следват жалби и проверки.
Та за такова преустройство в панелка първо провери кое е позволено, кое не и тогава намери проектант за ВиК и за електрическата инсталация. С одобрен и заверен проект ще е лесно ясно и законно, иначе си е рисковано мероприятие.
tzetz009 - специалист
пет фев 28, 2020 6:15 pmvalentino76bs написа:
............имаше и още един ама кой беше с 20/30 контакта в стая чак за лампите на гирляндите беше предвидил контакт :) ши го фалират набързо хахаха..
:) 23 контаци ! И не е в "панелка" ! И "стаичката" е кухня , трапезария и всекидневна в едно .

[-o< Дай Боже всеки електротехник от Форума да попадне на инвеститор и инвеститорка , без фиксиран бюджет , които да са намразили сериозно разклонителите и удължителите като естествена част от интериора !!! [-o<

[-o< И да Ви дадат ярко-зелена светлина и картбланш , ако не на 100 % , то поне на 99,9% да ги лишите от това "удоволствие" . И да Ви "реват" , че цял живот са се спъвали в тях ! И да Ви гласуват пълно доверие ! И накрая нищо съвсем излишно да не сте поставили и монтирали , с което да потвърдите , че лоялността е "двупосочна улица" !

:) Аз не мисля никого да фалирам . Човека сам ще си я прави инсталацията ! А пък и "панелките" са ми болестно състояние !

Ама нещо никакъв го няма "новия" :razz: !?!

:partyman: :partyman: :partyman:
valentino76bs - майстор
Тези 23 контакта как ги броиш?На излаз или,тройката си е тройка?
tzetz009 - специалист
нед мар 01, 2020 8:52 amvalentino76bs написа:
Тези 23 контакта как ги броиш?На излаз или,тройката си е тройка?
Не на излаз . В тройната конзола са три контакта , но не винаги ( има и с розетка за RG45 и розетка за кабелна ) . В двойна конзола - два контакта . В единична конзола само един контакт , че иначе става малко шарено и сиганска работа :) .

:partyman: :partyman: :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Ел. инсталация в панелка - подмяна и преоформяне" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: