Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
не знам дали това е точното място, но ми се струва че е :wink: . Та на въпроса. Взехме си парна душ кабина от Баумакс с разните му екстри, естествено е китайска [-X и възникнаха много въпроси, но най важния е свързан с ел. инсталацията. На снимките могат да се видят паро-генератора и контролната кутия, които са поставени под душ кабината. От контролната кутия излиза захранващия кабел с щепсел на края(има и някаква зашита преди него), който щепсел мислим да включим в контакт изведен извън банята.От паро-генератора излиза друг кабел(жълто-зелен) обозначен като заземителен.
Апартамента е панелен и е с дву-жилна инсталация.
1.този заземителен жълто-зелен кабел, къде трябва да се постави?
2.контакта в който ще включа захранващия кабел, трябва ли да е занулен(мост между нулата и заземяващите пластини)?

Много ще ви бъда благодарен ако можете да ми помогнете! :prayer: :prayer: :prayer:

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (86.63 KиБ) Видяна 2328 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (92.11 KиБ) Видяна 2328 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (115.62 KиБ) Видяна 2328 пъти
hidrazin - майстор
dexter_04 написа:
1.този заземителен жълто-зелен кабел, къде трябва да се постави?
2.контакта в който ще включа захранващия кабел, трябва ли да е занулен(мост между нулата и заземяващите пластини)?
1. Тоя шарения кабел при условие че си с двупроводна инсталация трябва да се свърже с нулата накъде ПРЕДИ контакта и на твърда връзка. С една дума - да няма и най-малката възможност да се прекъсне. Най-добрият вариант е да се пусне цял кабел до самото табло и там да се направи връзката без никакви други снадки и съединения или поне да се направи една профилактика и да се прегледат всички връзки до таблото.
2. Контакта ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е занулен, но не по начина който описвате. Нулата се свързва към занулителните пластини (самия проводник) а моста се прави от пластините към нулата на контакта.

Тази кутия на самия кабел вероятно е ДТЗ. Имате си инструкция към кабината - разгледайте я. Доколкото виждам от калпавата снимка кабината е някъде 3kW. Проверете дали контакта в който ще я включвате отговаря на тази мощност. Ако това е типово панелно жилище, а предполагам е така вероятно не е предвиден за такава мощност.
Един съвсем приятелски съвет. Ако не сте убедени точно какво правите си повикайте някой ел.техник. Предполагам няма да Ви съдере кожата. :) Иначе ще помагаме с каквото можем.
:partyman:
P.S. Това на аватара ти ли си? Много добре изглеждаш. :roll:
MIRO_073 - майстор
Най-добре е да се пусне нова линия специално за тази душ кабина. Разглеждай я като с ранк на бойлер или проточен бойлер , а дори по-голям. Хидразин те е насочил правилно, но включването в ел мрежата и особено "шарения" кабел трябва да се направи наистина както трябва. Пиши, ако имаш нужда от помощ.
Успех
Тани - модератор
ДТЗ включена в контакт с двупроводна инсталация, след ДТЗ имаме трипроводна. Хайде да помислим отново, къде да свържем заземителния кабел на консуматор захранван СЛЕД ДТЗ. :wink:
ПП
Упс, то и ДТЗ е след контакта, та няма голямо значение.
hidrazin - майстор
Тани написа:
Упс, то и ДТЗ е след контакта, та няма голямо значение.
Преди контакта/щепсела. :) Твърда връзка.
:partyman:

Тема "Монтаж на парна душ кабина - ел. монатжа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: