• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Одеве сменях нещо кабела на мотора на банцига и го позагледах. 6 кабелчета излизат от мотора и 2 вървят към кондензатора встрани. Не си играх да нарисувам схемата и да замеря намотките, но предполагам, че са 3. На табелата не може да се разчита, щото го купувах от едни момци, които ги изнасяха на части от завода и табелите са "к'вот им падне". Ма повече от 10 години са минали от тогава де. Звъннах на единия момък - вика, че щом е монофазен не можело да се пусне на трифазен. Затуй заебах схемата и евентуални снимки, ама сега ме чопли извътре.
Та въпроса ми е - намотките на монофазния и трифазния еднакви ли са? Тоест, ако махна кондензатора, намеря краищата на намотките и ги пусна на звезда - дали мога да го изгоря?
fikata - майстор
Мога ли да пусна монофазен двигател като трифазен?
Не.
Освен ако е бил трифазен и преработен за монофазна мрежа.
Та въпроса ми е - намотките на монофазния и трифазния еднакви ли са?
Не. Монофазният има две различни намотки-пускова с по голям брой навивки и по малко сечение,по голямо съпротивление от работната. Трифазният има три еднакви намотки.
PCL82 - майстор
След като казваш, че от мотора излизат 6 извода, а не 4 това почти сигурно значи, че става дума за трифазен мотор свързан към монофазна мрежа с допълнителен кондензатор. Другата възможност е да е някакъв двигател с допълнителни намотки но не вярвам. Нормално такива машини за промишлена употреба са трифазни.
bulhomes2 - майстор
ОК. Ясно. А мога ли с мултицет да измеря дали са еднакви намотките.
PCL82, банцига го взех без мотор, че тоя ми седеше безработен от години.

ПП. Не ми е зор да е по-мощен - от любопитство питам.
ПП2. Фика, сега гледам (след поста на PCL82), че наистина говориш само за 2 намотки, а аз говоря, че излизат 6 кабела (на 2 места по 3) от под клемната кутия. Отделно от тях са двата кабела на кондензатора и естествено - захранващите.
fikata - майстор
ОК. Ясно. А мога ли с мултицет да измеря дали са еднакви намотките.
Можеш. Шест края не означава,че това са крайща на три намотки.Шест края има и когато са изведени по два от пусковата,работната намотка и центробежния прекъсвач.
С мултицета можеш да установиш дали това са крайща на три намотки.Търсиш като три отделни вериги с приблизително еднакво съпротивление
Последна промяна от fikata на вт окт 22, 2013 1:52 pm, променено общо 4 пъти.
bulhomes2 - майстор
Така. Записах кабелите, разкачих ги и ги измерих. Намерих 3 двойки с приблизително еднакво съпротивление между тях. С различни цветове съм ги показал.
Прикачен файл:
МоторБанциг1.jpg
МоторБанциг1.jpg (8.16 KиБ) Видяна 3323 пъти
На капака на клемната кутия имаше схемичка, която съответства на свързването. И мотора си променя посоката като изправя мостовете.
Прикачен файл:
МоторБанциг2.jpg
МоторБанциг2.jpg (10.81 KиБ) Видяна 3323 пъти
Мислех си какво би било, ако мотора е трифазен и вързан по този начин. 2 от намотките щяха да свързани последователно с кондензатор между тях. Нещо, за което не съм чувал. Явно мотора си е монофазен.
Какво би станало, ако го бях пуснал на трифазен? На фазата с центробежния прекъсвач щеше да падне предпазителя. Ако го връзвам звезда де. Мотора би трябвало да работи с постоянно включена и пускова намотка, което май не е добре. Ако е на триъгълник би изключил като развърти. Ако развърти изобщо.

Не разбирам хич от тези неща и бих се радвал, ако ме поправите където бъркам.
nikolovvd - майстор
Изглежда мотора е монофазен с две пускови намотки за различните посоки?
Кики - специалист
Мотора си е монофазен с работна (зелена) намотка, пускова (синя) и центробежен изключвател означен в червено.
fikata - майстор
bulhomes2 правилно разсъждаваш
Шест края не означава,че това са краища на три намотки.Шест края има и когато са изведени по два от пусковата,работната намотка и центробежния прекъсвач.
След приложените две схеми,особено втората от капачката на клемната кутия е ясно,че:
Мотора си е монофазен с работна (зелена) намотка, пускова (синя) и центробежен изключвател означен в червено.
Кики =D> вече ти е дал правилния отговор.
  • 1
  • 2

Тема "Мога ли да пусна монофазен двигател като трифазен?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: