Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Имам нужда от съвет. Сменям кабелите, които свързват големия котлон с превключвателя, става въпрос за фурна с котлони Crown (нещо като Раховец). Сменям ги защото от страната на котлона са нагорели и оголени. Купих силиконов кабел 2,5 кв., а сега забелязвам че оригиналния е 1,5 кв. (2,5 кв. е от захранващия кабел до превключвателя). Въпросът ми е има ли проблем да слжа по-дебел кабел?
fikata - майстор
Няма проблем. Даже напротив - по добре е.
Обърни внимание на осигуряване на добър контакт ,добър контактен натиск при свързването на проводника в крайщата му към тоководещите елементи с които се свързва.
Благодаря за бързите отговори!
Свързването и отдвете страни е с обувки, слагам нови такива и влизат здраво, мисля че няма проблем. Но тия кабели ги сменям за втори път. Незнам дали изгарят заради високата температура на котлона или плочата нещо е дефектирала. Тоя път ще сложа шлаух, който се надявам да предотврати окъсяването когато се оголят следващия път.
Сам си отговарям:
От високата температура е, защото кабела за заземяване и той е изгорял, а той е свързан за корпуса на плочата. :)
galin56 - специалист
Ако все от към котлона се топят и връзките са здрави, значи наистина е от топлината. Вземи сложи ако имаш някаква високотемпературна термоизолация под ръка там. Вата или нещо от сорта. Иначе пак ще го стопиш. Малко по-трудно щото е по-дебел сега, но е въпрос на време пак да се стопи. Явно е фабрична недомислица.
hidrazin - майстор
Ами как няма да е недомислица? Това нещо Crown не е даже марка. Това са боклуци поръчани в Турция от търговската верига Зора специално за България. Разбирай - най-евтиното и некачествено.
Ако искаш да изкара дълго време слагаш едножичен гол кабел с нанизани отгоре мъниста. Продават се в магазините за ел материали. Вземи и мерки за много добър електрически контакт.
:partyman:
Слагам щлаух сега, мисля че е азбестов или нащо такова. Но ще я проверявам от време на време и ако не издържи ще пробвам варианта с мънистата. Благодаря!
DMN - майстор
strayhead написа:
Но тия кабели ги сменям за втори път.
Ми така е, като си варите боба на последната степен и на отхлюпен капак заради ниското напрежение. :-D Шегувам се разбира се, във форума в последно време е много модерно да се говори за това - ниското напрежение и боба(някои го варят, други гадаят по него) :-D
Иначе по темата - слагай по-дебелите проводници и....мятай боба :)
MamaMy - майстор
Боба не е за варене а за гледане. От пържоли на тиган никога няма да му изгорят кабелите. :-D

Тема "Моля за съвет!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: