Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gecata1059 - специалист
Здравейте на всички. Въпроса ми е свързан със вътрешно табло в панелен апартамент. Таблото се състои от 8 а.п. и винтов бушон. Винтовия бушон в таблото 63 ампера, не е свързан, предполагам ,за да не се дублира с този , който е във външното етажно табло,след електромера- винтов 63 ампера. Контактите са тип шуко ,закрепени на стената до пода. Първото а.п. е 16 ампера и е свързано с кръга, за осветлението в целия апартамент.Второто 16 ампера прекъсва един контакт в хола ,в който е включен климатика( по случайност).
На едно а.п. 25 ампера е вързан бойлера и контакта във коридора на стената на банята. На друго също 25 ампера е вързана силова кутия в кухнята и един контакт. Има и две празни 25 амп. които не изключват нищо(Имам 3 контакта зад мебели-може да предпазват някои от тях.Нямам възможност за проверка.)
Въпроса ми е свързан със апетата който изключват останалите контакти във всички стай. Става въпрос за 2 броя а.п. по 25 ампера ,който трябва да се изключат и двете за да прекъсне напрежението до контактите. При включване на едно от двете се подава напрежение да контактите.Въпроса ми е -трябва ли и двете да са включени или само едно?
miroton - майстор
И двете за по голяма мощност.
shadow__01 - майстор
Трябва да се направи проверка да не би да са свързани паралелно и двата АП, което е недопустимо.
fikata - майстор
Въпроса ми е свързан със вътрешно табло в панелен апартамент.
Обикновено в панелните апартаменти захранването на контактите е в"пръстен". Т.е. от таблото до контакт,от него другия контакт и така до последния и пак в таблото.
Въпроса ми е свързан със апетата който изключват останалите контакти във всички стай. Става въпрос за 2 броя а.п. по 25 ампера ,който трябва да се изключат и двете за да прекъсне напрежението до контактите. При включване на едно от двете се подава напрежение да контактите.Въпроса ми е -трябва ли и двете да са включени или само едно?
Само един АП25 е достатъчен за захранването на стайните контакти,след като мощните консуматори са на други кръгове/предпазители /
Вторият предпазител е предвиден при евентуална повреда в един сектор от захранващи пръстен и неговото прекъсване чрез другия предпазител да се подава фаза по другия сектор от пръстена и контактите на него.
Последна промяна от fikata на вт фев 04, 2014 8:43 pm, променено общо 1 път.
Johny - майстор
Няма какво да проверяваш - така е. Два АП-та работят в паралел. На един лист си бях начертал кой за кое отговаря и така изкарах 30г. Не съм си правил труда да ги разделям, защото май имаше някъде скрита връзка. Свиркай си, но просто го имай в предвид. Явно това е било повсеместна практика.
Обикновено в панелните апартаменти захранването на контактите е в"пръстен". Т.е. от таблото до контакт,от него другия контакт и така до последния и пак в таблото.
Вероятно е така.
gecata1059 - специалист
Осветлението е свързано по този начин. Фазата продължава от една стая в другата. Контактите не съм разглобявал за проверка.
fikata - майстор
Контактите са тип шуко ,закрепени на стената до пода
Това е показателно,че захранването им е от контакт в контакт в пръстен.

Тема "Въпрос за вътрешно табло ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: