Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Демонтирах фланеца на бойлера за да почистя реотана.След процедурата започнах монтажа обратно.Направи ми впечатление че реотана е уплътнен от вътре с О гумен пръстен а отвън от към гайката с пласмасов уплътнител с борд към вътрешния му отвор.При това положение при стягане на гайките корпуса на нагревателя остава изолиран от фланеца.Т.е остава не занулен.При анодната защита е същото но има заземителен проводник към шпилката му.Въпросът ми към знаещите е :Така ли трябва да бъде или е недоглеждане на конструктора? Като се знае че консуматор в случая нагревателя на бойлера трябва най малко да е занулен та като пробие да сме защитени.
hidrazin - майстор
Скоро в една тема имаше споменаване на подобен случай:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 40#p579640
По принцип за да сте защитени е необходимо балона на бойлера и фланеца да бъдат занулени/заземени.
:partyman:
8180 - майстор
Хидра,
Благодаря, че ме цитираш. :)
Там темата се отплесна, а тази е доста точно формулирана - аз не намерих време.
Дотук сме двама, споделили този факт във Форума. Не знам доколко е валиден за всички бойлери.
Бих се радвал да чуя твоето (и др.) мнение.
Моето е, че нямат читави нагреватели, които да не е**ват модерната ДТЗ и изолират нагревателите от балона.
Не ми се смята съпротивление на водите в БГ, но потенциап/утечка към корпуса на нагревателя ми се струва доста опасно във мокро помещение и (вероятно) незаконно.
ДТЗ би ни защитила, но с калпави нагреватели е допълнителен проблем. А в случаите без ДТЗ, се елиминира възможността да ни защити бушонът, според мен. :?
hidrazin - майстор
8180 написа:
...Моето е, че нямат читави нагреватели, ...
Четеш ми мислите. :-D По принцип рядко се занимавам с бойлери. Основно с моя. :cool: Миналата година имах проблем с един голям бойлер - три нагревателя по 6kW. След монтажа е стоял една година без да е пускан и ползван. И трите нагревателя имаха солидна утечка към корпус не позволяваща пускането на бойлера. Наложи се замяна на иначе новите нагреватели.
Подобен проблем и с новите котлони - тези единичните. Първия гръмна още с пускането, Втория гръмна в магазина като подменяха рекламирания нов котлон. Хората решиха да го пробват още в магазина за да не се разкарват. И правилно. Върнаха им парите.
И за двете бях писал някъде из форума но не ми се търси.
Според мен - изолиран или не, нагревателя няма да е опасен ако балона, фланеца и външния метален корпус са надеждно занулени/заземени.
Между другото веднъж си играх с един такъв нагревател с утечка към корпус. Като поработи на понижена мощност известно време и утечката изчезна. Предполагам има прекалено голяма остатъчна влажност във вътрешната изолация. :?
:partyman:
8180 - майстор
hidrazin написа:
Според мен - изолиран или не, нагревателя няма да е опасен ако балона, фланеца и външния метален корпус са надеждно занулени/заземени. :partyman:
Това го пропуснах, НО при мен дъщерята (само тя) мрънкаше, че нещо я "боцка" (без ДТЗ и с ПВЦ тръби съм).
Малко ми се губи - вх./изх. тръбите са заварени към балона (респ. занулени) и не би трябвало.
Още съжалявам, че действах "на юруш" и не вникнах подробно, но с тази мисъл видях и запазих онзи нагревател - да обсъдим някога.
Живот и здраве ще покажа и изходящата тръба, че и тя не стана баш по Форумните препоръки, но поне с нея се бях подготвил за СНАВР. :)
kozl - майстор
Кожуха може да е занулен, но потенциала на пода в банята - едва ли. А полипропиленовите тръби потенциал не изравняват. Некога бойлерите беха с метални тръби и неволно заземени по тръбите. Допускам, че е възможна е утечка през водата към пода.
Прочетох внимателно всичко което сте дали като мнение по въпроса който поставих.Но стана ми чудно че анодната защита която не е под напрежение е надеждно занулена а нагревателя не е.Вярно че кожуха и фланеца са надеждно занулени но нагревателя категорично не е.Не смятате ли че при пробив Към корпус на нагревателя който не занулен да се получат аномалии подобни на тези за които се пише?Докато тази утечка която ще се появи при пробив на корпус премине през водата до корпус и нула си и е пак нещо.Та въпросът ми е :Правилно ли ще е да се занули корпуса на нагревателя посредством кабел поставен под стягащата гайка на края на нагревателя и корпус/занулен/?
Junak - майстор
4enko написа:
Прочетох внимателно всичко което сте дали като мнение по въпроса който поставих.Но стана ми чудно че анодната защита която не е под напрежение е надеждно занулена а нагревателя не е.Вярно че кожуха и фланеца са надеждно занулени но нагревателя категорично не е.Не смятате ли че при пробив Към корпус на нагревателя който не занулен да се получат аномалии подобни на тези за които се пише?Докато тази утечка която ще се появи при пробив на корпус премине през водата до корпус и нула си и е пак нещо.Та въпросът ми е :Правилно ли ще е да се занули корпуса на нагревателя посредством кабел поставен под стягащата гайка на края на нагревателя и корпус/занулен/?
Ако анодната защита не е занулена, тя просто няма да "работи". Ако занулиш нагревателя, не знам дали няма да окаже влияние на работата на защитата. Що не питаш производителя какво е имал впредвид.
DMN - майстор
4enko написа:
Правилно ли ще е да се занули корпуса на нагревателя посредством кабел поставен под стягащата гайка на края на нагревателя и корпус/занулен/?
Не го занулявай и при мен корпуса на нагревателя също няма електрическа връзка с корпуса на бойлера. Явно са си така.
Сега(нали си нямам работа) измерих потенциалната разлика между корпуса на бойлера и корпуса на нагревателя при изключен бушон. Потенциалната разлика е 0.9V като минус се явява корпуса на бойлера. Измерих и потенциалната разлика между шпилката(извода) на анодната защита и корпуса на бойлера(при откачен свързващия ги кабел)) там има 0.34V с обратна полярност т.е. сега корпуса на бойлера се явява плюса. Според мен протичат някакви електрохимични процеси, които имат връзка с работата на анодната защита, която се опитва да ги неутрализира :) .
thinkpad - майстор
И какво значение има дали нагревателят е с връзка към земя, след като останалата част от корпуса има директна връзка със "Земя"? Какво ще стане ако пробие нагревателя? Ми нищо, токът търси най-краткият път до земята(най-нисък потенциал) по линията с най-малко съпротивление. При 3 проводна инсталация се включва ДТЗ. При двупроводна инсталация зануляването обира потенциала. При едно хубаво късо съединение към земя/нула предпазителят така или иначе сработва.

Тема "Нагревателя на бойлер на елдоминвест 50л не е занулен-защо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: