Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Значи наскоро си купих една фотоклетка или сензор за движение който искам да монтирам в гаража.Когато влизам да пуска лампата,самоче съм инвалид как да го свържа.От снимката се вижда че към сензора влизат 3 кабела,кафяв,син и черен.Говорих с един техник в хотела и той ми каза да пусна ток към сензора и после да отиде до лампата.Значи да се изясня първо лампата която искам да направя да свети пуснах отделно ток от ключа до плафона на лампата.Прекарах отделно кабели от въпросният ключ до самият плафон за да работи,иначе някъде има прекъснат кабел и деректно не искаше да се пуска осветлениято.С този техник с който говорих,ми каза едни фантасмагории които нещо не се връзват нещата.Иска да пусна същият ток който прекарах до лампата,да мине първо през този датчик за движение,и после да отиде към лампата.Е,да но когато му казах че на самият датчик има 3 кабела към които примерно да пусна Плюс,Минус,и маса.Но няма друх конектор за изход към лампата.Това не разборам как става.Блъскам си главата и нещо не вдявам.Ако пусна ток към сензора,как от него ще пусна ток към лампата,защото има конектор само за 3 кабела.Кое ще накара лампата да се включи.Ако някой може да нарисува една схема като за неразбиращи,и как трябва да стане ще му бъда много благодарен.Дано съм обяснил правилно всичко.Значи пак повтарям прекарал съм отделни кабели към лампата защото някъде е прекъснато захранването след ключа.дната снимка която съм качил е на сензора за движение който имам,другата е една проста схема на инсталацията която направих до лампата.

Прикачен файл

1_.jpg
1_.jpg (33 KиБ) Видяна 42942 пъти

Прикачен файл

2.JPG
DundyTheCroc - майстор
Първо, какъв плюс и минус, не е ли за 220 волта датчика? Второ, с датчика би трябвало да има и схема. Трето, предполагам фаза и нула се вързват към два от конекторите на клемата, а товара на нула и на третия конектор, но кое кое е без схема не знам.
p.s. Ето ти схема за подобен сензор
Изображение
Не знам,купих го нов но във кутията нямаше упътване
mitko_rupite - специалист
Плюс и минус има при Акумолаторите , батериите ( постоянно напрежение )
Фаза и Нула има при променливо напрежение ...220-волта .......
В твоя случай се ползват термините - фаза , нула ...
--------------
Решението на задачата :
Монтираш датчика с дюбели , на мястото където мислиш ,че ще има добър обхват ..

На черната жица - свързваш ПОСТОЯННА фаза ( Фаза която НЕ минава през ключ , и НЕ се прекъсва )....
такава фаза може да намериш в някоя близка разклонителна кутия или може да я вземеш и от конзолата на ключа ...

На синята жица - свързваш - постоянна НУЛА ( изключвам некакви щуротии .. да имаш някоя Нула минаваща през ключ) .
..Нула може да вземеш пак от Разклонителна кутия ... или близка точка до датчика .....

От същата синя жица - пускаш един кабел - до Фасунгата -- това ще ти е НУЛАТА за лампата .

Остана червената жица - нея свързваш към другата клема на фасунгата ...

Готов си !!

----------------------------------------------
Демек датчика има постоянни -Фаза и Нула .....( черно и синьо) , и когато усети движение ...прехвърля фазата от черната на червената жица и лампата светва ...

Тва е батко поздрави ....
------------------------------------------
Фаза и Нула се намират лесно по кутиите с пробна лампа ..
Изображение

http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 20-500V+BG
Последна промяна от mitko_rupite на съб фев 15, 2014 5:27 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Ако няма в самата кутия може да е нарисувано на самата кутия. Ако няма описание - питай в магазина от където си го взел. И да, нормално тези датчици са са с три жици. Вход за фаза, изход за фаза и общ, който е нулата. Ето и още една схема:

Изображение

:partyman:
P.S.
mitko_rupite написа:
...Остана червената жица - нея свързваш към другата клема на фасунгата ...
Той няма червена жица. Има кафява. Написаното по-горе са само предположения и са верни ако вместо червена са сложили кафява. Дано не съм станал далтонист де. :-D
DundyTheCroc написа:
Първо, какъв плюс и минус, не е ли за 220 волта датчика? Второ, с датчика би трябвало да има и схема. Трето, предполагам фаза и нула се вързват към два от конекторите на клемата, а товара на нула и на третия конектор, но кое кое е без схема не знам.
p.s. Ето ти схема за подобен сензор
Изображение
Най добре е да намеря някой който ще го свърже,че от тия схеми нищо не схващам.Нещо не разбирам колега ако след ключа-фаза и нула отиват към сензора за движение,също и товара на нулата както пишеш,кой кабел ще отиде към лампата.Нали примерно минава през сензора и после отива към лампата..
sts - специалист
Логиката на това управление е следната:
- Подава се захрахване на датчика
- Ако в обсега да действие има човек изпълнителния елемент в датчика подава фаза към лампата
Конектора на датчика е с три клеми и три проводника:
- син /нула/ - общ за датчика и лампата
- кафяв /фаза/ - само за датчика
- червен /фаза/ - само към лампата
abracadabra - специалист
Тези фотоклетки(сензори за движение), не действат ли на принципа на инфрачервените лъчи? Един вид топлинни датчици, т.е. ако минеш ти през обхвата на датчика, той улавя топлинното ти излъчване?
П.П.
Ако си взема такъв, ще може ли го направя(с настройките му, ако има такива възможности) да се включва само през нощта? Или да ми препоръчате някакъв друг. И мисля само една лампа да му пусна(която да светва за около минута). Става въпрос за коридорчето на входа на блока. Фаза и нула ще огледам отнякъде да пусна (от разклонителна кутия от мазето може би). Има стъкла на вратата и зад тях като го сложа датчика, да светва като човек стои пред вратата(с практична за живущите,и охранителна :axe: цел).

Прикачен файл

датчик.jpg
датчик.jpg (94.26 KиБ) Видяна 42600 пъти
fikata - майстор
Ако си взема такъв, ще може ли го направя(с настройките му, ако има такива възможности) да се включва само през нощта? Или да ми препоръчате някакъв друг. И мисля само една лампа да му пусна(която да светва за около минута).
Ще може. Eдин от потенциометрите ти е за настройка на задействане при външната осветеност от 3 до 2000 lx Т.е в диапазона ден -нощ. Имаш друг потенциометър за настроиване на времетраенето на светенето. Датчика за движение си сработва непрекъснато 24 часа, а за да сработи и осветлението кога и в каква продължителност зависи от настройката на другите потенциометри.
Има по евтин вариант само с фотоклетка,която се настройва според външната осветеност и времетраенето на светенето е непрекъснато само в диапазона на тъмната част на денонощието.
Датчика,който предлагаш осветлението ще се включи при задействане от наличие на движение и ако това движение е регистрирано в диапазона на избраната осветеност.
Вече повече от 15 години ползвам на вилата да плаши братчедите такъв датчик само за отчитане на движение независимо от коя част на денонощието, като вместо прожектор/лампа/ съм включил сирена.

Пример за фотореле за нощно осветление/осветлението е включено непрекъснато през тъмната част на денонощието/
Фотоелектрически ключ, автоматичен, 220VAC, 10А, нерегулируем
http://vikiwat.com/avtomatichen-fotoele ... 22010.html

Тема "Свързване на сензор за движение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: