• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bridge - специалист
Реших да изпробвам ДТЗ-то и въпросът ми е дали начина, по който го направих е коректен?

Имам една стара скара, която дава утечка според фазомера, защото като го допра до металния корпус и светва. Иначе като пипам с ръка, не се усеща. Включвам скарата в контакта с ДТЗ и пипам с фазомера - светва, но ДТЗ не се задейства. Това май не е на добре. Кабела от таблото до контакта е 3 жичен, но навън е 2 жичен. Въпреки това си мисля, че трябваше да сработи. Греша ли нещо в експеримента?
hidrazin - майстор
Естествено че грешиш.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 1%82%D0%B0
Най отгоре има закована цяла тема за ДТЗ-то. Прочети я.
:partyman:
P.S. Жокер - обяснено е още на първа страница.
alsted - майстор
bridge написа:
...Кабела от таблото до контакта е 3 жичен, но навън е 2 жичен.
Това е причината! За да сработи защитата, трябва да тръгне ток нанякъде (освен към нулата). Ако имаш трето жило - през него към "предпазна нула"/земя. Друг вариант е през самата подставка или ... през човек (и евентуално към пода). Ако пода и обувките ти са с много добри диелектрични качества - пак няма да сработи.
DMN - майстор
bridge написа:
Иначе като пипам с ръка, не се усеща. Включвам скарата в контакта с ДТЗ и пипам с фазомера
При тези условия и всичко да е свързано както трябва няма начин да ти изключи ДТЗ. Щом не усещаш с гола ръка фазата по скарата - значи тока е съвсем малък, като прибавим, че правиш проба и през фазомера, тока който преминава през теб е нищожен. ДТЗ трябва да изключи при утечен ток над 30мА, но обикновено е при по-малък - около 20мА(зависи от модела). 20мА би трябвало да ги усетиш доста здраво :weedman:
ДТЗ няма ли си тест бутон или ти искаш да си направиш реална проба?
moimoimoi - майстор
скарата ти е захранена с двупроводен кабел,т.е. не е заземена/занулена/ затова като мериш и фазомера ти свети,това е от индукцията от нагревателя.
ако направиш същия опит с фазомера с едната ръка мериш а с другата докосни корпуса на скарата и ще установиш че фазомера спира да свети :idea:
дтз-то ще изключи ако по корпуса се появи фаза и при допир протече ток по голям от тока при който сработва дтз-то.
bridge - специалист
DMN написа:
bridge написа:
или ти искаш да си направиш реална проба?
:supz:
DMN - майстор
Ами не е това начина, по-който го правиш. Но от съображения за твоята безопасност аз лично няма да рискувам да ти дам пример как да го направиш(като тук въобще нямам предвид начина, който биха си представили веднага повечето елтехници, че може би имам предвид :weedman: ) :).
Gnus - специалист
Ако заземи корпуса на скарата, няма ли да падне защитата в момента на включване?
alsted - майстор
Ако наистина има офазяване по корпуса - да. Коментирано е тестването на ДТЗ в "реални условия". Ще го кажа като въпрос: - опасно ли е да се докосне с фазомер фазата, с пръст пъпката му отгоре и земя (заземителен извод)?
DMN - майстор
alsted написа:
Ако наистина има офазяване по корпуса - да.
Да, така е :)
alsted написа:
опасно ли е да се докосне с фазомер фазата, с пръст пъпката му отгоре и земя (заземителен извод)?
Ако правилно разбирам въпроса - допираш с фазомера фазата и докосваш пъпката му отгоре с едната ръка, а с другата ръка докосваш "земя", това ли имаш предвид? Ако е така - не е опасно, но ДТЗ няма да изключи, защото тока, който преминава през теб е твърде малък.
  • 1
  • 2

Тема "Изпробване на ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: