• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, чета темите във форума от около година, откакто се сдобих с един имот с полуразрушена къща от турско време. След като разчистихме двора стигнахме до етапа в който ще прекарваме ток. Тъй като нищо не разбирам от това, моля да ми кажете какво трябва да купя, за да мога да си направя сметка и да видя дали бюджета ми в този момент позволява или ще го отложа с няколко месеца. Вече имам договор с ЧЕЗ. Те изградиха на стълба пред имота табло с електромер. Ние пуснахме кабел оттам до мястото където искаме да е таблото с бушоните. Договорът ми е за 15kW трифазен ток, а кабела, който заровихме в земята е СВТ 4х6.
Тъй като от полуразрушената къща в момента има само основи ми трябва табло, което да може да стои на открито. Моля за списък на всички чаркове, който биха ми трябвали, като предпазители, дефектнотокова защита, заземяване и всичко друго.

Предварително благодаря!

P.S. Не знам дали е важно, но да отбележа, че на първо време ще се включват само малки уреди използвани в строителството, като флекс, електрожен и подобни и те са монофазни.
Кики - специалист
Като начало погледни във външното табло (където е електромера на енергото) какъв предпазител 3Р са ти сложили, според мен е 25А а може и да са се объркали с 32А. След това ти трябва да намериш табло, не голямо 25-25см. или 30-30см. или каквото и да е ако е на аванта, желателно метално добре уплътнено за да не влиза влага, в това табло се монтира 3Р предпазител като главен (стойността му ще се прецени като кажеш какъв е онзи в електромерното табло) след него на едната фаза може да се свърже комбинирана ДТЗ (дефектно-токова защита + предпазител) от която да се захрани един външен (може и 2-3) противовлажен контакт в който ще включваш разклонител-удължител/и за ползване на ток на обекта докато се построи сградата. Таблото можеш да го монтираш на ниво 1,4 - 1,7м. на забит дървен или метален кол в земята (все пак ще е временно). Заземяване се прави с поцинкован кол (продават се стандартни с парче поцинкована шина) забит близо до бъдещата сграда на 1.5 - 2.5м само да не е в насипна част а в стабилна почва (след това ще си го ползваш за постоянно заземяване). Малко кофти че сте изтеглили СВТ 4x6, трябвало да бъде 5x6. но не е фатално.
Всичко до тук се отнася за времянка (табло за временно ползване) като ДТЗ и предпазителя които ще се монтират вътре ще се ползват в последствие като се изгради инсталацията в сградата.
Искам и да уточня че ако не си наясно какво правиш най-добре да извикаш някой (майстор или приятел познаващ материята) да го направи, съгласен съм с модераторите и мнозинството от колегите тук че повечето неща в раздел електротехника не са допустими за почина "Направи си сам", ИМА РЕАЛЕН РИСК ЗА ЖИВОТА, И НЕ САМО ТВОЯ !!!
Здравейте, много благодаря за бързия отговор. Аз искам само да разбера какво ще ми трябва за да видя колко ще ми струва. За самото изграждане ще потърся никой, който може да се справи с тези неща. В становището от ЧЕЗ има описани някакви 63А и 25А, затова прикачвам част от този документ. Дано свърши работа, за да може да ми кажете какво още трябва да предвидя в списъка за покупки.

Прикачен файл

1.jpg
Кики - специалист
Най точен отговор на въпросите ти ще даде този който се наеме да го прави, повечето колеги си имат доставчици с които работят и цените на материалите и труда ще се уточнят на място. На първо време не виждам необходимост да се купува нещо повече от споменатото от мен, грубо 70 - 100 лв. за материали, за труда думата има изпълнителя. Това което си публикувала предполагам че е част от обяснителната записка на проекта ти или договора м/у теб и "енергото"! Ако е второто от т. 3.3 става ясно че е тяхно задължение да ти монтират временното табло и захранващия кабел до него .
hidrazin - майстор
Определено е по-добре да не купуваш сама материалите, а този който ще ти прави нещата. Хората от занаята ползват отстъпки, каквито ти едва ли ще договориш.
:partyman:
moimoimoi - майстор
отделно че тоз който прави таблото най добре си знае какво му трябва
или с него заедно купувате или той да си ги купува сам
щом ще е времянка според мен ви е нужно
1-главен трифазен предпазител 25А -около 13-15 лева
2- монофазни контакти 3 броя поне около 7-8-9 лева
3-трифазен контакт около 4-5лева
4-нулева шина,еврошина,монтажен проводник 10 лева
5-табло пластмасово около 50лева
т.е. материалите са около 90 лева
труд-колкото те прекарат
Последна промяна от moimoimoi на чет мар 20, 2014 8:52 pm, променено общо 1 път.
wlado.. - напреднал
moimoimoi написа:
отделно че тоз който прави таблото най добре си знае какво му трябва
или с него заедно купувате или той да си ги купува сам
щом ще е времянка според мен ви е нужно
1-главен трифазен предпазител 32А -около 13-15 лева
2- монофазни контакти 3 броя поне около 7-8-9 лева
3-трифазен контакт около 4-5лева
4-нулева шина,еврошина,монтажен проводник 10 лева
5-табло пластмасово около 50лева
т.е. материалите са около 90 лева
труд-колкото те прекарат
защо 32А след като в електромерното му табло е 25А..
hidrazin - майстор
wlado.. написа:
...защо 32А след като в електромерното му табло е 25А..
Искаш да кажеш в електромерното И табло? :)
Ами защото преди електромера е 63А. Често клиента има достъп до предпазителя след електромера - все пак след изходящите клеми на електромера си е негова работа какво ще слага. Та същия този клиент може да си сложи след електромера 50А а във времянката 32А. Така ще спази градацията а и ще има възможност да си "дръпне" по-голяма мощност по време на строежа/ремонта.
wlado.. - напреднал
hidrazin написа:
wlado.. написа:
...защо 32А след като в електромерното му табло е 25А..
Искаш да кажеш в електромерното И табло? :)
Ами защото преди електромера е 63А. Често клиента има достъп до предпазителя след електромера - все пак след изходящите клеми на електромера си е негова работа какво ще слага. Та същия този клиент може да си сложи след електромера 50А а във времянката 32А. Така ще спази градацията а и ще има възможност да си "дръпне" по-голяма мощност по време на строежа/ремонта.
Попринцип е така .. но.. абоната има достъп до предпазитела след електромера толкова до колкото може да го включи или изключи.. а чак да бърка и с отверка.. [-X поне при нащо ЕРП е така нямаш достъп защото си имат специални ключалки които могат да се отключват само с техни ключове.. и все пак трябва пак някои да ти свърши работа от ЕРП-то..
hidrazin - майстор
Не навсякъде е така. Поне при нашето ЕРП. На много места абонатът има достъп до предпазителя след електромера. Пък и какво значи специален ключ? :-D
И си е лично моя работа какъв ще ми е башона след електромера. ЕРП-то не могат да ми казват какво ще си слагам след изходящите клеми на електромера.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно изграждане на табло с бушони за трифазен ток." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: