• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Celeborn - специалист
Здравейте! Съжалявам, че започвам старата песен на нов глас, но цял ден чета, но не мога да се оправя, понеже съм все още малко бос в електротехниката, а няма кой да ми помогне на живо, то не останаха хора по селата... По-скоро се обърках повече, тъй като винаги в подобни питания се изпада малко или много в частни случаи...

Та на вилата привършвам спалнята и в момента мъдря осветлението. Тъй като таванът е леко нисък (2.70), реших да поставя луни. Тук възникна първото питане - Колко? Помещението е 4.5 х 4 метра. По принцип не обичам да ми е много светло, но понякога се налага - например в зимните месеци, ако човек реши да чисти и вече е тъмно, то тогава без нормално осветление не си е работа. Като даденост заради декоративни греди по тавана мога да сложа 8 лунички. Ще светят винаги заедно като мисля да ги вържа на 2 групи по 4 луни на 2 трафа от 200-250W. Разстоянието между луните е около 80см.
Първоначално гоних 300 вата общо осветление (8х35=315), но после размислих и реших, че по-добре да има опция да е по-светло и да мога да намалям, отколкото да ме е яд после, че съм сложил по-слабо осветление и да го преправям. Затова отидох на вариант 8х50 с димер.
Сега, искам осветлението да не се пуска от димера, а от ключ. Т.е. димерът ще си стои постоянно на 60%, но самото осветление ще се пуска и спира само с едно натискане на ключа. А когато искам, ще го намалявам или усилвам на 100% (знам, че между 70 и 100 не е добре да работи дълго). Отделно желая димерът да е до леглото заедно с девиаторен ключ + втория ключ на входа до вратата.

Може ли да ме посъветвате за следните неща:

- Какви трансформатори/трафове ми трябват (модел?) - луничките са на 12V. Разбрах, че електронните често горят при димиране, но и че не всички тороидални са читави за тази работа. Най-много ме притеснява да не бучат, защото съм имал такива проблеми преди години и хич не е приятно... Това е спалня, всякакво бучене, дори най-минималното, е недопустимо... Нямам проблем да дам повече пари за сериозен импулсен траф, който може да се димира, но да го сменям всяка година + няколко крушки през месец не си е работа...
- Повечето димери, които намирам (Шнайдер, Легранд) са до 400W max, което е и моята мощност на луните, но трафовете евентуално ще бъдат над 400W (ще кажете дали трябва резерв при тороидалните). Ще бъде ли проблем това, че са на самата граница (или отгоре?). И изобщо димерите май са правени да димират осветление, не траф... това може ли също да е проблем?
- Представям си ключовете да спират захранването към димера, към който от своя страна вече ще са вързани трафовете и към тях луните. Правилно ли е това мислене или има и други решения? Не искам при всяко пускане и спиране да въртя димера...
- Паралелно ли да са свързани луните към трафовете или последователно...?
- 2.5 кабел от трафовете до луничките или по-сериозен?

Благодаря ви!
shadow__01 - майстор
Щом си решил луничките да са на 12V значи търсиш два електронни трансформатора със съответната мощност от хубавите. Търсиш задължително такива позволяващи димиране. То си пише на тях(май).
Не мога да ти предложа конкретни трафове защото нямам наблюдения за да ти дам линк към качествен модел.
Ако луничките ти бяха на 220V щеше да минеш без трансформатор, но пък те горят по-често.
Обикновените трансформатори не обичат димиране. Може да бучат. Искат си цялата синусоида. Но за сметка на това пък са почти вечни.
Таван с височина 2.70м. хич не си е нисък. Да няма да става бална зала, че е толкова висок...
ivanovbg - майстор
Нищо не пречи да димираш след трафа - ниското напрежение.
fox_vt - майстор
Аз за спалнятя 3.5*3.5м бях първоначално със 8 по 50 вата на 220В и димер работиха си идеално с изключение на това че на всеки три дена угасваше по една :-D .Иначе откъм светлина можеш да таковаш мравка :lol: Принципа е следния-по силно осветление се намалява но по слабо не.Има доста димери по мощни от 400 вата и къде къде по евтини :wink: Луните паралелно задължително то последователно нищо няма да светне.2,5 квадрата е добре ако разстоянието е над 5 метра иначе можеш да минеш и с по тънък-но само при условие че всички линии тръгват директно от трафа или най малкото от лустер клема близо до трафа.

пп колега моймой 60 лв за 600 ватов димер [-X .Моя е някъв турски на гюнсан или нещо подобно 1000 вата и работи вече над 8 години и струваше по малко от 20 лв.Като знам че схемата му струва по малко от 5 лева и то със разходите за гориво до магазина да дам 60 лв #-o
moimoimoi - майстор
аз друг димер на 12 волта и мощност поне 400 вата не намерих в нета
ако можеш дай линк
ivanovbg - майстор
Примерно този е сензорен http://vikiwat.com/led-regulator-dimer- ... -shim.html , и с малка доработка в стила на форума ...
moimoimoi - майстор
пък аз останах с впечатлението че колегата иска да си го купи готов а не да преправя и доработва
Celeborn - специалист
Благодаря за отговорите! От LED осветление поне мен ме болят очите, вероятно заради честотата на трептене, затова го изключвам като опция...

Засега съм се спрял на 4 електронни димируеми трансформатора Relco Wind по 105w, навързани последователно, + 2 сензорни димиращи бутона на входа на стаята и до леглото (реално лихт бутони, управляват до 500W, без напрежение през тях - само команден кабел), като паметта на нивото и регулирането е в самите трансформатори, т.е. след изгасване и повторно включване помни последната "позиция". +Това имат плавен пуск и гаснене, което винаги ме е радвало много :drinkers: Сега остава само да ги намеря по магазините :-D
  • 1
  • 2

Тема "Отново малко помощ за луни, трансформатори и димер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: