Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте инсталацията ми е с 2 проводника ще имали ефект да зануля контактите към нулата и да забия кол за земно до таблото и свържа кола за земнното с нулата?
nv952 - майстор
Здравейте инсталацията ми е с 2 проводника ще имали ефект да зануля контактите към нулата

Да ти кажа това го правех до тази година.Точно преди да посрещнем новата година нулата в таблото се била разхлабела и напрежението в контактите беше между 100 и 320 волта.Променяше се за секунди.При тази ситуация фазата се разпространява точно по нулата и ако пипнеш някоя част (която ти си мислиш че е безопасно занулена)се пътник.
ето нагледно картинката е от линка в подписа на един колега http://shuko.free.bg/
Изображение

А другата част от въпроса е същата която и аз искам да знам но за къщата в село.
fox_vt - майстор
Надали ще има ефект тъй като ако някъде ти се разхлаби нулата тоя кол увисва във въздуха като кол за домати :wink:Занули си контактите към нулевия проводник-това е абсолютно задължително и се надявай да не се разхлабва нищо.
fikata - майстор
Здравейте инсталацията ми е с 2 проводника ще имали ефект да зануля контактите към нулата и да забия кол за земно до таблото и свържа кола за земнното с нулата?
Сигурно не си чувал за повторно заземяване на нулата. Особено ако таблото е метално.
Занули всички контакти към нулата.
Повторно заземяване, изпълнено както трябва и свързване към нулата от мрежата в таблото няма да ти навреди.
miroton - майстор
Вземи си сложи една дефектнотокова защита http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 1%82%D0%B0
Искат ми от органите които мерят да има кол задължително така че ще слагам но сега имам колебания за проводника,
тези които ми захранват помещението са 6кв. едножилен също и нулата към която ще вързвам кола за земното е 6кв. едножилен.
Разполагам с кабел 6кв. многожичен и 10кв. рекордоман кой кабел да използвам от кола за земно до нулата на таблото?

Тема "Заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: