• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
antonioven - специалист
Апартамента е нов, съвсем скоро са налепили плочките.
Проблема е в това че строителите са оставили около 23 см. кабел,
който не достига до бойлера.
Дайте идеи как да направя безопасна и надеждна външна връзка.

Успех на всички съфорумци.

Прикачен файл

Снимка0766.jpg
mastera86 - напреднал
С термошлаух http://vikiwat.com/heat-shrinking-tube.html слагаш го предварително на кабела правиш връзката най добре е първо да го усучеш и после да запоиш. След като си готов със спайката при бутваш термошлауха върху спайката и започваш да нагряваш със запалка например(само гледай да е подходящ размер) и тя се свива и покрива идеално. Действието се повтаря три пъти.
Успех :)
fikata - майстор
Според приложеното фото:
Аз бих го направил като пробия нов отвор в капака на бойлера и направя вход/с подходящ щуцер/ по близо до излаза на мостовия проводник, като връзките/снаждането/ ги направя вътре след капака на бойлера, а на проводника ПВВМ между плочките и капака надена шлаух,гофрирана тръба,метална ширмовка или др. по личен избор и вкус.
Вторият тривиален начин,който по не ми харесва: Противовлажна открита разкл. кутия на плочките и снаждане в нея с ново парче множичен кабел/шнур ШВПЛ-Б,ШВПЛ-В/ до клемите в боилера.
Начина на удължаване не е еднозначен,така,че има избор за изпълнение.
Все пак удължаването не е само въпрос на правилно техническо /според електробезопасността/ изпълнение но и въпрос на естетика .
valentino76bs - майстор
fikata написа:
Според приложеното фото:
Аз бих го направил като пробия нов отвор в капака на бойлера и направя вход/с подходящ щуцер/ по близо до излаза на мостовия проводник, като връзките/снаждането/ ги направя в
И аз съм за ....ако и пък може да стигне до клемата на свързване без да се удължава още по добре.Иначе запояване и бишоп.
thinkpad - майстор
ПКОМ кутия, която при подходящо разположение няма да се забелязва много.
antonioven - специалист
Ето как направих удължаването, изолирането на връзките е с "бишоп".
И още нещо, бойлера и всички контакти в гарсониерата са свързани през
една ДТЗ, това в последствие дали ще създаде неприятности от честото и задействане.

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
valentino76bs - майстор
Еми ти си човека :) ,размина ли ги малко трите проводника....можеше непрозрачна гофра да сложиш или поне с бял изолирбан да изолираш отгоре,а за ДТЗ като почне да изключва тогава ще му мислиш ...
antonioven - специалист
да разминах ги, кабела се удължи с метър и снадката отиде зад бойлера.
А относно тръбата, тя е по-специална, силиконова негорима и не гние.
mastera86 - напреднал
Браво супер си го направил. Това другото за което споменаваш да не би да е една разтеглива лента като гумена?
Duke_BG - специалист
бишопа е истината, а тръбата е за дренаж на климатици - няма да се разпадне след някоя година като гофрите за кабели :)

само имам една забележка : влага + калай + мед = електро корзия
дано да си опъвал добре бишопа и да е запечатал добре снадките
  • 1
  • 2

Тема "Безопасно външно свързване на кабел в баня." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: