Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zandor - специалист
Става въпрос за свързване на три ел нагревателя по 12кВ, които ще бъдат свързани звезда - разбира се и със свързана нула.
Обаче тук идва големия въпрос - как въобще ще работи ДТЗто като тока в нулевия проводник няма да отговаря на сумарния ток в трите фазови?
Моля за разяснения от вас каква дтз се слага в конкретния случай и как се процедира? Предполагам, че дтз-то трябва да за 4 проводника L1,L2,L3,N.
поздрави на всички
Junak - майстор
Така се свързва. В идеалния случай тока в нулевия проводник ще е нула. Ако трите нагревателя са с равно съпротивление. Следи се тока в четирите проводника.
zandor - специалист
Добре, искаш да кажеш, че при въпросната постановка 3 нагревателя в звезда и нулев в центъра, ДТЗ ще работи адекватно и няма да изключва?
МОля за осветление по въпроса, найстина не мога да си обясня, как ще работи при условия, че токовете само в трите фази се предполага че ще са еднакви.
Да не би въобще да не сравнява с нулата?
п.п - наясно съм с принципа на работа на дтз (токов трансформатор), обаче, найстина не мога да си отговоря ясно на този въпрос.
Мерси за помощта.
Junak - майстор
Ще работи. В нулевия проводник протича ток на несиметрия, който компенсира разликите в токовете на трите нагревателя, ако не са с еднакво съпротивление. Алгебричната сума на всички токове в даден възел на една верига е равна на нула. Кирхов.
zandor - специалист
Ами..
С акъла съм до тук, смятал съм го по около 55А - грубо - на фаза.
Също така знам, че в нулевия разбира се няам да протича сумата от трите, т.е няма да протича 155А( нали неслучайно нулевият понякога дори е с по-малко сечение от основните кабели).

Както и да е, ако ти се занимава да ми обясняваш ок - закон на Кирхов см учил, решавал съм задачки,(1ви закон - колкото влиза , толкова излиза, 2ри закон падовете на напрежение са равни на Електродвижещите напрежения - това по спомени :) )
та значи, последен въпрос - да си купувам ДТЗ за 4 проводника?
Защото има и земен, но той ще е на корпус на фланците!
Junak - майстор
Когато имаш 3-фазен товар, уравнителния ток минава по нулевото жило (вече жилото е токопроводящо), така че и то трябва да е включено в системата. Затова ДТЗ-то трябва да е 4-проводна.
Земното - на корпуса. Само не ги обединявай с нулевия :)
hidrazin - майстор
Само не разбрах какво му е спешното? Много обичам когато видя "Спешно!", "Помощ!"...
ИзображениеИзображение
:partyman:
fikata - майстор
Ами, ако нагревателите са свързани в триъгълник, а не в звезда? :)
Junak - майстор
сигурно уравнителния ще се разпредели между фазите :)
zandor - специалист
Много ти благодаря, честно.
Ами спешното му е че ще го правя след ден или два и трябва да знам какво правя.
Значи, в интерес на истината тук има нещо което не съм знаел.

Тъп въпрос, но означава ли това, че тока по жилото ) и по трите фази ще е еднакъв?

А иначе ясно, че не трябва да се свързват след ДТЗ.
А не са свързани преди това и нямам намерение да ги пипам.
много мерси, поздрави :)

Тема "Спешно питане за 3фазна дефетнотокова на нагреватели-звезда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: