Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Jacomo - специалист
Колеги, искам да изпълня схема на зареждане на акумулаторче 12V 7ah в автомобила през запалката. Какво ще предложите, за да огранича зареждащия ток на 0,7A? Има ли някакви готови продукти на пазара?
Junak - майстор
Прави се генератор на ток с LM317. Готови не съм срещал. Провери и на запалката дали има напрежение, когато не е на контакт
fox_vt - майстор
То зареждане при угасен двигател не е добра идея по две причини-първо можде после да не запали колата и второ при 12 волта напрежение да зареждаш 12 волтов акумулатор :lol: и схема няма да ти трябва тока ще е минимален а времето на заряд ако изобщо се зареди докрай ще е много дълго-от порядъка на дни.Иначе това акумулаторче докрай ли ще го източваш,ако не то схема не ти трябва той сам ще се ограничи.
brum - майстор
Аз така зареждах на времето, ама с резистор. Един резистор, 2 ом, 50 вата и през него. Цяла зима си дундурках алумулатора на мотора в багажника и на пролет запали без замисляне.

Тогава не знам как, ама нещо бях смятал и т'ва докарваше приемлив ток на зареждане. Пък и го нямаше пада на напрежението в регулатора на ток.
Кики - специалист
Има и готов вариант http://www.ebay.com/itm/100-Original-IM ... 0289727084 , иска чакане за доставка (поне един месец) но върши работа за много видове батерии, когато се зареди зареждания акумулатор ще изключи, когато се изтощи (до зададено от теб състояние) даващия ток акумулатор, ще се изключи. Ентелегентна работа :supz:
dyaneff - майстор
Свързвай го директно в запалката. Нито ще изтощиш акумулатора на автомобила, нито ще го презаредиш.
koveslav - майстор
За 7Ан една крушка 12V/10W ,вързана последователно като резистор ти върши перфектна работа.Ако в изтощено състояние го свържеш директно към големия акумулатор,ще се скапе от огромния заряден ток,който ще протече през него.Аз си зареждам така акумулатора на мотора през пролетта,няма проблеми,изпитано е.
ESPACE - майстор
koveslav написа:
Ако в изтощено състояние го свържеш директно към големия акумулатор,ще се скапе от огромния заряден ток,който ще протече през него.

Захранването на гнездото на запалката минава през предпазител - 10 или 15А, така че спокойно може да пробва. Аз залагам че нито предпазител ще изгори, нито ще му стане нещо на акумулаторчето.
koveslav - майстор
ESPACE написа:
Аз залагам че нито предпазител ще изгори, нито ще му стане нещо на акумулаторчето.
Значи няма значение с какъв заряден ток зареждаме батериите,така ли?
ESPACE - майстор
Твоя акумулатор в колата ако е 55А/ч мислиш ли, че има нещо дето да му ограничава зарядния ток на 5-6А например?

Тема "Зареждане на акумулатор в автомобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: