Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
borkata3000 - специалист
Уважаеми,
днес получих становище от EVN за присъединяване.

Изображение
Изображение

И в крайна сметка не получих официално становище за това какъв кабел да си пусна от трафопоста до парцела. На едно листче обаче г-н директора на клона ми надраска какъв кабел да търся.

Изображение

Но дявол да го вземе, не понятно ми е, кой от тези кабели да избера? Какво значат тези абревиатури?

Кабел CABT 2х35 (4.50 лв./м)
Кабел CABT 3x35 + 16 (5.20 лв./м)
Кабел NAY2Y 4х35 (7.80 лв./м)

Разстоянието от трафопоста до границата на парцела ми е 300 метра. Ще захранвам временна постройка, в която ще има пералня, бойлер, телевизор, музикална уредба, осветление, ..., все неща, които всеки има в дома си.
Бихте ли ме посъветвали, кой кабел е за моите нужди? Защо да избера единия пред другите? Бих избрал най-евтиния, но то ще поради невежество.
shadow__01 - майстор
При тези 300 метра пада на напрежение ще е доста голям. Ако искаш да е в разумни граници жилото ти трябва да поне 70мм2 алуминии. Може и 50мм2 медно жило, но е доста по-скъпо.
Голямо е разстоянието.
Кики - специалист
Аз ли не мога да включа не знам ама в становището навсякъде иде реч за монофазно изпълнение, а защо му е това САВТ 3x35+16 или пък NAY2Y 4x35 , за какво му е четирижилен кабел? Може и водката да ми е повече :?
hidrazin - майстор
На едно листче обаче г-н директора на клона ми надраска какъв кабел да търся.
Дреме му какъв кабел ще си сложи. Да не мислиш че въобще се е замислил дали партидата е трифазна или монофазна? :) Естествено че му трябва двойка а не тройка или четворка. Все пак партидата е монофазна.
За тези 300м ще има доста копане, пясък поне едно 15 кубика... Иначе защитната лента поне не е скъпа. Мнооого скъп ток. :?
:partyman:
Кики - специалист
Явно водката си е добре, обаче ми свърши черния хайвер, и сега се чудя ако обърна на червен дали няма да ме боли главата утре :shock:
borkata3000 - специалист
Правилно ли разбирам, че за да огранича загубите на напрежение трябва да ползвам мед, а не алуминий?

Т.е. ако взема най-евтиния вариант ще плащам повече за загубите по мрежата, отколкото за изконсумираната енергия?
fikata - майстор
2х35 мм2 Al или 2х 25мм2 Cu избирай по цена
И при двете сечения на 300м падът на 230V ще бъде в нормата под 5% при натоварване 8 kW
http://www.skrutka.ru/sk/tekst.php?id=38
hidrazin - майстор
По-дебел халуминиев кабел се равнява на по-тънък меден и в същото време е по-еветин. Примерно 50 квадрата меден отговаря на 70 квадрата халуминиев, а 35 квадрата меден на 50 квадрата халуминиев.
Просто при по-тънък кабел и при пуснати няколко големи консуматора да имаш недопустим пад на напрежението - примерно под 200 волта. Загубите по трясето естествено са за твоя сметка. Колкото по-големи консуматори, толкова по-големи загуби.
Лично аз бих сложил САВТ 2х50. В пъти е по-евтин от аналогичен меден пък и разликата между 35 и 50 квадрата алуминиев е около 1-1,2 лева на метър. Веднъж се копае. Тук принципа е колкото повече, толкова повече. Пишеш че е временна постройка ама си е оборудвана като нормално жилище - бойлер, пералня, готварска печка предполагам... Дребните консуматори не ги броя.
:partyman:
kam34 - специалист
Малко ми се струват тънички кабелите които му предлагате. Вижте в табличката за 300м какво сечение дават и то за меден кабел.

Според мен едно AL/R 3 х 35 + 54,6 вързано (2х35+16) + (35+54) т.е. 86+89кв.мм. цена 8.83 с ДДС
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -1614-0000

Токовото натоварване на този кабел понеже е с по висока допустима температура 90гр поради изолацията от омрежен полиетилен е аналогично с токовото натоварване на меден кабел.

Интересно що ти предлагат от енергото по тънък кабел, може би щото електромера им е преди кабела и ще мерят и дето загряваш кабела за тоя дето духа. :x

Прикачен файл

Клипборд01.jpg

Тема "CABT или NYY кабел? Какво по дяволите значи това?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: