Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
didosan - напреднал
Търся нещо за четене така че да мога да направя някакъв грамотен проект за етажа си.
Нещо което да съдържа общи изисквания при проектирането на битови електрически инсталации, нормативи и подобни неща .за да стане както си е реда. Четох някъде за стандарти отстояния на контактите от пода , както и броя им в съответните помещения но сега немога да ги открия .Подобни работи ще ми бъдат много полезни .
moimoimoi - майстор
придържай се към основното правило: твойте изисквания и нужди са над всякакви правилници,особено такива писани от едно време.
напоследък новите инсталации дето правя имат по 12-14 контакта в апартамент което за мен е някакъв минимум,но явно се прави с цял икономия на инвеститора,колкото да се каже че има някаква инсталация.

преди 10-11 години на един американец в една нормална стая 4 на 4 метра му сложихме по 6 контакта на стена, общо 24 в стаята групирани по тройки.тогава в българия още нямаше компютри и всевъзможните му маломощни консуматори и ми се стори странно че иска толкова много контакти
сега като си погледна бюрото на компютъра и установявам че имам от двете му страни по две шестици разклонители/пак 24 контактни извода/ и 90% са заети-3-4 зарядни за телефони,3-4 с музикална техника,3-4 с приемниците за тв,3-4 с компютрър/монитор....,2-3 с зарядни за фотоапарати и т.н.
didosan - напреднал
Немога да намеря нищо за предпазителите. На какво се слагат , за стая , за товар , разделят се на контакти и осветление ?
Кики - специалист
Вероятно очакваш конкретни указания как да си направиш инсталацията! няма да стане с оскъдната информация която си дал, пък и надали някой ще се навие да ти ги даде ей така. И все пак най общ отговор на последния ти въпрос: Инсталацията се разделя на токови кръгове които се определят на базата на предполагаемия товар и други фактори. Всеки токов кръг се защитава в началото си (таблото) от предпазител чиято стойност се определя от сечението на проводника от който е изграден, който пък се определя от предполагаемия товар който ще захранва. И с всички условности за твоя етаж, приемам 65кв.м. 2 стаи, кухня, баня +тоалетна:
1 токов кръг кухня - за готварска печка 4кв -25А предпазител
2 ---*-----*-----* - за останалите контакти 4кв - 20А
3 токов кръг контакти стая 1 - 2.5 кв - 16А
4 ---*----*-----*----- стая 2 - 2.5 кв - 16А
5 токов кръг климатик - може да са два или три като всеки е с 2.5кв и по 16А
6 токов кръг осветление - общ за целия етаж 1.5кв. - 10А
Всичко това е много общо заради всички условности, но за обща представа става, пък има и още много неща за обясняване, трипроводна инсталация, дефектно-токови защити, захранващ кабел и т.н. и т. н..

Забравих токов кръг бойлер - сечението и вида на проводника според бойлера но не по-малко от 2.5кв и 16А предпазител.
vk - специалист
Къде я търсиш тази информация ? Тук в този форум и в този раздел има всичко, което те интересува да си направиш инсталацията(за предпазителите и за кабелите и за ДТЗ-та и за закрепванията и за разкл.кутии и за контактите) - обаче и трябва доста да почетеш, да отсееш полезните мнения.
Безмислено е пак и пак да го повтаряме като латерна.
hidrazin - майстор
Мързела е голяма работа. Защо трябва да си играе да чете, след като може някой балък да му го снесе на готово?
Още повече че питащия е на светлинни години от тоците. :?
:partyman:
thinkpad - майстор
За обща култура прочети поне това ЦЪК и това ЦЪК Ако въпреки достъпният език не ти стане ясно, трябва или да имаш ентусиазма да четеш доста или да оставиш инсталацията да бъде изградена от електротехник. Стандарти за височина на ключове и контакти - слагаш по твой тертип и удобство. Има една Наредба No3, като толкова искаш нормативи, но е доста тежко четиво с над 2100 члена и общ обем от над 300 страници текст.

Тема "Ново окабеляване на етаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: