Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ceco_144 - специалист
Не знам дали има такава тема, затова реших тук да пусна една за по бързо разбиране. Въпроса ми е: Ако свържа нулата и зануляването на един уред /бибо - помпа/ за нулата на ел. инсталацията - правилно ли е, като другият съответно е фаза-фаза? Проблема е че е в сонда и като поставям контакт и щепсел след време получава конденс. Зато реших с устърклема да свържа направо бибото за ел. инсталацията. Дали така ще има опасност да протече по водата ток?
valentino76bs - майстор
ceco_144 написа:
Не знам дали има такава тема, затова реших тук да пусна една за по бързо разбиране. Въпроса ми е: Ако свържа нулата и зануляването на един уред /бибо - помпа/ за нулата на ел. инсталацията - правилно ли е, като другият съответно е фаза-фаза? Проблема е че е в сонда и като поставям контакт и щепсел след време получава конденс. Зато реших с устърклема да свържа направо бибото за ел. инсталацията. Дали така ще има опасност да протече по водата ток?
Захрани я с трижилен кабел и към някакъв оразмерен предпазител само за нея.
ceco_144 - специалист
valentino76bs написа:
ceco_144 написа:
Захрани я с трижилен кабел и към някакъв оразмерен предпазител само за нея.
Няма как да е 3-жилен. От вън идва само 2 - фаза и нула. Някога явно такъв кабел е имало. Трудно е защото на бибото има само 7 м. кабел и без да пусна допълнителен няма как вътре в сондата. Интересува ме има ли опасност като са свързани от бибото - нулата и зануляването, за нулата на ел. инсталацията?
valentino76bs - майстор
ceco_144 написа:
valentino76bs написа:
ceco_144 написа:
Интересува ме има ли опасност като са свързани от бибото - нулата и зануляването, за нулата на ел. инсталацията?
Не!
hidrazin - майстор
Гледай сега, режеш тоя кабел и му изхвърляш щепсела. После си купуваш ТРИЖИЛЕН кабел със същото сечение. Снаждаш го, изолираш всяка връзка по отделно с PVC лента. Отгоре слагаш една термосвиваема тръба с лепилен слой. Нещо такова:
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -3411-0087
После нагряваш с пистолет за горещ въздух или горелка докато прилепне добре и се покаже част от лепилото. Гаранция че няма да пусне вода дори и да работи потопена. На другия край на удължения кабел си слагаш един нов щепсел. Включваш в ПРАВИЛНО свързан контакт и си щастлив.
Правело му конденз... Ми кой те кара да използваш обикновени щепсели и контакти? Има и такива с добра защита. Например:
http://www.elektromarket.eu/bg/product/2029.html
Успех!
:partyman:
valentino76bs - майстор
Ей тука на има какво да прочетеш....viewtopic.php?t=9154
ceco_144 - специалист
hidrazin написа:
Гледай сега, режеш тоя кабел и му изхвърляш щепсела. После си купуваш ТРИЖИЛЕН кабел със същото сечение. Снаждаш го, изолираш всяка връзка по отделно с PVC лента. Отгоре слагаш една термосвиваема тръба с лепилен слой. Нещо такова:
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -3411-0087
После нагряваш с пистолет за горещ въздух или горелка докато прилепне добре и се покаже част от лепилото. Гаранция че няма да пусне вода дори и да работи потопена. На другия край на удължения кабел си слагаш един нов щепсел. Включваш в ПРАВИЛНО свързан контакт и си щастлив.
Правело му конденз... Ми кой те кара да използваш обикновени щепсели и контакти? Има и такива с добра защита. Например:
http://www.elektromarket.eu/bg/product/2029.html
Успех!
Първо никой не ме е карал да купувам евтин контакт и щепсел /контакта е водоустойчив, а щепсела беше заводски на бибото/.
Ами в близките 20м. нямам контакт, който да е занулен. Искам да те поптам, както сега съм го свързал нула и зануляване с нулата, и фаза с фаза, ако ги изолирам с тази лента ще свърши ли работа?
ceco_144 - специалист
valentino76bs написа:
Ей тука на има какво да прочетеш....viewtopic.php?t=9154
благодаря за линка :-D
hidrazin - майстор
ceco_144 написа:
...Ами в близките 20м. нямам контакт, който да е занулен. Искам да те поптам, както сега съм го свързал нула и зануляване с нулата, и фаза с фаза, ако ги изолирам с тази лента ще свърши ли работа?
1.Така както си го свързал (нула и зануляване с нулата) в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не трябва да е с контакт и щепсел.
2.Ами занули си контактите.
3.Аз лента не съм препоръчвал. Ако става дума за тази от линка, дето е самовулканизираща - ще свърши работа.
Същата обаче няма голяма механическа якост и не бих я препоръчал горещо за удължители. По-добрия вариант е термосвиваемия шлаух с лепилен слой.
Има го в повечето магазини за ел. материали. Дал съм и линк.
ceco_144 - специалист
hidrazin написа:
ceco_144 написа:
...Ами в близките 20м. нямам контакт, който да е занулен. Искам да те поптам, както сега съм го свързал нула и зануляване с нулата, и фаза с фаза, ако ги изолирам с тази лента ще свърши ли работа?
1.Така както си го свързал (нула и зануляване с нулата) в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не трябва да е с контакт и щепсел.
2.Ами занули си контактите.
3.Аз лента не съм препоръчвал. Ако става дума за тази от линка, дето е самовулканизираща - ще свърши работа.
Същата обаче няма голяма механическа якост и не бих я препоръчал горещо за удължители. По-добрия вариант е термосвиваемия шлаух с лепилен слой.
Има го в повечето магазини за ел. материали. Дал съм и линк.
Имах предвид, че нямам контакт наблизо. Знам как се зануляват контакти. Може ли да ми разясниш какво имаш предвид под точка 1 В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ

Тема "Правилно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: