Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tux
Здравейте,

трябва да поставя споменатото осветително тяло в кухнята.
Инсталацията е двупроводна, а самият плафон на металният си корпус има (нещо като) лустер клема с три "входа" - съответно L, N и "земя". Има си и жълто-зеленото кабелче вързано за корпуса.

Ключът е единичен с глимка, ако е от значение.

Ако свържа фазата с L и нулата с N, при включване свети само едната крушка. Самите фасунги са две и доколкото виждам тази която свети е вързана с кафяв кабел директно с L на лустер клемата, а при другата кабелът за фаза идва от там където е означението "земя".

Въпросът ми е допустимо ли е да се постави мост между L и "земя" или въобще как трябва да се свърже за да светят и двете крушки?

Благодаря
fikata - майстор
Въпросът ми е допустимо ли е да се постави мост между L и "земя" или въобще как трябва да се свърже за да светят и двете крушки?
НЕДОПУСТИМО Е !
Свържи кафявите проводници на клема L фаза от инсталацията
Другите два проводника/може би са сини/ на клема N нула от инсталацията.
Жълто-зеленото кабелче,свързано към корпуса го свържи и към от клема земя като направиш мост между нея и нулата N
Правилно е кафявият проводник /фазата/ да е свързан към вътрешната контактна пластина на фасунгата, а не към ринга.Провери това.
Последна промяна от fikata на вт авг 12, 2014 4:29 pm, променено общо 2 пъти.
ceco_144 - специалист
Съгласен съм с fikata, но не е ли по добре като е 3-на клемата да си остане жълто-зеления кабел по средата и с мост да се прехвърли към нулата /N/.
Така според мен ще се избегнат скупчването на кабели на едно място.
При мен също бяха се оплескали кабелите - червен и бял. Като свързах светеха само полувината. След като разкачих всички кабели и ги комбинирах по цвят - също се наложи и вътре при фасонките малко да ги по разместя и накрая светнаха :)
fikata - майстор
ceco_144
Прав си.Пропускът е мой от недоглеждане,че има и трета лустърклема.
Корегирах поста си.
tux
ОК, fikata и ceco_144 - благодаря!

Ще комбинирам кафявите на L, сините на N + останалото, което споменахте.

Тема "Свързване на плафон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: