Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!Новичък съм и много работи не са ми ясни,но реших да си направя малка работилничка в къщи.Ей така да се занимавам с електротехника.Та въпроса ми е следният:Искам да си направя така в работилничката,че като направя късо съединение/което ще ми се случи понякога/,да не правя големи бели и същевременно да ми сигнализира че нещо в устройството с което работя в момента не е в ред.Става въпрос за късо при 220 Волта.Гледам в някои работилници работниците умишлено си дават накъсо 220В,светва една лампичка и нищо им няма всичко се възстановява от самосебе си.Извинявам се предварително ако нещо в моето питане не е както трябва,но дано съм бил разбран правилно!!
hidrazin - майстор
Добре дошъл. Това с лампичката се нарича пробна лампа. Никой никога нищо не дава умишлено на късо. Още по-малко 230 волта.
Един съвет - преди да правиш каквото и да било, залегни над учебниците. Има и достатъчно много книги по основи на електротехниката.
Успех с четенето.
:partyman:
valentino76bs - майстор
Boxsi11 написа:
следният:Искам да си направя така в работилничката,че като направя късо съединение/което ще ми се случи понякога/,да не правя големи бели и същевременно да ми сигнализира че нещо в устройството с което работя в момента не е в ред.Става въпрос за късо при 220 Волта.Гледам в някои работилници работниците умишлено си дават накъсо 220В,светва една лампичка и нищо им няма всичко се възстановява от самосебе си.
Тази лампичка където свети по работилниците можеш да си я направиш и ти :),свързваш лампата последователно на каквото ще пробваш и така ,разбра ли ако не да го начертая ...
shadow__01 - майстор
Късмет е, че имаш място да си направиш такова малка работилничка. Ако ще и да е само една маса с контакти до нея.
Някой от нас живеят в панелки и познай дали имат място.... Още повече пък ако са 3-4 човека в жилището.
Това с лампата е един контакт като последователно на единия проводник е свързана една или повече пробни лампи. Късо няма как да стане, но мощните консуматори няма да работят на пълня мощност.
Нейната роля е да се провери дали даден уред с ниска мощност дава на късо на празен ход.
Разбрах Ви и много Ви благодаря за отговорите.Доколкото придобих информация трябва да отида до най-близкият ел магазин и да си взема автоматичен изключвател примерно на около 15А, и да го включа последователно на фазата,така например при късо мвоментално той ще ми изключа фазата.Въпросът ми е дали този автоматичен изключвател трябва да бъде 15 А или 25А ?
shadow__01 - майстор
Boxsi11 написа:
....Въпросът ми е дали този автоматичен изключвател трябва да бъде 15 А или 25А ?
Това също. Но отделен контакт с лампа/и задължително трябва да има.
Автоматичните предпазители за този диапазон са по стандарт 16A и 25A. 25A би трябвало да е този в таблото на жилището. Може да сложиш 10A или 16A. Трябва да имаш и 6A за консуматори с по-ниска мощност. Може и държач за стъклени предпазителчета да си направиш/купиш. Те са много разновидности и с тях можеш да предпазиш консуматори с много ниска мощност.
Аз съм си направил един контакт със предпазител 6A завързани с изолирбанд и го ползвам само ако нещо ми е много съмнително дал ще заработи правилно. Спасявало ме е от объркани намотки на трансформатор.
fox_vt - майстор
Нещо май не се разбрахте.От пробна лампа отидохте до пробване на късо с АП което е недопустимо!!!АП трябва да те предпази от късо не да тестваш с него.Резултата може да е свиждане най малко с пожарната.
valentino76bs - майстор
hidrazin написа:
Един съвет - преди да правиш каквото и да било, залегни над учебниците. Има и достатъчно много книги по основи на електротехниката.
:partyman:
Това е най разумно ми се струва от всички отговори.
MIRO_073 - майстор
Здрасти.

След, като си решил да си "играеш" с мрежово напрежение при тези знания за твоя безопасност най-сърдечно те съветвам да си купиш мрежов разделителен трансформатор 230/230V около 2000W за да имаш 10-ина ампера. Ще ти струва около 500-600лв този трансформатор, ама утрешния ден е безценен.
kozl - майстор
И какъв трябва да е ефекта от трафа?
Някога в основното школо ни учеха на електротехника. Даже имаше практика.
Е винаги има начало. И ако за начинаещите "играта" е налучкване то за опитните е грешка по невнимание и в 2-та случая може да е на късо.
Не е ли по-безопасно в началото да пробваш схемичkи с напрежение по-ниско от 60 Волта?
Последна промяна от kozl на чет авг 21, 2014 3:00 pm, променено общо 1 път.

Тема "Късо съединение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: