Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivankolev - помощник
Желая да си направя парково осветление.Същото да се изключва с фото клетка и с вградени лампи в стената иосветители за алеите. Моля колегите за помощ и сма и осветители с които да бъде направено същото. Предварително Ви благодаря за помоща и отговорите. Иван Колев
Justy - майстор
Не те съветвам с фотоклетки. Нестабилен елемент. Не може ли по време ?
jordanvass - майстор
Колега Колев, така поставен въпросът звучи по-скоро като задание за курсова работа, а не като за направи си сам. Почни я отнякъде, пък като срещнеш някакъв конкретен проблем - постави го тука да го обсъдим и решим, а не да правим цялостен проект от А до Я. Защото при наличието на безброй видове халогенни лампи на пазара, които са си с PIR датчик за движение и с фотосензор за включване само при тъмно - задачата ти е повече въпрос на творческа фантазия кое къде да разположиш, отколкото на някакъв инженерен проект. Лампите се намират във всеки магазин за електроуреди, има с различна мощност, а включването им в електрическата мрежа е елементарно и обяснено с картинки. Аз така и не разбрах кое точно те затруднява, а и какъв тип осветление искаш - икономично с енергоспестяващи крушки или обилно халогенно осветление.
ivankolev - помощник
Благодаря за Вашити съвети. Осветлението ще бъде с халогенни лампи .С тези PIR датчици дали няма да се включва и при движение на животни ,което не е желателно.
velsi - Почетен майстор
Зависи как и накъде са насочени. При правилно поставен датчик трябва да мине може би крава за да го задейства. :-D Трябва да е ясна все пак целта на това осветление. Постоянно ли трябва да осветява или само при преминаване на хора.
jordanvass - майстор
PIR датчиците си имат потенциометър за избиране на нужния праг на задействане. Аз ползвам такива на двора и от животни не ми се задействат, но пък от други смущения в мрежата от време на време сами си святкат. Добре, че поне си гаснат после сами. Всъщност като се замисля - при мене това си е положителен ефект, щото разбойниците си мислят, че някой има из двора и ме заобикалят. Мога, но не искам да го отстраня този проблем.
Помисли за друго - от къде ще влизаш и къде е най-удачно да се постави лампата, за да не святка излишно.
При мене например като влизам в двора лампата е на близкия ъгъл и веднага святва. До тука добре. Лошото е, че докато съм из двора тя си гасне и после чак на излизане като мина покрай нея се пали безсмислено, ама пълно щастие няма.
dimitar2s - специалист
Обмислям подобно осветление за двора. Въртеше ми се вариант с няколко датчика и осветителни тела свързани паралелно, така че ако един от датчиците се задейства светват всички лампи. Не съм си правил схемичка, но мисля че 3 проводна линия ще свърши работа. Вярно че няма да е най-икономичния вариант, но ще е ефектно и удобно. Какво мислите?
PIR датчиците с комутация на 220V които съм виждал имат регулиране на времезадръжка и чувствителност спрямо осветеност, не съм попадал на такъв с регулиране на чувствителността според преминаващия обект, за какви модели говорите?

Тема "направа на парково осветление с фотоклетка за изключване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: