Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Здравейте някой може ли да ми обясни разликата между маса (земя) и нула и защо в някои страни ги разделят. В България винаги маса и нула са свързани заедно в контакта и няма отделен кабел.
hidrazin - майстор
thebugger написа:
В България винаги маса и нула са свързани заедно в контакта и няма отделен кабел.
Дрън, дрън, дрън... Въобще си на светлинни години от електротехниката.
Започни с някой учебник по основи на електротехниката.
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Най-лесно ще разбереш разликата ако пипнеш фазов и нулев проводник :)
Andri01 - майстор
За обща култура има Wikipedia. За работа по ел.системи и апарати-се учи минимум 3-4 години. Не е добра идея,човек да се образова от форумите и да започне да бърника в контактите.Лошото на тока е,че като те удари,не можеш да го ритнеш,да си го върнеш! :lol:
thebugger - специалист
Не аз нямам намерение да пипам по контактите, просто се чудя каква е разликата между земя и неутралната. Смисъл двете са свързани някъде по трасето нали? Иначе нямаше има затворена верига ако хванеш фазата и си бос примерно. Каква е връзката между земя и нула или по скоро каква е разликата?

П.С. Нямам намерение да пипам по контактите, аз специализирам в слаботокова техника, просто ми стана интересно, а Wikipedia не помага много много, смисъл много научно са написани нещата.
p.v.x - майстор
thebugger написа:
Не аз нямам намерение да пипам по контактите, просто се чудя каква е разликата между земя и нула. Смисъл двете са свързани някъде по трасето нали? Иначе нямаше има затворена верига ако хванеш фазата и си бос примерно. Каква е връзката между земя и нула или по скоро каква е разликата?
И ти си за IQ теста от рекламата във форума. :-D
Все някъде , от доставчика до контакта , нулата е заземена. :lol:
thebugger - специалист
Нали и аз така си мислех, винаги нулата и масата са свързани, значи не би трябвало да има разлика между двете. Защо тогава имат различни имена. Доколкото разбирам в някои държави има отделнен проводник за масата от нулата. Защо се прави това нещо?
moimoimoi - майстор
това дето му казваш маса се нарича заземление/земно/
и нулата е заземлението са с нулев потенциал - 0 волта
разликата е че нулата се ползва и през нея протича ток,нарича се работна нула, а през заземлението нормално не протича ток,то служи за защита на метални нетоководещи части/корпуса/ на електроуредите.когато в някой електроуред настъпи пробив в изолацията или проводник под напрежение докосне корпуса на уреда става късо съединение,протича голям ток и предпазителя изключва.

когато инсталацията е 2-проводна няма отделно заземление и за тази цел се ползва нулата-тогава се прави защитно зануляване
като цяло схемата с 3 проводника - фаза нула и земно е по надеждна и безопаснаот 2-проводната,понеже от натоварване нулата може да прекъсне

при 2-проводна инсталация нулата е многократно занулявана-на всеки електрически стълб има самостоятелно земно
FM STEREO - специалист
Маса има в електрониката!

Тема "Разлика между маса и нула" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: