• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ZEDYCUS - майстор
Предаде се двигателят на банцига. :?
Тръгва завърта, работи около 4-5 минути и се изключва от защитата. :? Като изстине(загрява много кондензатора и самия двигател) тръгва пак за 3-4 минути и пак спира. Мисля, че не може да вдигне обороти и да се изключи центробежния изключвател и продължава да работи с кондензатора.
Единствено имах време да направя един тест с мулти метър- напрежението в контакта без да пусна банцига е 220в, при пускането му пада на 170волта и след завъртане на лентата се задържа на 200 волта.
Може ли да не достига обороти заради слабото напрежение или бъркам нещо. Другия път ще пробвам без натоварване дали ще работи стабилно, ще проверя и лагерите му. Двигателят е 1,1 кв монофазен,2900об с 140μF кондензатор.
Къде да търся причината, да пробвам ли с друг кондензатор как ще е?
Поздрави. :partyman:
Andri01 - майстор
нямаш стабилно захранване 220в.! Що така пада? Виж връзките в контакта.
moimoimoi - майстор
трябва да му се измери тока при пускане при празен ход и при работа

за начало свали му капачката на клемната кутия и помириши на какво ухае

центробежния по принцип се чува като изключва ако работи само двигателя
може да направиш опит като ръчно го прекъснеш след като е развъртял

или го пробвай на друг контакт
ZEDYCUS - майстор
Връзките ще ги погледна, но забравих да спомена, че двигателя е в село. Тока си е слаб по принцип. Комшията като пусне нещо по яко при мен примигват лампите. :)
Центробежния не се чуваше да изключва, затова предположих, че не вдига обороти. Може ли да е блокирал?
gniav - напреднал
Да не би да работи само с пусковата?
lov - майстор
Щом загрява кондензатора може да е пътник. А и вероятната причина да се стигне до там е че не ти изключва центробежния. Малко са омотани нещата и точно не може да се определи последователността кое е първото. Защото може и да е в обратния порядък. калпав кондензатор и от това не успява да развие нужните обороти и в следствие на това не ти изключва центробежния.
Пробвай да го изключиш ръчно и ако двигателя си тръгне нормално вече ще разбереш. Другия може да вържеш една лампа на 220 успоредно на кондензатора и да разбереш дали изключва. А че напрежението ти пада доста под нормалното не е добре но все пак мотора на празен ход трябва да развърти.
gniav - напреднал
Кондензатора не влияе на оборотите. Пробвай да го изключиш и да побутнеш двигателя с ръка. Ако не върти е изгоряла работната намотка (измери си я). Ако завърти и работи значи е проблем в прекъсвача.
ZEDYCUS - майстор
Благодаря за съветите, ще пробвам какво ще стане и ще докладвам. :partyman:
lecki - специалист
Пробвай да смениш кондензатора - той не трябва да загрява,
свали лентата и виж дали ще работи нормално - ако е от тока
трябва да тръгне нормално.
Лагери?
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с монофазен Двигател 1,1 кв" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: