Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Antonini - специалист
Чудя се дали няма да си навлека някаква беля от страна kd властите с поставянето на тази тема, ако тя в бъдеще се окаже практика за някои хора. Затова бъзам да се застраховам като напиша с ГЛАВНИ БУКВИ СЛЕДНОТО: ТЕМАТА Е ПОСТАВЕНА САМО С НАУЧНА ЦЕЛ, ЗА ОБСЪЖДАНЕ ОТ ЛЮБОВ КЪМ НАУКАТА! НЕ ПОСТРЕКАВАМ, НЕ АГИТИРАМ НИКОЙ, ДА ЕКСПЕРИМЕНТИРА СХЕМНОТО И РЕШЕНИЕ НА ПРАКТИКА!

Та сега по същество:

Ако има схема реализирана с достатъчно мощни транзистори които да превклучват с честота околу 200 Hz на входа, а на изхода и, отново да стабилизира в 50 Hz, то тогава електромера който е изчислен да работи с честота 50 - 60 Hz, би трябвало да се "чуди" какво да прави? Дискът му ще се върти ли? :lol: - Докато го поеме токовата намотка да се завърти с такава бърза честота за толкова кратко време, вече ще трябва да го спре предавката му към циферблата :)
Вярно, при такава висока честота, тока ще е към 4 пъти по голям в проводника от електромера до входа на въпросното устройство, но пък за сметка на това няма да се прекалява с конумацията след устройството, такар че в проводника след електромера да не тече ток повече от 6 Ампера :)
Очаквам вашите коментари тук.
Ще се върти ли електромера с консумация от 200 Hz, или НЕ?

П.П

Междудругото някой знае ли дали по закон е забранено да ползваш вкъщи уред който не е за 50 - 60 Hz ??? :forbidden:
Последна промяна от Antonini на съб яну 20, 2007 7:34 pm, променено общо 1 път.
hygro - майстор
Antonini написа:
Ще се върти ли електромера с консумация от 200 Hz, или НЕ?
Класическият електромер е гениален измервателен уред. Теоретично няма да има никаква промяна. На практика ще има изместване на фазата на магнитния поток в токовата намотка, вследствие увеличените загуби в магнитопровода. Може би ще спечелиш 1% :)
Antonini написа:
Междудругото някой знае ли дали по закон е забранено да ползваш в къщи уред който не е за 50 - 60 Hz ??? :forbidden:
И още как! Много бързо ще дойдат да ти дръпнат ушите, защото съседите ти ще писнат от смущенията по мрежата. :blackeye:

Има начин да бъде спрян електромера без достъп до него, но ме ме питайте за него. А и който знае как, по-добре да не го афишира тук. :stumm:
masteradmin - майстор
И аз така мислия просто мога кажа, че електромера отчита само активна енергия, а реактивна не.
jordanvass - майстор
hygro, ти това за спирането на електромера само по форумите ли го чете или си го правил и на практика си се убедил, че спира да се върти? Много ми е интересно, понеже преди година време участвах активно в една такава дискусия в един по-голям български форум и там доста хора се кълняха, че са го видели това чудо, ама на практика се оказа, че само са чели из братските руски сайтове зарибителна теория, която издиша по всички шевове. Но в края на краищата си прав - и на мене не ми се дискутира как се зареждат и разреждат кондензатори, които само на кукуво лято спират електромера.
Antonini, какво значи "Уред, който не е за 50-60Hz"? Ако консуматорът е зависим от честотата на мрежовото напрежение и не е за тази честота - той или няма да заработи, или ще работи некоректно. Но на Енергото им е все тая колко добре ти работи консуматорът, стига да си плащаш редовно сметката за ток.
hygro - майстор
jordanvass написа:
hygro, ти това за спирането на електромера само по форумите ли го чете или си го правил и на практика си се убедил, че спира да се върти?
По форумите има много врели-некипели. Устройството с импулсното зареждане и разреждане на кондензатор спада към тази група. Но тъй като много внимавах в часовете по електрически измервания, по физика а също и по математика, зная къде са границите на това иначе перфектно измислено устройство. Спиране е силно казано, но практически е възможно да се забавя в доста широки граници. Приказките за въртене в обратната посока без наливане на енергия към мрежата са глупости, с едно единствено изключение, но те не касае обикновените монофазните домашни електромери.

Новите електронни електромери засега също имат "детски болести", но преодоляването им е елементарно и най-късно следващите модели на производителите ще са вече "железни". Тогава творческия импулс на любителите на евтина електроенергия ще бъде осезателно възпрепятстван, но едва ли напълно непреодолимо :)

Въпреки, че темата е много интересна, мисля, че е по-добре да не я подхващаме тук — най-малкото ще настане стълпотворение от люде, които неистово искат да "накажат" електроснабдяванията.
jordanvass - майстор
"Спиране е силно казано, но практически е възможно да се забавя в доста широки граници"
Тука вече съм напълно съгласен с тебе. Щото в първия момент като го "спря" категорично тоя електромер и изведнъж си помислих да не се подлъжеш да кажеш и че можеш и назад да го връщаш, както пише на много места, но явно си сериозен човек. Прав си, не си заслужава коментара темата.
estrogen - специалист
Защо темата е интересна и се обсъжда теорията а не практика , нека да се развива темата без злоопотреби и въпроси как да накарам електромера си да отчита по-малко . Все пак форума е образователен научен . Вярвам"невярвам" че никой "всеки" няма"има" желание да играе сечено на IVN & e-on .
Защото съм БЪЛГАРИН
След като прочетох темата до тук реши и аз да напиша няколко неща.

1. Слухове:
Чувал сам за машинка(показана в бившия СССР), която се вкарвала в контакта и карала електромера да върти на обратно ... дори се продавало нелегално нещо подобно и в България, но това е още по неподвърдена информация.

2. Какво сам виждал с очите си:
В лабораторни условия съм спирал електромер (от старите които имаха вътяща се част). Не мога да си спомня дали не почваше и на обратно да върти. Уредът представляваше един котейнер около 30-40 кг (умален вариант на печка "Чудо" :roll: ) с лост, който променя фазовия ъгъл.
Тъй като електромера отчита по формулата:

P=U.I.cos(f) (справка http://bg.wikipedia.org/wiki/Мощност )

Именнто този ъгъл f се променя и когато стане cos(f)=0, електромера спира да работи.

Признавам, че не внимавах много по време на упражнението :oops: и не мога да се изкажа по няколко важни момента:
1. Не помня дали уредат се включваше след или преди електромера (което би обезмислило приложението му)
2. Косумира или не електроенергия, дали може да се използва в домашни условия или само в лаборатория. :?

Очаквам с нетърпение да видя как ще се развие темата от тук нататак.

П.С.
Моето мнение е че трябва да коментираме такива неща, защото си раздвижвамве сивото вещество и търсим научен начин да постигнем нещо. Ако искахме да крадем електроенергия и сега можем да опънем жиците и да си направим циганско гето !
Но все пак приканвам участниците във форума, ако намерят някакво практическо решение да не го използван с комерсиална цел !
hermit - специалист
В лабораторни условия съм спирал електромер (от старите които имаха вътяща се част). Не мога да си спомня дали не почваше и на обратно да върти. Уредът представляваше един котейнер около 30-40 кг (умален вариант на печка "Чудо" ) с лост, който променя фазовия ъгъл.
Тъй като електромера отчита по формулата:

P=U.I.cos(f) (справка http://bg.wikipedia.org/wiki/Мощност )

Именнто този ъгъл f се променя и когато стане cos(f)=0, електромера спира да работи.

Май май през една и съща лаборатория на Софийската политехника сме минавали. Само че като стане cos(fi) нула, консумираш само реактивна мощност, а тя не топли.
Но аз викам наистина да не я разискваме много-много тази скверна тема, че ще вземем без да искаме да дадем свежи идеи на някои бандити. Пък мен лично бандитите ме притесняват повече от сметките за ток, пък били те и надписани.
pavelari - майстор
ПРОСТО ЗАГУБИТЕ В ПРЕОБРАЗУВАНЕТО НА ЧЕСТОТАТА ОТ 50 на 200 и пак на 50 са ДОСТАТЪЧЕН ПОВОД ЧОВЕК ДА ОТХВЪРЛИ ТАКАВА ИДЕЯ ОЩЕ ДОКАТО СИ Я ПОМИСЛИ
Освен това за да подадеш на електромера 200 херца значи да правиш промени преди него - демек по - добре да пуснеш отклонение от фазата преди електромера до помещението след електромера :)

Тема "КОНСУМАЦИЯ НА ТОК ОТ МРЕЖАТА С 200 Hz ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: