Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tishotch - специалист
http://moby-bg.com/product/596/dizayner ... hnost.html

Смятам да си закупя горепосочения вентилатор но в офертата пише че се нуждае от допълнителна постоянна фаза. В момента на това място имам поставен обикновен вентилатор-без датчик който се включва от отделен ключ. Необходимо ли е да се прави нещо допълнително при монтирането на новия ?
Draganov - специалист
tishotch написа:
http://moby-bg.com/product/596/dizayner ... hnost.html

Смятам да си закупя горепосочения вентилатор но в офертата пише че се нуждае от допълнителна постоянна фаза. В момента на това място имам поставен обикновен вентилатор-без датчик който се включва от отделен ключ. Необходимо ли е да се прави нещо допълнително при монтирането на новия ?
Не е нужна допълнителна фаза,просто при вентилатора трябва да имаш фаза и нула,за да работи таймера и датчика,а допълнителен извод на вентилатора се комутира от ключ,за да се включи ръчно.
П.С. Допълнително трябва да пуснеш проводник свързан към фаза до вентилатора.
Последна промяна от Draganov на ср окт 29, 2014 12:43 pm, променено общо 1 път.
stiv1961 - майстор
Пише, че ти трябва постоянна фаза ако го монтираш автоматично
АВТОМАТИЧНО:
• Чрез електронния блок за управление BU-1-60. Доставя се при отделна поръчка.
• От таймера Т ( позволява работа на вентилатора от 2 до 30 минути след изключване на осветлението).
• Чрез датчика за влажност и таймера ТН (ако влажността във помещението се повиши до нивото зададено от
потенциометъра вентилатора се включва автоматично и продължава да работи до нормалното ниво на влажност. След
изключване от датчика за влажност работата на вентилатора продължава до времето зададено от таймера.)

Ако го монтираш ръчно отделна фаза не ти требе
РЪЧНО:
• Вентилатора се включва от ключа за осветление, не е включен в комплекта.
fikata - майстор
В момента на това място имам поставен обикновен вентилатор-без датчик който се включва от отделен ключ. Необходимо ли е да се прави нещо допълнително при монтирането на новия ?
Не е необходимо.
но в офертата пише че се нуждае от допълнителна постоянна фаза.
Това го пише, защото някои модели вентилатори ползват захранване от осветлението на помещението.Т.е фазата към вентилатора е същата, която се ползва и за осветление в помещението и се прекъсва от ключа за осветление, като в тази схема:
Изображение
В твоя случай захранването на вентилатора е независимо от това на осветлението и е постоянно/зависимо само от неговия ключ/
DMN - майстор
tishotch написа:
Необходимо ли е да се прави нещо допълнително при монтирането на новия ?
Необходимо е да пуснеш още един проводник(фаза), който да не се прекъсва от ключ до вентилатора. А този проводник, който имаш в момента и се прекъсва от ключа той ще бъде управляващия. Т.е. на вентилатора трябва да имаш три клеми - едната е за нулата(не се прекъсва от прекъсвач),втората е за фазата(не се прекъсва от прекъсвач, за този проводник става дума, такъв трябва да пуснеш допълнително) и третата клема, на която трябва да свържеш фазата идваща от ключа, този който използваш за вентилатора в момента. Трябва да гледаш по обозначенията на клемите на вентилатора къде кое да свържеш.
fikata - майстор
Ето твоята схема:
Изображение
Wiring diagram for the fans equipped with a timer / timer, humidity sensor and a built-in switch
Това е схемата на вентилатор с таймер,влагомер и вграден ключ
Горната схема/Wed Oct 29, 2014 12:43 pm/ е същото но без вграден ключ във вентилатора и в LT се свързва фазата след ключа за осветлението, освен директната фаза в клема L.
Ето ги възможните схеми:
http://www.ventilation-system.com/item/ ... s_100_LD1/
В линка натиснете Wiring да видите всички схеми на свързване.
Най добре е да се види конкретната схема в инструкцията за ползване на самия модел
Последна промяна от fikata на ср окт 29, 2014 5:04 pm, променено общо 3 пъти.
DMN - майстор
Изображение

:?
По тая схема според мен вентилатора няма да духне. Трябва на "LT" да се свърже фазата идваща от прекъсвача или да се направи мост между "L" и "LT", но с моста се губят автоматичните функции на вентилатора. Поне последния вентилатор с таймер и датчик за влажност, който свързвах работеше на този принцип.
DMN - майстор
Прикачен файл:
v1JPGIjMA4Zy.jpg
v1JPGIjMA4Zy.jpg (26.75 KиБ) Видяна 4396 пъти
Това имам предвид, като по-горната схема, но махаме лампата за по-нагледно в случая и да не се бърка автора :)
tishotch - специалист
Понеже не виждам как ще прокарам допълнителен кабел до вентилатора понеже е монтиран на окачен таван в банята...дали мога да го направя неуправляем т.е без да използвам ключ, да се стартира автоматично от датчика и таймера ?
galin56 - специалист
Така имам вентилатор от тях във банята. Само, че според мен трябва да си купиш и датчика BU 1-60 за да ти работи автоматично. Ако имаш ключ, който до сега ти е гасил само вентилатора и отделен ключ за лампата, значи имаш кабел от ключа директно в вентилатора. За да ти работи автоматично купуваш датчика, настройваш го (с едни DIP ключета и потенциометър) пускаш му фазата за предния ти вентилатор в датчика. От датчика пускаш фаза към вентилатора и той си го пуска и гаси автоматично според как си го настроил. Включваш от ключа и не гасиш. Това значи постоянна фаза. Но за да ти работи така трябва да си купиш и датчика. Вентилатора няма вграден. Сигурен съм на 99%. Най-добре им се обади по тела, но съм сигурен, имам го датчика в мойта баня на друг модел вентилатор обаче.

ПС:Така съм го свързал аз, обаче аз го ползвам като датчик за влага. Ти ако искаш да го ползваш за таймер, ще трябва да прекараш още една жица, фаза от лампата до датчика, която да ти служи като ключ. Тоест пускаш лампата и започва отброяването, след това я гасиш но той продължава да върти. Ако искаш мога да ти обясня и по-подробно, но знай, че трябва да си купиш и датчика отделно.

Тема "Отделна фаза за вентилатор, как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: