Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kubeto83 - помощник
Здравейте имам следния проблем. Имам търговско помещение тип бърза закуска. В него е инсталирана монофазна инсталация. Трябва да се изгради и трифазна. За целта е нужно да пусна заявление за проучване в ЧЕЗ и след това да пусна вече изграждането. Но в ЧЕЗ трябва да реша за колко мощност искам:

No Наименование на услугата Цена без ДДС ДДС Цена с ДДС Срок за изпълнение /дни/
1 Извършване на проучвателна работа по външно ел. захранване, даване на технически указания и издаване на удостоверение за мощност
1.1 Цена на ЕРП до 15 kW 80,90 16,18 97,08
1.2 Цена на ЕРП до 50 kW 96,31 19,26 115,57
1.3 Цена на ЕРП до 100 kW 122,00 24,40 146,40
1.4 Цена на ЕРП до 500 kW 211,92 42,38 254,30
1.5 Цена на ЕРП до 1 000 kW 366,04 73,21 439,25

За самите проучвателни работи разликите не са толкова големи. Но след пускане на заявление за изграждане в зависимост каква мощност съм искал варират и цените. Като почват от 600 лева за 15 KW като достигат на 2000 лева и нагоре за по-високите мощности.
Как мога да разбера колко мощност ще ми е нужна. Трифазния ток ще се ползва само за няколко уреда. Аспиратор с двигател на трифазен ток. Електрическа печка за печене на пици. Тестобъркачка на трифазен ток и евентуално още някой уред.
Печката е около 10 KW.
Тестобъркачката е около 1 KW.

Мощност от до 15 KW дали ще ми свърши работа или трябва да се изгражда по-голяма 50 kw, 100 kw. Може ли някой да помогне. Благодаря ви
Virtuozo - специалист
Верно е че печката е 10 киловата при максимална мощност на всичките нагревателни тела,но като се има в предвид,че е производствено нека го наречем предприятие се приема че постоянно ще е на макс.Освен печката другите консуматори са малки,но се натрупват:Тестомесачка,аспиратор,осветление,евентоално климатик примерно за лято и зима,някакво малко бойлерче за топла вода за миене... Значи 15 киловата са на ръба според мен,но може и да стигнат.50 киловата са много голяма мощност и ще са пре пре достатъчни. Не съм много запознат,няма ли стъпка между 15 и 50 киловата? Ако може 20 киловата ще си екстра.
fikata - майстор
kubeto83
Необходимата ти мощност се определя чрез едно малко проектче от правоспособен проектант, според твоите нужди от ел.консуматори и тяхната работа на едновременност.
Това проектче и неговото изпълнение е необходимо за узаконяване на твоята инсталация на обекта, освен от електроразпределителното предприятие/Разрешение от Електроснабдяване. Документ за електромер (закупуване, поставяне, узаконяване). , така и от други инстанции като Разрешение от Служба противопожарна охрана и т.н., които без проект и проверка на изпълнението му не узаконяват обекта или неговото изменение от първоначалните му разрешения.
kubeto83 - помощник
Virtuozo написа:
Верно е че печката е 10 киловата при максимална мощност на всичките нагревателни тела,но като се има в предвид,че е производствено нека го наречем предприятие се приема че постоянно ще е на макс.Освен печката другите консуматори са малки,но се натрупват:Тестомесачка,аспиратор,осветление,евентоално климатик примерно за лято и зима,някакво малко бойлерче за топла вода за миене... Значи 15 киловата са на ръба според мен,но може и да стигнат.50 киловата са много голяма мощност и ще са пре пре достатъчни. Не съм много запознат,няма ли стъпка между 15 и 50 киловата? Ако може 20 киловата ще си екстра.
Не няма междинна. 15 и после 50 kw. Там има изградена и монофазна инсталация. Не знам как стоят нещата тя поема ли част от можноста. В смисъл примерно че една част от оборудването ще е на монофазна инсталация. Хладилници ,кафемашина, дребно оборудване като резачка за салами и такива неща. уредите които ще са на трифазен са аспиратора, печката, тестобъркачката. Печката ще е на две фурни и не е сигурно че ще се ползват и двете нива. Но може да се случи и приемаме че ползваме максималната мощност на нея. Има възможност за печка която ще е около 7 kw да се купи. Климатик и бойлерче няма да има защото е в търговски център където си има охлаждане и централно отопление.
kubeto83 - помощник
fikata написа:
kubeto83
Необходимата ти мощност се определя чрез едно малко проектче от правоспособен проектант, според твоите нужди от ел.консуматори и тяхната работа на едновременност.
Това проектче и неговото изпълнение е необходимо за узаконяване на твоята инсталация на обекта, освен от електроразпределителното предприятие/Разрешение от Електроснабдяване. Документ за електромер (закупуване, поставяне, узаконяване). , така и от други инстанции като Разрешение от Служба противопожарна охрана и т.н., които без проект и проверка на изпълнението му не узаконяват обекта или неговото изменение от първоначалните му разрешения.
Добре а към кого мога да се обърна за такъв проект имаш ли представа.
fikata - майстор
Технико-проучвателния отдел на местното ти ЕРП деликатно ще ти подскаже избор на проектант за да минеш по павирания път до тях.
kubeto83 - помощник
fikata написа:
Технико-проучвателния отдел на местното ти ЕРП деликатно ще ти подскаже избор на проектант за да минеш по павирания път до тях.
Два пъти им звъня но те не могат да ме насочат кой да ми изготви такъв проект. Те не извършвали такава услуга но без да е изчислено не може да се пусне разрешение. А не могат и да ме насочат кой я извършва тази услуга.
moimoimoi - майстор
15 киловата са на ръба
за това най добре 50 киловата, че утре ще решиш да разширяваш производството и ....
ако от ерп-то искат само да им посочиш нужната мощност,казваш им 50кв,ако искат да има проект тогава намираш проектанска фирма дето да направи ел.проект
valentino76bs - майстор
kubeto83 написа:

Тестобъркачка на трифазен ток и евентуално още някой уред.
Печката е около 10 KW.

Мощност от до 15 KW дали ще ми свърши работа или трябва да се изгражда по-голяма 50 kw, 100 kw. Може ли някой да помогне. Благодаря ви
Да ти кажа и моето мнение защото често се сблъсквам с такива заведения.Обаче за да ти дам точен отговор трябва да ми дадеш точните киловати на всичко,защото при това което даваш 15kw са ти напълно достатъчни,друго нещо е вече ако искаш да се презапасиш и гледаш нещо за напред.Основната ти мощност е фурната ,пиците се печат при по голяма температура от колко закуските /400 градуса/ за да може да станат бързо но имат регулатор включва изключва така ,че тази мощност е за двете нива и режима не е на пълна мощност въпреки че и това е хубаво да се случва :).Моторите на всички тесто бъркачки които съм правил са над 1 kw 1.5 - 2.2kw но там я ползваш не повече от 30 минути на ден ,даже са много.Aспирацията предполагам ти е с мотор доста под киловат.Имаш отопление зимата там колко е ? Хладилници фризери и някои други уреди да кажем 2 кв монофазно.ЕРП-то ще ти сложи външен предпазител не по малко от 25 А.Но коефициента на едновременост го слагам долу горе 0.75/защото си потребител с повторно-кратовременен режим на работа/.Та от всичко казано до тук .... :-D

Обаче както ти казаха колегите няма как да идеш в Ерп- то и да заявиш еди каква си мощност трябва проект и т.н.
Успех!

Виж това е цял сладкарски цех,просто да можеш да се ориентираш в нещата!
Прикачен файл:
DSC_0846.JPG
kubeto83 - помощник
valentino76bs написа:
kubeto83 написа:

Тестобъркачка на трифазен ток и евентуално още някой уред.
Печката е около 10 KW.

Да ти кажа и моето мнение защото често се сблъсквам с такива заведения.Обаче за да ти дам точен отговор трябва да ми дадеш точните киловати на всичко,защото при това което даваш 15kw са ти напълно достатъчни,друго нещо е вече ако искаш да се презапасиш и гледаш нещо за напред.Основната ти мощност е фурната ,пиците се печат при по голяма температура от колко закуските /400 градуса/ за да може да станат бързо но имат регулатор включва изключва така ,че тази мощност е за двете нива и режима не е на пълна мощност въпреки че и това е хубаво да се случва :).Моторите на всички тесто бъркачки които съм правил са над 1 kw 1.5 - 2.2kw но там я ползваш не повече от 30 минути на ден ,даже са много.Aспирацията предполагам ти е с мотор доста под киловат.Имаш отопление зимата там колко е ? Хладилници фризери и някои други уреди да кажем 2 кв монофазно.ЕРП-то ще ти сложи външен предпазител не по малко от 25 А.Но коефициента на едновременост го слагам долу горе 0.75/защото си потребител с повторно-кратовременен режим на работа/.Та от всичко казано до тук .... :-D

Обаче както ти казаха колегите няма как да идеш в Ерп- то и да заявиш еди каква си мощност трябва проект и т.н.
Успех!
Общо взето значи мога да мина и на най-ниската мощност- 15 kw. Това е приемливо за мен понеже 50 kw ще излезне двойна цена. Отопление няма да има защото е футкорт а той се утоплява от самия комплекс. Работното помежение мисля че няма да има нужда да се отоплява при това положение. Иначе наистина мисля че най-големия разход е пеща за пици. Има четери хладилника тип малки 85 сантиметра високи. Отделно един пицарски плот със хладилници но той е под 1 kw. Една топла витрина която не знам колко мощност е. Резачка за салами, резачка за кашкавал, тостер, кафемашина и някои и други дребни неща. Те едва ли са голяма мощност.
Проблема остава обаче че в крайна сметка каквато ли можност трябва да правя то ми трябва проект. От ЧЕЗ не могат да ми кажат кой може да ми направи макар че без него не могат да ми направят инсталацията. В интернет не можах да намеря информафия кой може да ми направи такъв проект. Някой ако може да помогне ще съм му много благодарен. Някоя фирма в София трябва все да извършва такива услуги но не намирам информация като запитвам гугъла.

Тема "Колко KW мощност ми е нужна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: