Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
omirchev - специалист
Здравейте,
Разполагам с монофазен статичен електромер EMPS D210 S4 I1 на фирма Мултипроцесорни системи ООД.
Идеята ми е да го свържа като контролен в апартамента ми. Няма проблем с монтажа му на таблото но преди това бих искал да го параметризирам. Електромерът разполага с оптичен интерфейс и сериен интерфейс ( токов кръг по IEC 62056-21:2003. Може да се изчита по IEC 61107. Може ли някой от вас да ме насочи или да услужи със софтуер опростяващ параметризацията ( нужни са предварителни настройки - час дата дневна нощна тарифа, визуализирани величини на дисплея )
Бих се радвал ако някой разполага с упоменатите 2 стандарта по горе :)
Благодаря предварително.
torbalan - Дървен философ
и каква ще ти е ползата от втори електромер?
omirchev - специалист
torbalan написа:
и каква ще ти е ползата от втори електромер?
Признавам си че пропуснах да помоля да ми бъдат спестени въпроси, които не са по темата.
Поради този факт ще се наложи да дам очевидно отговор, който ни най малко няма да помогне в това което търся.
Да кажем че искам да следя ежедневната ми да не кажа ежечасната ми консумация на електроенергия. Търговския електромер на ЕОН ми е монтиран на доста неудобно място. Не е във входа а е на гърба на блока, който гледа към заден двор в който достъпа е доста ограничен предвид тъмнина а и кал и сняг през определени времена на деня и годината. Отлично знам че електромер монтиран от мен не е основание за спор с ЕОН, но стъпка към план за оптимизация на разходите ми за електроенергия. В крайна сметка нека е собствен каприз, мерак да си изхарча парите както искам желание да си автоматизирам информационно къщата :) какво значение има това г-н Торбалан и какво Ви помага това да ми отговорите на ясно зададените въпроси в темата.
Още веднъж МОЛЯ НЕ РАЗВОДНЯВАЙТЕ с въпроси и коментари различаващи се от тези които биха ми помогнали. А ако наистина има човек с опит по темата ще ми е приятно да си поговорим
В крайна сметка информацията сигурно я има из интернет и си я търся :) и си експериментирам .. и независимо от информацията която ще получа тук при успех ще споделя опит тук... Пък .. ако някой види полза от това да ползва :) Извинявам се ако г-н Торбалан се е засегнал но моля нека не си говорим в стил "на всяка манджа мерудия". Благодаря още веднъж за разбирането
iavord - специалист
Ще разпитам колеги, някой дали няма програмата.
А, отделно - мислил ли си за нещо такова. Цената му е съизмерима с цената на електромера, който имаш. Записва токове, напрежения, хармоници и куп други работи за период от 6 месеца.
omirchev - специалист
iavord написа:
Ще разпитам колеги, някой дали няма програмата.
А, отделно - мислил ли си за нещо такова. Цената му е съизмерима с цената на електромера, който имаш. Записва токове, напрежения, хармоници и куп други работи за период от 6 месеца.
Оооо това е готиничко .. обаче честно казано величините, които мери са ми в повече а и монтажа му е по скоро индустриален тип :)
това 96х96 ми беше любимия формат когато правех КИП оборудване :)
Ако наистина парите са му същите ( електромера го купих за 66 лв.) си заслужава въпреки че няма как да го монтирам в апартаментно табло.
Обаче пък на мен ми трябва честно казано да си правя само оптимизацийки по изразходвана ел енергия.. разни таблички по време и подобни нещица които да се гледат през уеб :)
Ще бъда благодарен ако намерите някакво софтче :)
Случайно да имате идея за евтин ( предпочитам направи си сам ) конвертор RS232 в токов кръг 20 мА ?
iavord - специалист
Говорих с колеги, ама всички казват, че го нямат софта :|
А, за мултимера, който съм постнал грешката е моя - цената му е съпоставима с тази на трифазен електромер - ок. 200 лева без ддс е.
omirchev - специалист
iavord написа:
Говорих с колеги, ама всички казват, че го нямат софта :|
А, за мултимера, който съм постнал грешката е моя - цената му е съпоставима с тази на трифазен електромер - ок. 200 лева без ддс е.
Нищо :) Ще търся варианти .. все пак е стандарт и ще има някакво решение :) В момента боря токовия кръг към RS232. Иначе електромера е първично параметризиран от фирмата на 2 тарифи и са сверили часовника... като начало ще върши работа.
Благодаря за желанието за помощ :)
nivanov - специалист
По темата на форума:

http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en544926

Стига да ти се занимава, можеш да си вкараш във всеки контакт по едно такова, вързани с някаква шина, RS485, LIN, CAN, etc ...

И да си получаваш в реално време информацията за всеки консуматор ;-)

Но определено си иска работа ...

P.S. Микрочип ги дадох само като пример, не са единствените които правят подобни чипове ... Важен е първия шут по темата в правилната посока :-)
omirchev - специалист
nivanov написа:
По темата на форума:

http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en544926

Стига да ти се занимава, можеш да си вкараш във всеки контакт по едно такова, вързани с някаква шина, RS485, LIN, CAN, etc ...

И да си получаваш в реално време информацията за всеки консуматор ;-)

Но определено си иска работа ...

P.S. Микрочип ги дадох само като пример, не са единствените които правят подобни чипове ... Важен е първия шут по темата в правилната посока :-)
Оооо да :)
Това го знам и мерси за напомнянето :)
Когато забогатея до там че да си построя къща определено ще направя инсталацията съобразено с това.
Но .. за момента съм в тунингована панелка :)
omirchev - специалист
Такаааа :) За сега изделието монтирано в апартаментното табло :)
Отчетите определено пасват засега на ЕОН :) Но ден два не са критерий :) Сега почва търсене на преобразувател RS232 в токов кръг 20 мА.
Ако някой има желание да помага е добре дошъл. Говоря за схема на такъв .. не на готово изделие :)

Тема "Относно контролен електромер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: