Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
A.Asenov - специалист
Здравейте господа.
Фен и потребител съм на форума съм от дълги времена, като в него съм получил множество съвети и добри предолжения, разбира се и аз съм помагал с каквото мога.
Но, по течение на обстоятелствата нямах възможност да посещавам форума и така, поне до днес.
Наложи се да си направя нов акаунт и ето ме отново тук :) :) :rock: :rock:

И така към въпроса ми.

Не знам дали е уместно да задавам подобен въпрос тук, но наистина се нуждая от малко помощ.

Предполагам форума се посещава от, инженери и квалифицирани лица, които могат да помогнат.
Става на въпрос за едно изчисление , което съм прикрипил под формата на снимка.
Имам да намеря стойностите на празните килийки в таблиците, но никога преди това не съм се занимавал професионално и с това, а и не смятам, е в бъдеще ми се налага толкова често да го правя :sad: :sad: :o :o , така че някой може ли да окаже съдействие с начина на пресмятане.
Доста рових из нета и из разни справочници и сборници но, така и не успях да намеря това, което ми трябва.

Прикачен файл

image-9d5596ab92f129eeeb31d37f8cab3c9b7314b24858cc5ecae68091bd19944794-V.jpg
image-9d5596ab92f129eeeb31d37f8cab3c9b7314b24858cc5ecae68091bd19944794-V.jpg (111.58 KиБ) Видяна 4021 пъти
moimoimoi - майстор
и за ккакво ти е да намериш решение на тези задачи?
колегите ще си помислят че си студент който не може да си реши задачите по електротехника.

решават се с "закона на Ом"

I=U/R
U=I*R
R=U/I
moimoimoi написа:
колегите ще си помислят че си студент който не може да си реши задачите по електротехника.

решават се с "закона на Ом"

I=U/R
U=I*R
R=U/I
Благодаря за отклика.

Не не съм студент.
Едва ли ще мога да обясня за какво точно ми трябва, но само ще каже че ми се налага да да ги реша.

Бях на ясно за законът на ом, но предполагам, че има определени зависимости и тънкости, които трябва да се вметнат при заместването по формулите в зависимост от зададеният чертеж.

Пробвах се донякъде, но тази стойност "безкрайност" не знам как да я заместя, въпреки че при умножение с нея крайният отговор също би трябвало да е безкрайност.
thinkpad - майстор
Освен закон на Ом ти трябва да знаеш Кирхоф и методите за изчисляване в сложни електрически вериги - контурни токове, възлови потенциали и т.н.
Lisko - майстор
A. Asenov написа:
moimoimoi написа:
Благодаря за отклика.
Не не съм студент.
Едва ли ще мога да обясня за какво точно ми трябва, но само ще каже че ми се налага да да ги реша.
Бях на ясно за законът на ом, но предполагам, че има определени зависимости и тънкости, които трябва да се вметнат при заместването по формулите в зависимост от зададеният чертеж.
Пробвах се донякъде, но тази стойност "безкрайност" не знам как да я заместя, въпреки че при умножение с нея крайният отговор също би трябвало да е безкрайност.
Точно това си и помислихме. :wink:
За лявата картинка:
Ами заместваш тая безкрайност във формулата за реактивно съпротивление на индуктивност и получаваш че е безкрайност. Щом е безкрайност през нея не тече никакъв ток. Дотук добре (IL=IA2=0). Дотук намерихме една от търсените стойности. Трите напрежения очевидно са едно и също = равно на входящото =42 волта. Очевидно I=I1+I3. Намираш I1 от закона на Ома. Намираш резултатното съпротивление на бобината и кондензатора и пак по закона на ома смяташ пълния ток I във веригата. От него вадиш тока I1 и намираш I3. С това всичко търсено е намерено. Честотата не е дадена но никъде не ни потрябва.
Айде давай нататък сам.
П. Петков - специалист
Токът през амперметъра "А" е геометрична сума от тока през резистора и кондензатора, а не алгебрична!
Прикачен файл:
Picture 199.jpg
Picture 199.jpg (47.2 KиБ) Видяна 3910 пъти
Приблизителен пример по първата задача:
Прикачен файл:
Picture 202.jpg
Picture 202.jpg (52.21 KиБ) Видяна 3910 пъти
За сведение (Доколкото още помня! :-D ):
Ia1=42/7=6A
Ia3=42/Xc=42/6=7A
Ia=(6**2+7**2)**(1/2)=9,219A
Токът през резистора е синфазен със захранващото напрежение, а този през кондензатора го изпреварва с 90 градуса, като двата тока са взаимно дефазирани на 90 градуса, което е основание за геометричното им сумиране (Питагорова теорема, където са дадени катетите, а се търси хипотенузата).
Това е задача за някой ученик от техникум, който вместо да си учи уроците не излиза от дискотеките, а същевременно кара родителите си да му учат уроците наред с това, че те, сиромашките, едвам смогват да го обличат и прехранват. Ама какво да се прави с децата? Не може да ги "убием"! Такъв е животът! :)
При втората задача:
V3=0V
V1=48V
V2=54V
V=72,25V (геометрична сума от отделните напрежения, които са взаимно дефазирани на 90 градуса.)
Напрежението върху резистора е синфазно с тока, (който е общ за цялата верига), а това върху индуктивността го изпреварва с 90 градуса. Или токът през индуктивността (общ за веригата) изостава от напрежението върху нея (индуктивността) с 90 градуса, което е същото.
А дано не бъркам, но по-младите трябва да кажат! :-D
Последна промяна от П. Петков на чет ное 13, 2014 10:08 am, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
Само едно ми е интересно. Няма дадена честота, а реактивното съпротивление XL в едната схема е безкрайност. Реактивното съпротивление е XL=w.L. Индуктивността трудно ще клони към безкрайност, та интересно каква е честотата, която отново трудно ще клони към безкрайност. :? Лошото, е че не само индуктивната съставна, ами и капацитивната е честотно зависима. Което означава, че при безкрайна честота и съпротивлението на кондензатора не може да е толкова. :?
ivanovbg - майстор
Висока Тинки. Колко и да ти казвам, че само с два закона...

П. Петков =D>
A.Asenov - специалист
Много Ви благодаря за съдействието.

Наистина ме светнахте. Сега ще видя какво мога да направя сам с тези напътствия.
Определено е по-сложно отколкото изглежда, а и очевидно това не е пример от най-елементарните, че да става с един-два закона и зависимости.....

Отново Ви благодаря. :-D :-D :) :)
A.Asenov - специалист
П. Петков написа:

Това е задача за някой ученик от техникум, който вместо да си учи уроците не излиза от дискотеките, а същевременно кара родителите си да му учат уроците наред с това, че те, сиромашките, едвам смогват да го обличат и прехранват. Ама какво да се прави с децата? Не може да ги "убием"! Такъв е животът! :)
Напълно съм съгласен с вас.....
Но някой по-вишестоящ от мен (разбирайте началникът ми), реши да се прави не интересен сред подпийналата си компания и разбира се все някой от фирмата трябваше да се занимае с това.

Първо се обърнах към племеницата ми, която в Ел Техникум, но, вместо очавканата помощ получих отговора : "Т'ва пък к'во е".....

Тема "Изчисляване на ток." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: