Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
blazarov - помощник
Здравейте,
Моля за съвети как да подходя в този случай:
След ремонта на ново жилище някои от конзолните кутии, които си бяха на място още от строителя на сградата останаха прекалено надълбоко под 20-30, а някъде дори и 40мм гипсова шпакловка.
Разбира се този проблем е изключително лесно решим ако се вземат мерки навреме, но както се вижда от снимките аз съм пред свършен факт.
Добрата новина е, че става въпрос за 2-3 ключа и 2-3 контакта, повечето на стена с тапет и 1-2 на стена с латекс.

Търся решение при което по никакъв начин да не засегна тапета и в същото време контактите да са здраво закрепени и да не се притеснявам, че ще излязат при малко по-силно дръпване.

При стената с латекса ми изглежда дори по-сложно защото не стига, че кутията е оставена под 30-40мм гипс ами и дупката на повърхността е прекалено широка и се вижда покрай контакта. Тук очевидно нама да се мине без мазане и боядисване наоколо.

На мен ми идват две идеи:

1) да немеря конзолна кутия и да и изрежа дъното или направо PVC тръба с подходящ диаметър, която да "набия" в съществуващата . От там нататък остава въпроса как да я захвана достатъчно здраво в стената. Струва ми се, че ако тръгна с гипсово лепило няма как тапета наоколо да остане невредим. Поне аз далеч не съм толкова сръчен. Затова си мислех да залепя с някакво много здраво лепило новата кутия/тръба за съществуващата. Как мислите ще стане ли?

2) да закрепя контактите с дюбели за стената. Тук ме притеснява, че при пробиване гипса ще поддаде, тъй като дупките за дюбелите ще са много близо до дупката за конзолната кутия.

Контактите, които имам са LeGrand и Schenider Elektrik и монтажните им зъби се забиват на около 20мм дълбочина, а при всичките проблемни контакти конзолните кутии са останали на по-дълбоко.

П.С. Захванал съм се да си го правя сам, защото никой от майсторите, с които се занимавах покрай ремонта не е достатъчно сръчен и прецизен за тази работа. Ако някой от тук смята, че може да ми свърши качествено работа, така че след това хем контактите да седят здраво, хем да не си личи интервенцията на драго сърце ще си платя за услугата и няма да рискувам да си го правя сам. Ако има такъв нека ми пише ЛС - става въпрос за София, Овча Купел.
Последна промяна от blazarov на нед ное 09, 2014 1:43 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
Правил съм подобни циркове. Решенията са две.
Първото - сам си се сетил. Кутия с изрязано дъно. Не ми харесва много, особено ако от кутията остане само 20-тина мм. Не държи много здраво.
Вторият - махане на старата кутия и гипсиране на нова. Старата се маха като се реже на парчета с поялник. После с тесен и остър секач дупката се разширява на конус навътре, така че да остане място за гипса.
Преди гипсирането около отвора на кутията се облепя с хартиено тиксо като не се притиска силно да да не отлепи после част от тапета или боята.
Под кутията се залепя пак с тиксо един вестник за да не омажеш стената под кутията.
Играчка си е и малко хора биха се хванали да го правят. Отнема много време и клиента му се вижда мноооого скъпо. :-D
:partyman:
ceco_144 - специалист
Ако си решил да си ги правиш сам, може да ти предложа някой неща.
Има доста видове лепила за пластмаса. Както си казал, ако изрежеш дъното на нова кутия и я намажеш с такова лепило. След което ги поставиш в захванатата кутия. Мисля че ще стане много здраво. А на снимките на който се виждат дупките. Може също да процедираш като горните. Режеш нова кутия дъното, залепяш го за старата, като новата я равниш с нивото на стената. След което с гипс замазваш дупките и боядисваш. Има доста видове лепила за ПВЦ и бързо съхнещи.
Но и други хора може да се изкажат.
thinkpad - майстор
На мен ли ми се струва така или конзолните кутии са от типа с ушички? Ако са такива и ушичките са правилно позиционирани, в тях има отвори. Завий с подходящи винтове. Проблема е решен. Винтове има всякаква дължина. Надявам се, че ключовете и контактите са хубави, с метална рамка са и има възможност за такъв монтаж.
fikata - майстор
Евтино ,мързеливо и ефикасно.
Нова конзола с изрязано дъно и срязана по дължина за да се вкара в съществуващата конзола.
Отвън намазана с лепило. Лепила бол, да не правим реклама.Т.нар приставка монтирана, наместена, после натъпкана здраво от вътре с подръчен материал,например парчета вестници и на другият ден след подрязване на височината й /ако е необходимо/ е готова за монтаж на ключ,контакт и...др.
blazarov - помощник
За съжаление кутиите не са с уши.
Фика, моля те за малко повече детайли. Кое е "приставката"? Новата подрязана кутия ли? Каква е идеята на вестниците? Да притискат лепилото ли? После трябва да ги разкарам за да има място за контакта нали така?
fikata - майстор
blazarov написа:
За съжаление кутиите не са с уши.
Фика, моля те за малко повече детайли. Кое е "приставката"? Новата подрязана кутия ли? Каква е идеята на вестниците? Да притискат лепилото ли? После трябва да ги разкарам за да има място за контакта нали така?
Приставка - новата кутия без дъно, която след това може и да надстърча малко,но след залепването се изравнява по стената с изрязване.
Хартия,вестници натъпкана здраво вътре за да осигури натиск при залепването на вътрешната към външната кутия.Това за хартията само като реализирана идея, а може нещо друго със същия ефект.
После леко се вади за да се монтира,контакта,ключа, разклонител,клеми и......
ditronix - специалист
Аз бих разкарал старите кутии- и без това на латекса без мазане няма да се размине- и бих сложил парчета тръба с необходимата дължина и диаметър. Даже става и по-удобно, защото има повече място в дълбочина. За да стегне здраво към стената новата конзола трябва да се надупчи със свредло 4-6 мм. - поне 10-12 отвора, през които да протече гипса с който ще се монтира новата конзола към стената. По този начин ще се подигурим с невъзможност конзолата лесно да се изскубне при монтаж или друга ситуация. Протеклият през отворите гипс след втвърдяване леко се отстранява с макетен нож.
vk - специалист
A аз се чудя каква е тази гипсова шпакловка, върху стара замазка 30-40 мм ???? Ако и старата замазка е 2-3 см, къде отиваме ? Дори да е крива стената, не бива толкова да се товари за изправяне .

Тема "Съвети - конзолни кутии прекалено дълбоко след шпакловка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: