• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
cybersas - специалист
Здравейте.

Купих си квадрокоптерче, което е супер - летя си на воля, даже снима с HD камера, обаче имам сериозен проблем с летателното време - 7-8 минути и всичко умира - после зареждаш 40 минути, което е голяма мъка.

Сега. Изчетох доста по въпроса, защото оригиналната батерия е LIPol 500 mah, но както си пише разряда е 25C кото и да означава, т.е. яко можеш да точиш. Откривам подобни с повече mah, но разряда им е само 1C.

Оригиналната батерия е тази:
http://www.xjlshopping.com/images/helic ... rts-14.jpg

Мога ли; без да изгоря всичко да ползвам примерно тази - не ми е ясно разряда какъв е в тая мерна единица 25C
http://bateriabg.com/index.php?page=sho ... Itemid=165

Това като пример само го давам, щото нищо не разбирам. Нали колкото повече mah толкова по-дълго държи - или глупости говоря.

Дано ми е ясен въпроса, щото нищо не разбирам. Цялостната идея е - да лети колкото може по-дълго с едно зареждане, но масата на батерията не трябва да е много по-висока от оригиналната, щото няма да литне изобщо.

Мерси на всички отзовали се, даже и малко теория няма да ми е излишна.
sstefanov - майстор
Сметни капацитета на грам тегло и тогава избирай.
DMN - майстор
25С означава, че тока, който може да черпиш от нея е 25 пъти по голям от капацитета й. Т.е. при теб капацитета на батерията е 500 милиамперчаса(0.5Аh), умножаваш по 25 и тока, който може да черпиш без да я повредиш е 12.5А. Същото важи и при зареждане, но там вече може да не е 25С, а 2С - примерно казано.
Последна промяна от DMN на чет ное 20, 2014 12:11 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
По-голям капацитет - по-голямо тегло. Ето като твоята:
http://www.myhobby.bg/e-flite-500mah-1s ... erija.html
http://www.myhobby.bg/hyperion-550mah-1 ... i-mqx.html
:partyman:
cybersas - специалист
Мерси на всички, не че разбрах много, но то е щото съм бос на тая тема. Сега това математически най-го разбрах:

>>>>
25С означава, че тока, който може да черпиш от нея е 25 пъти по голям от капацитета й. Т.е. при теб капацитета на батерията е 500 милиамперчаса(0.5А), умножаваш по 25 и тока, който може да черпиш без да я повредиш е 12.5А. Същото важи и при зареждане, но там вече може да не е 25С, а 2С - примерно казано.
>>>>

т.е. трябва да търся каквото и да е, което отдава макс 12.5А, за да не повредя дрона? А каква е релацията с времето, т.е. как се отнася времето за разряд спрямо параметрите на батерията. Да кажем - ок - имаме разряд на 12.5А - кой параметър показва колко повече време една батерия ще работи при този показател? Ако намеря нещо, близко като тегло до оригинала, но дори с 20% повече време за летене е идеално - това ще прави 12-15 минути летателно време, което е нещо.
Цялата простотия тежи под 425 грама със все камерата и предполагам, мога да й кична едно +50 гр - просто ще стане по-тромаво, което даже ще е добре, че сега се изстрелва като оса. Оригиналната батерия тежи 96 гр.

>>>
Сметни капацитета на грам тегло и тогава избирай.
>>>

Не зная как да го направя - ето написах теглата и капацитета, ако можеш - давай идея. Мерси.
hidrazin - майстор
cybersas написа:
...кой параметър показва колко повече време една батерия ще работи при този показател...
Капацитета. Търсиш нещо повече от 500mA и да не е по-тежко от 50 грама.
jordanvass - майстор
Капацитетът на една батерия се измерва в ампери по часове. Респективно милиампери по часове. Твоята е 500 милиамперчаса, тоест ако харчиш 500 милиампера ток, ще издържи 1 час. Колкото повече милиамперчасове е една батерия, толкова по-голям заряд има и издържа повече време. При дрона обаче консумацията е огромна, в сравнение с един телефон, например. Затова не може да се захрани с една обикновена батерия, дори да е с повече заряд от твоята. Трябва батерията да може да отдаде много силен ток за консуматора ти, иначе моторите няма да завъртят. Затова са ти сложили батерия, която не се поврежда при силния ток - 25 пъти по-голям от капацитета й и може да го осигури за консуматора ти. Със слаба батерия няма да си изгориш дрона, просто няма да литне и ще похабиш батерията. А колко време ще издържи батерията можеш да сметнеш по обратния път - амперчасоветете разделяш на амперите, които дронът ти консумира (а не тия 12 ампера, които издържа батерията) и получаваш колко часа ще те захранва. Колко е консумацията ти: ако приемем че лети 6 мин, това е 1/10 от часа, следователно консумира 500 / 0.1 = 5000 mA (5A) ток твоят дрон. Разбира се, приблизително.
cybersas - специалист
http://bateriabg.com/index.php?page=sho ... Itemid=165

T.e. тази върши работа и то доста - по-тежка е само с 40 грама, а е 4400 mah спямо 500 на оригинала?!
DMN - майстор
Тази дава 8.8А, а твоята оригинална - 12.5А. Въпреки това може и да свърши работа, ако отговаря на параметрите си обаче, което силно ме съмнява :?
fox_vt - майстор
hidrazin написа:
cybersas написа:
...кой параметър показва колко повече време една батерия ще работи при този показател...
Капацитета. Търсиш нещо повече от 500mA и да не е по-тежко от 50 грама.
ХАхха хидра това е възможно ама само по надпис.Те нали знаеш китайците как ги пишат тия mAh въртят едни нули сват да ти се завие.ТАя ако тежи 50 грама китаеца ще ти направи батерия със същото тегло и внушителния надпис 5000mAh ама дрона ще лети пак толкова :lol: Иначе към автора търси батерия не повече от 1500 mAh има една граница при която става затворен кръг-по голяма батерия>повече тегло>повече изразходван ток>по малко летене и пак отиващ на още по голяма батерия.Батковците в наса също се борят със тоя проблем а там отиват милиарди и има един камион умни глави дето не могат да го разкъсат тоя кръг.
  • 1
  • 2

Тема "Специфичен въпрос за батерии, разбирач трябва" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: