Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
marian1 - майстор
Здравейте имам нужда от малко помощ.
От ел.таблото към болйлера имам 4мм2 мостов. Преди бойлера има кутия ( бивш ключ + контакт) и там съм наставил 4мм2 мостов чрез лустер клема и извод за контакт. Продължението към бойлера е чрез щепсел и контакт - дебел 3 жилен гумиран ( не знам как се казва мисля че е 2,5 мм2 поне )
Проблема: Вчера, видях че лустерклемата се е стопила - нямаше хлабави връзки. Направих нещата на спайка като си оставих контакта - ползва се за сешуар.
Сега има затопляне на кабела за бойлера (гумирания) загряването е съвсем малко - но се усеща. Възможно е и преди да е било така
Какво да подобря, за да избегна това затопляне и пренебрежимо ли е то? Възможно ли е, както аз си мисля, примерно контакта да не е подходящ ( нормален бай Тошовски ) и от там да идва загряването? Бойлера е 2,5Кв/ч
Стиви - специалист
Времето на бай Тошо отдавна отмина и по магазините вече има изобилие от ключове за бойлери. Моля те за твое собствено добро разкарай този щепсел с който включваш бойлера. Ако е възможно смени и гумирания кабел. Има вероятност жичките му с времето да са се окислили и да са намалили сечението си. Ще е добре ако разкараш контактите и оставиш този кръг единствено и само за бойлера. Разбирам, че това е било по-лесното решение, но не винаги лесните неща са най-правилните дори по презумпция е точно обратното.
marian1 - майстор
Няма хлабава връзка, проверих отново!
Таблата който намирам - само 2 вида ми се виждат много смотани - сменям вече второ такова http://www.78bg.com/index.php?route=pro ... uct_id=141 и все се чупи нещо по тях - други не намирам - необходимо ми е табло с 1 контакт - толкова ми е отвора, а и скъпата ползва сешуар. Искам да подчертая, че въпреки че контакта е от Тошово време, беше чисто нов - бакелитов - не е амортизиран въобще, мостовака и гумения кабел, се поставени преди 2 години - всичко е ново - за това съм учуден от всичко ставащо. Няма нагар, няма захабено по тях.
Моля ако някой е виждал табло с подобни габарити и е по надеждно от двата смотани бг модела - нека каже къде - за да го сменя, че не ми е кеф там да има недовършено.

Стиви - да сменя гумирания с нов - ок! Колко мм2 е подходящо да е новия кабел и с какъв модел да го сменя? Трябва да си оставя табло, ще махна щепсела и ще свържа всичко твърдо.
radius - майстор
Според мен няма проблем кабела да е леко топъл.
Но щепсела наистина няма място, когато става дума за бойлер.
fox_vt - майстор
Тоя гумирания да не е многожичен?АКо е такъв със спайка не става или запояване или смяна на гумирания с едножилен или няква клема.
marian1 - майстор
Не, гумения завършва на щепсел - иначе да, многожилен е.
VLADO66 - майстор
Гумирания кабел и във бойлера сигурно е нагорял.
fox_vt - майстор
Мда не съм видял хубаво че си на щепсел :? А за какво ти е щепсела ако не е тайна,свържи бойлера директно със едножилен кабел и няма да имаш проблем.Ако ти трябва да го изключиш от неговия ключ.Щепсела ще работи докато леко се охлабят пластините и последвалата верижна реакция ще го разтопи при което заминава изолацията на кабела налага се рязане и т н все неприятни неща.
шоп - майстор
:shock:
свързването на бойлер чрез щепсел е опасно
Бойлера задължително се занулява, а с щепсел има вероятност корпуса да се офази!!!

Тема "Нагрява кабела на бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: