Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mendi - напреднал
Здравейте,
Предстои ми закупуване на елементи за домашното табло. Ще напиша каква е идеята към момента и бих желал да чуя мнения за оптимизиране (функционално и финансово :) ) на проекта. Също така и градивни критики ако има нещо за което не съм съобразил.
Имам 4 кръга контакти, 4 отделни линии за климатик (към момента ще се използват най много две), отделни кръгове за печка и бойлер и два кръга на осветлението (единя стай, дригия баня и коридор)
До тук съм се спрял на два варианта:
- Кръове контакти – комбинирана дтз и ап в един корпус, по 16А за всеки кръг по отделно
- Кръгове климатици – 16А АП без дтз за всеки кръг по отделно
- Кръгове на бойлер и печка - комбинирана дтз и ап в един корпус, по 25А за всеки кръг по отделно
- Осветление – кръг стаи 6А АП без дтз, кръг баня – 6А дтз и ап комбинирани в един корпус.
- Главен АП 63А с или без ДТЗ

Втория вариант ми е горе долу същия, само че с отделни изделия ДТЗ и АП
- Кръове контакти –дтз + АП 16А, като отделни изделия за всеки кръг по отделно
- Кръгове климатици – 16А АП без дтз за всеки кръг по отделно
- Кръгове на бойлер и печка - дтз + АП 25А, отделни за всеки кръг
- Осветление – кръг стаи 6А АП без дтз, кръг баня – АП 6А + ДТЗ
- Главен АП 63А с или без ДТЗ
Предимството на първият вариант е, че ще трябва по малко табло, недостаък е малко по високата цена.
Предимство на втори вариант е, че при дефект ще може да се подменя само дтз или само АП и по ниската цена но пък ще трябва два пъти по голямо табло (не ме притеснява по принцип).
Съшо така не знам главния предпазител с ДТЗ ли да бъде или без. От една страна при утечка от някой от кръговете без дтз (климатици) ще е полезно, но пък от друга – сумарно утечките може да го задействат често.

Та дайте акъл за възможни оптимизации, на пример до колко е практично два кръга контакти да се обединят с една дтз но с два отделни АП?

Всички съвети ще са от полза, тана че благодаря предварително
MIRO_073 - майстор
Не си написал по колко броя контакта са кръговете с тях. Ако са 2 или 3 броя на кръг увеличи ампеража на предпазителите на 20 или 25А. Иначе за избор на таблото дерзай сам - няма да ти го гледаме ние ти ще си го гледаш.
Virtuozo - специалист
Ще стане хубаво табло. Имаш достатъчно кръгове и нещата които изискват отделен кръг виждам че са си го получили. За да не е просто празно мнение ще кажа,какво бих променил аз от параметрите които си замислил (с което не казвам че съм по прав,но аз така бих сторил)
1-Аз не бих си сложил ДТЗ на главния АП
2-Аз не бих си сложил 25А на бойлера.Ако е 3 киловата бих сложил 20А а ако е 2 бих сложил 16А
3-Аз не бих си сложил 6А на кръга който е за всички лампи по стаите а 10А
4-Аз също като теб не бих се притеснявал да сложа 16А на кръг контакти.Верно е че наглед нее много но повечето контакти обикновено са безполезни а освен това ако след време за един от въпросните кръгове се окаже съм сгрешил и той пада,това няма да е болка за умиране и винаги може да се подмени с по-голям.
Винаги е по-добре да установим че сме сложили по малък ампераж на предпазителя и е нужно да го сменим отколкото да установим че сме сложили повече отколкото проводника може да понесе.
mendi - напреднал
Благодаря за отношението по проблема ми!

Броя на контактите в единя кръг е 3 , два кръга - с по 4 и послендия (кухня) са 6 (5 контакта + аспиратор към същия кръг). Не знам дали да скачам на 20А предпазители, тъй като кръговете са изпълнени с 3x2,5мм2.Но броя на самите контакти не знам дали е определящ, по скоро какво ще се включва в тях. На 5 контакта може да накича маломощни консуматори, пък в саседната стая да включа някоя бясна духалка дето да бие по 3kw консумация.

Относно бойлера - ще е 3 kW. Мисля че по малките са твърде не ефективни. Тук обаче си спестих малко информация - на същия кръг съм предвидил и печка за баня, по хубавите са 1500 вата, а ще се случва да работи с бойлера едновременно. За това съм предвидил 25А.
Готварската печка е на същото дередже - не съм си я избрал още ама съм сигурен че някога ще се случи да работят фурна и котлони едновременно.
Кръговете за бойлера и готварската печка за изпълнени с 3х4мм2
mironcho - специалист
Здравей,
На въпроса вече е отговорено почти изчерпателно от Virtuozo. Да допълня нещо:
- Кабел след предпазител 25А е добре да е 4мм2, а с него се работи неприятно (не е невъзможно). Затова предлагам като вариант бойлера да е захранен самостоятелно, а отоплението в банята може да се захрани например заедно с контакт в коридора, който обикновено рядко се използва. Така ще може да се използва кабел 3х2.5 и предпазител 16А и за отоплителя и за бойлера - "...Допустим продължителен ток... =27А във въздух", а тока на 3kW бойлер е 13А и нещо.
- По въпроса за обединяване на няколко токови кръга в една ДТЗ - да възможно е. Примерно ДТЗ 40А може да захрани три линии защитени с предпазители по 16А. Идеята, е че е малко вероятно всички линии да са натоварени на максимум едновременно. Все пак, ако ще има много уреди с импулсно захранване по тези линии може би е по-добре да се използват отделни ДТЗ за всяка една. Всъщност избора на вариант е въпрос на лична преценка, на място в таблото, на средства...
- Още нещо, на контактите шуко пише, че са за 16А и не е редно да се монтират на линии защитени предпазител по-голям от 16А.

Успех!

ps: сега видях, че ТК на бойлера май е вече изпълнен.

Тема "Още една тема за Ел табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: