Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Започнах ремонт на тавана във всекидневната и реших покрай този ремонт да подменя и осветлението.
Спрях се на лед лунички от типа с фасунга G5.3 (MR16) на 12V с COB диод.
Смятам да взема 10 лунички 9W/12V/550Lm и 10 лунички 12W/12V/650Lm, като не е задължително да монтирам всички - нека да има някоя и друга резервна. Ъгъла на осветеност е 120 градуса и на двата вида. Естествено това са показатели, които е написал китайския производител.
Помещението не е голямо - 3.40 м. х 4.90 м.

Моля за съвет преди да започна монтажа, колко лунички според вас ще са ми нужни за да постигна една добра осветеност?
Как би трябвало да ги разположа за да е най-ефективно осветлението?

Прилагам ви една бърза рисунка на помещението - лилавия квадрат е ключа, червения правоъгълник е мястото където мога да разположа трафчетата.

Броя на кръгчетата (луничките) е абсолютно произволен.
Смятам, да не включвам повече от 5 лунички на един траф - т.е. смятам да вложа не повече от четири траф-а с мощност 60-78 W. Посъветвайте ме какъв кабел е нужен от ключа до траф-а (приблизително 6 метра).
След траф-а кой е по-добрия вариант за свързването на луничките?
Да вземем примерно група от пет лунички, които са най-далеч от трафчетата - приблизително 7 метра кабел.
Пуска се един кабел до средата на групата и от там с лустер или ваго клема се разделя по луничките или за всяка луничка да пусна кабел от трафчето? Какъв кабел би бил достатъчен? А за по-близките групи лунички?

Въпрос и за трафчетата - кое определя консумацията на енергия? Мощността на траф-а или мощността на самите лунички? В смисъл ако имам 4 лунички по 12 W при траф 150 W еднаква ли ще е консумацията като при 4 лунички по 12 W при траф 70 W ?
Има ли нещо специфично при избора на трафчета? Тъй като ще са в стаята за предпочитане ли е да са без вентилатор или да си заложим на тези с активното охлаждане?

И да завърша - моля коментирайте без да се притеснявате.
Мисля, че този вид осветление ще навлиза все повече и съветите които дадете ще могат да се използват от доста други посетители.
Благодаря предварително на всички които се включат, аз ще питам пак когато ми изникнат нови въпроси.

Прикачен файл

Drawing1-Model.jpg
Рисунка на помещението
Drawing1-Model.jpg (22.17 KиБ) Видяна 3543 пъти
hidrazin - майстор
Осветлението с "лунички" е възможно най-лошото осветление за каквото и да е. Независимо от ъгъла на излъчване на "луничките".
С такъв тип осветление се цели да се подчертае само някакъв детайл от интериора - например китайска ваза от династия Мин. :lol:
Слагаш една или или няколко "лунички" насочени към вазата и всички гости виждат че притежаваш такава.
За друго не стават. Евентуално за коридор, кенеф или някое сервизно помещение.
:partyman:
P.S. Добре дошъл в джаза. :cool:
ditronix - специалист
Бе чак да не стават..... Аз в хола съм сложил в съществуващия полюлей 5 броя LED лампи от типа "царевица" и осветеността е перфектна! Лампите са по 5W, 5500K - дневна светлина. Помещението е около 15 квадрата и става светло като ден. Хидрата е прав, че с луничките по-скоро се набляга на дадени детайли от помещението, отколкото да се ползват за основно осветление. Та стаята може да се освети с доста по-малко мощност от тая, която предвиждаш. Аз стигнах до заключението че е най-добре да се ползват импулсни захранващи блокове-има бол по сайтовете и хич не са скъпи. Аз бих ползвал два блока, та ако стане някакъв фал с единия да не остана хич без осветление. И тук ти подхвърлям още една идейка- бутни в тавана нейде един акумулатор за алармена система- като спре тока някога да имаш аварийно осветление. С малко усилия и средства може да се спретне прилична автоматика за подобни случаи.
hidrazin - майстор
ditronix написа:
Бе чак да не стават..... Аз в хола съм сложил в съществуващия полюлей 5 броя LED лампи от типа "царевица" ...
Какво общо има полюлея с луничките? Аз не говоря за източника на светлина - дали LED, дали обикновена ламба, дали енергоспестяваща, дали кандило....
Просто при луничките таванът е винаги най-тъмната част от помещението и е гадно.
fikata - майстор
Бих перефразирал първото мнение под темата чрез руската поговорка ""На вкус и цвет товарищей нет" чрез перефразата "На вкус и свет товарищей нет" .
hidrazin - майстор
Оооо... Разбира се! Някои хора предпочитат да живеят в пещера.
fikata - майстор
hidrazin написа:
Оооо... Разбира се! Някои хора предпочитат да живеят в пещера.
От край време освен под варосани тавани,някои са предпочитали да живеят под
дървени резбовани тавани /небоядисани в бяло и с гипсови розетки/, други под тавани с изрисувани картини с библейски и всякакви сюжети, трети под оцветени в тъмни краски тавани според интериора на помещението и така до ден днешен поне , даже с оцветени окачени тавани в стил нощно звездно небе.... :)
Аз поне не бих осъдил някой,поканил ме на гости, че тавана му във всекидневната в личното му жилище през нощта не личи да е варосан.
/Темата е за изкуственото осветление, а не за рационалното използване на дневната светлина чрез отражателната способност на стените,пода и тавана /
Според моя опит осветлението с лунички може да служи като общо осветление.Луничките дават насочена светлина към пода и всеки предмет може да бъде осветен от тях вертикално,попадайки под тяхната насочена светлина/ въпреки ъгълът от 120 град/ Най доброто осветление за всекидневната се получава като комбинация от общо и локално осветление, т.е комбинирано общо и чрез спотове,аплици, пендели...Това е свързано с предварително определяне,локализиране във всекидневната на местата за хранене,отдих, гледане на телевизия,четене и др. дейности / акценти върху худ.предмети,витрини и т.н/
Draganov - специалист
for.fi написа:
Моля за съвет преди да започна монтажа, колко лунички според вас ще са ми нужни за да постигна една добра осветеност?
.
Само като идея,четири такива:
http://www.krushki.com/index.php?main_p ... cts_id=826
дали няма да осветяват по-добре от 15 ЛЕД луни...
Здравейте,
Благодаря за мненията.
@ditronix моля те пусни линк към произволен сайт да придобия представа какви по-конкретно захранвания имаш предвид. Крушките които смятам да взема не са димируеми - т.е. трябват ми и такива трафчета. Смятах да взема повече като брой - не само две а примерно три или четири за да мога да си пускам по-малък брой лунички от ключ. Идеята за резервното захранване не е лоша, но да си призная честно за последните 10 години не си спомням да е спирал тока и да сме стояли на тъмно, а щях да си спомня най-малкото защото покрай детето такива мероприятия се запомнят :) .

@hidrazin това със тъмния таван мислех да го реша със скрита лед лента - 2 бр. х 5 м. RGB 60 диода (5050) на метър 14.4 W

@fikata а ти намери точно най-сложния въпрос - вече цял месец питам в кой край на помещението какво ще има, за да планирам това осветление и отговор не получавам. Сигурен съм, че след като затворя тавана ще преместим дивана в другия край на стаята, но това е друга бира ... :)

@Draganov в интерес на истината ги мислих и тези. В офиса в помещение 4 х 4 м имахме четири такива като твоите от снимката, но не светеха достатъчно и добавихме още две подобни но кръгли.

Дайте сега коментар за кабелите. От ключ до траф (с мощност не повече от 100 W) смятах да пусна ПВВ 2 х 1, а от трафче до среда на група лунички (4-5 лунички с максимална обща мощност 60 W) 2x0.75 или 2х1 ШВПС, и от там с някаква клема да го разпръсна по луничките. Сеченията на кабелите достатъчни ли ще са според вас?

А и никой от вас не коментира разхода на енергия при различните трафчета. Има ли смисъл да се презапасявам (почти двойно ако сложа 150 W траф) и как ще се отрази това на сметката в края на месеца?
hidrazin - майстор
for.fi написа:
...@hidrazin това със тъмния таван мислех да го реша със скрита лед лента - 2 бр. х 5 м. RGB 60 диода (5050) на метър 14.4 W...
По-добре смени модела на лентата. Тези с 5050 са калпави. Мини на модел 5630, 5730.

Тема "Лед осветление във всекидневната" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: