• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
medel76 - специалист
Здравейте,
искам да попитам има ли проблем ако на малко стара инсталация(едновремешните къщи с гредореда където са но са тухла) да работи постоянно маслен радиатор зимата? Ще има ли проблем?
Благодаря Ви!
batvenko - специалист
Колко е стара или млада инсталацията няма значение. Условията са колко квадрата са кабелите до контакта и колко киловата е радиатора.
medel76 - специалист
незнам колко квадрата са кабелите в къщата защото като са я сторили тази къща не съм била родена ;-) само знам,че радиатора е или 2000 или 2500W
galin56 - специалист
Обяснявам по най-простия начин. 2000 вата не са много 10-на ампера , би трябвало да няма проблем. За да си сигурна правиш следното: пускаш го да работи няколко часа, след това вадиш щепсела и пипаш дали е топъл щепсела и после контакта(разбира се без да бъркаш чак вътре в дупките че бие). Ако са студени няма проблем да работи колкото искаш.
Още едно пояснение, ако ползваш още електроуреди с висока консумация е хубаво да се провери главния бушон дали е изправен, да не би да грее главния кабел. Че понякога винтови бушони се разкапсуловат и вътре се слага дебела тел и има опасност да прегрява кабела.
Та главния бушон го проверяваш ако пускаш и други електроуреди, ако не само пипаш дали са студени щепсела и контакта на радиатора , и ако са студени се грееш цяла зима без да имаш грижи. :-D (освен към енергото де)
medel76 - специалист
Мерсииииииииииииииииии
thinkpad - майстор
Всъщност нищо подобно. Всяка лоша връзка във всяка разклонителна кутия, всеки проводник по-тънък от 1.5mm2 или с повредена изолация може да доведе до проблем. Старите инсталации в бергманови тръби са изграждани с проводници с текстилна изолация, където са полагани масово сечения около 1, максимум 1.5mm2. Подобни съединения на 50 и повече години изискват принципно преглед. Клеми, връзки и т.н. И то не по конкретен случай, а профилактично.
Предполагам по възрастта на къщата. Иначе може да е доработвано и променяно как ли не. Ако е много стара - 40-те или някъде там, може да има и предпазител на нулата още...
valentino76bs - майстор
galin56 написа:
Обяснявам по най-простия начин. 2000 вата не са много 10-на ампера , би трябвало да няма проблем. За да си сигурна правиш следното: пускаш го да работи няколко часа, след това вадиш щепсела и пипаш дали е топъл щепсела и после контакта(разбира се без да бъркаш чак вътре в дупките че бие). Ако са студени няма проблем да работи колкото искаш.
Още едно пояснение, ако ползваш още електроуреди с висока консумация е хубаво да се провери главния бушон дали е изправен, да не би да грее главния кабел. Че понякога винтови бушони се разкапсуловат и вътре се слага дебела тел и има опасност да прегрява кабела.
Та главния бушон го проверяваш ако пускаш и други електроуреди, ако не само пипаш дали са студени щепсела и контакта на радиатора , и ако са студени се грееш цяла зима без да имаш грижи. :-D (освен към енергото де)
:-D Колега ти ми пукна главата....
DMN - майстор
galin56 написа:
За да си сигурна правиш следното: пускаш го да работи няколко часа, след това вадиш щепсела и пипаш дали е топъл щепсела и после контакта
С това няма как да се съглася - при лоша връзка в самия щепсел или контакт греенето е на лице, но това не означава слаба инсталация :)
Virtuozo - специалист
Medel здрасти майна :-D
Слушай сега. Това дето го е казал galin56 ти го имай едно на ум защото поне наполовина е вярно.Ако щепсела,контакта или нещо в таблото греят при работа на печката това наистина е признак че има проблем дали малък(щепсел) или голям(кабел) това вече е друга тема. Пробойната в твърдението на galin e там че може нищо да не грее където те е посъветвал и въпреки това да има проблем!
Чуй сега и за кабела и за сечението дето те питат а ти не знаеш.
Значи спри тока от главния бушон от този дето ти спира тока на целия етаж ама през деня за да е светло. Развий болтчетата на контакта и дръпни леко пласмаската за да излезе леко от стената. Кабела ще се види. Ако е плетен с конци и най-вероятно черен това е лош знак. Ако е пластмасова изолация и най вероятно чисто бял това е добре. Сега има и още нещо но то е важно! Погледни кабелчетата които влизат в контакта но по от близко там дето се вижда и метала им и прецени на око. Ако метала на кабела(без изолацията само жълтото) е дебел колкото шиповете на една вилица това е добре(може и да е маааалко по тънък) ако обаче повече се доближава до големите игли които имаш отколкото до вилицата това не е на хубаво. Ако пък можеш да мериш с шублер ще ти кажем с точност.
А радиатора ти ако е от тези българските дето са червени или сребърни и са горе долу на годините на къщата значи е смядово и е 2500 вата.
Айде успех. Знам че сега колегите ще ми се смеят за обяснението дето ти дадох ама си ми съгражданка кво да те правя...ще го понеса :lol:
lyubohar - майстор
Това с вилицата-хм-вилици най различни.
Това на око?!
Шублера-добре(ако има-жена и шублер :lol: ),главния бушон-добре,но и един фазомер за всеки случай.
Не е много безопасно да се барат голи кабели.
И съгражданка?!
Ами на едно кафе може да се свърши работа.
  • 1
  • 2

Тема "маслен радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: