Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте.
Без предисловия, да мина на проблема. В началото на месеца ми монтираха 2 нови климатика, като проблемния е Дайкин FTXN50L9. Захранването в апартамента ми е трифазно, като прилагам и снимка на таблото - сваления бушон е на климатика.
Та като пусна този климатик, и от ел. таблото се чува едно високочестотно свирене, което доста ме притеснява. Не е жужене, а свирене. Проверих за хлабави връзки - няма. На друг бушон от групата пак свири. Не загряват, не изключват, климатика си работи нормално. Само този климатик го прави.
Все още не съм звънял на тези, които го монтираха, понеже и аз самият не съм убеден, че е тяхна отговорност и компетентност, но сигурно и дотам ще стигна, но искам първо да се аргументирам, ако решат да ме мотат.
Та въпросите ми са няколко - на какво може да се дължи, опасно ли е така да си работи без надзор(още е топло и този не го харчим), как може да се оправи. Говорих и с други специалисти, но за сега няма решение. Бушонитше са Дженеръл електрик, имам за подмяна един Шнайдерски пак 25ца, но с тези шини от долу нямам опит, а и не мисля, че подмяната ще реши проблема.
Ще съм ви благодарен ако ме насочите.
Прикачен файл:
P_20141106_175129.jpg
bobko - специалист
Точно с подмяна ще решиш проблема.Самият предпазител може да е дефектирал.ма възможност да е хлабава връска с гребена провери шината.Направи проба като го разкачиш и пробваш на друг предпазител
fox_vt - майстор
Да разбираме че си пробвал да закачиш климатика към друг бушон и пак така ли.Ако да то явно не е от АП.
kozl - майстор
bo6o написа:
Проверих за хлабави връзки - няма. На друг бушон от групата пак свири. Не загряват, не изключват, климатика си работи нормално.
Моля четете по-внимателно.
galin56 - специалист
Човека е написал че го е пробвал на друг АП и същата работа, не е и от гребена защото свири само и единствено когато този климатик е включен. Аз не съм виждал подобно нещо, но щом си пробвал тези неща звънни на сервиза може да са се сблъсквали с такъв проблем и преди. Може да връща някакви смущения обратно в мрежата.
kozl - майстор
Предполагам, че климатика е инверторен и може би да няма ВЧ филтър или да е неизправен
Ми май така ще стане. Един ме посъветва да пробвам да разменя с друга фаза, да видя дали не е от нея проблема, та мисля да го викна и да замери първо, щото ги поразбирва нещата. Чух мнения и за реактивна енергия. Благодаря за мненията, пък ще пиша ако се разбере от какво е.

Да инверторен е, а за филтър не знам...
fox_vt - майстор
Тъй де и аз така го прочетох ама колегата над мен не е :lol: И как така климатик за толкос пари няма да има нужния филтър,по скоро да е неизправен.
kozl - майстор
Възможно е да е шунтиран, като присъствие го има, като действие не.
kolev_k - специалист
Преправи връзките в таблото така че този кръг да не минава през дефектно-токова защита.Точно тя свири.

Тема "Свирене от ел. таблото при включен климатик?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: