Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Gregari - помощник
Един бърз въпрос:
Ел. табло ново строителство с две ДТЗ защити, като свържа по мощни консуматори на контактите на едното ДТЗ другото изключва и обратното.
Двете защити излизат на една обща нулева шина това ли е грешката или има друга причина?
И ако може коментирайте как може да се пооправи творението на снимката?

Прикачен файл

IMAG0951a.jpg
Последна промяна от Gregari на вт фев 28, 2012 11:24 pm, променено общо 1 път.
nick71 - специалист
Gregari написа:
Двете защити излизат на една обща нулева шина това ли е грешката или има друга причина?
Да колега,трябва да са отделни за всяка ДТЗ. :drinkers:
PCL82 - майстор
Да това е причината-след излизаното си от двете ДТЗ токовите кръгове не трябва да имат общи фаза и нула (защитният проводник естествено не минава през нищо и идва от обща шина за всички кръгове).

Други грешки са мостовете между отделни предпазители-изпълнени с тънък проводник, недостатъчен за общата консумация.

Добре е да се избягва свързването на повече от един проводник в клема, защото единият може да не бъде стегнат достатъчно. Би трябвало да се използва специализиран гребен.

Накрая са поставени евтини китайски предпазители чинт-които са некачестени.

Минимумът е пресвързване на всичко наново с гребен, нулеви шини за всяка ДТЗ, шина за защитния проводник.

Допълнително е добре да се смени всичко чинтово с нещо качествено!

Още нещо важно!!!!

Използвани са многожични проводници които са стегнати направо под винтовете на нулевите шини. Такова свързване е недопустимо! Многожичните проводници или се калайдисват или по-добре им се пресоват кабелни накрайници (гилзи). Това предпазва жилото от презязване от острото чело на винта.
kam34 - специалист
И това е ново строителство :lol: тя цялата му инсталация е с гъвкави проводници. Смятай какво чудо е по контакти и разклонителни кутии. Спайка с гъвкави проводници :shock:
vvventsi - специалист
Другото което ми направи впечатление освен не правилното свързване е че няма главен предпазител :?
kam34 - специалист
vvventsi написа:
Другото което ми направи впечатление освен не правилното свързване е че няма главен предпазител :?
Има дебелите проводници влизат в първия предпазител 32А. Малък е но има.
Чинта не е чак толкова лош, по добре е от Елмарк.
nick71 - специалист
Определено Чинта е по добър от Елмарк,и за цената си е добър.
vvventsi - специалист
kam34 написа:
vvventsi написа:
Има дебелите проводници влизат в първия предпазител 32А. Малък е но има.
Чинта не е чак толкова лош, по добре е от Елмарк.
А да сега като се загледах го видях,но защо е 32А?
kam34 - специалист
Знам ли, криворазбрано съгласуване :lol: сам си е сложил тапата.
Друга недомислица след ДТЗ 25А са сложили по 3АП по 16А, а на другата 2АП по 20А :lol: За 40А ДТЗ оскъпяването е 1-2лв.

Много ми е интересно да видя и снимки на отворени разклонителни кутии от тази инсталация, да видим дали ще се оправдаят подозренията ми :roll:
vk - специалист
На мен ми се вижда пък малко таблото - много наблъскано
Като цяло полезна тема, от която може да се поучи човек, как не трябва да се прави.

Тема "Ел. табло с две дтз защити, разкл. кутии проблем ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: